Nieuwscentrum

Philips toont op RSNA 2015 eerste MRI-gestuurde gebruikersinterface die MR scans bij patienten met implantaten vereenvoudigt

december 7, 2015

  • ScanWise Implant¹ neemt barrières weg om ook patienten met een pacemaker of prothese middels MR te onderzoeken
  • Technologie ondersteunt doel van zorgprofessionals om beeldvorming in één keer te laten slagen

 

AmsterdamKoninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) heeft op het jaarcongres van de Radiological Society of North America (RSNA) ScanWise Implant geïntroduceerd, de eerste MRI-gestuurde gebruikersinterface met automatische selectie van scanparameters. Deze technologie helpt het scannen van patiënten met ‘MR Conditional’-implantaten – zoals pacemakers, knie- en heupprotheses en implantaten in de wervelkolom – te vereenvoudigen. De nieuwe software helpt gebruikers om MRI-onderzoeken te stroomlijnen en draagt bij aan meer zekerheid in de diagnostiek bij deze groeiende populatie patiënten. Met ScanWise Implant breidt Philips zijn aanbod op het gebied van diagnostische beeldvorming verder uit. De software is bedoeld om zorgprofessionals te helpen vaker in één keer correcte scans uit te voeren met het oog op een betere klinische werkstroom, meer zekerheid van diagnoses en uiteindelijk een betere ervaring voor de patiënt.

 

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is de voorkeursmodaliteit voor het diagnosticeren van bijvoorbeeld kanker, neurologische aandoeningen en spier-, gewrichts- en rugklachten. De prevalentie van deze aandoeningen is onder oudere populaties het grootst², en de populatie patiënten met grote kunstgewrichten en pacemakers/ICD's zal in de komende vijf jaar naar verwachting met circa 70 procent toenemen³.

 

Bij MRI-onderzoek kunnen dergelijke implantaten echter voor de nodige moeilijkheden zorgen. Het is voor medisch personeel bijvoorbeeld lastig inzicht te krijgen in de veiligheidslimieten die een fabrikant voor een bepaald implantaat heeft vastgesteld, en om binnen die limieten een scan uit te voeren. Deze limieten zijn niet altijd duidelijk of eenvoudig te implementeren op een MRI-scanner, waardoor bij patiënten met een ‘MR Conditional’-implantaat (MR-veilig onder voorwaarden) vaak van MRI-onderzoek wordt afgezien. Zo krijgen in de VS elk jaar 300.000 patiënten te horen dat ze vanwege hun pacemaker of ICD niet voor een MRI in aanmerking komen4.

 

“We zagen hier een mogelijkheid om onze geavanceerde digitale zorgtechnologie in te zetten om de beschikbaarheid van MRI uit te breiden naar een patiëntenpopulatie die stelselmatig van deze modaliteit wordt uitgesloten”, aldus Robert Cascella, Executive Vice President en CEO van Philips Imaging. “Bij Philips streven we ernaar om medici te voorzien van innovatieve technologie, zodat alle patiënten een betrouwbare diagnose en een optimaal behandelplan krijgen. Door technologie te integreren met patiënten, artsen en processen, dragen we bij aan een transformatie van de zorgpraktijk op radiologiegebied.”

 

Betere beschikbaarheid van MRI
Door de diagnostiek en het behandelplan van een patiënt uit te breiden met MRI krijgen artsen beschikking over meer zekerheid en een efficiëntere werkstroom, en krijgen patiënten toegang tot betere zorg. Volgens Harald Kugel, Ph.D., van de afdeling klinische radiologie van de Universiteit van Münster “was de norm tot dusver: met een implantaat komt een patiënt niet voor MRI in aanmerking. Maar patiënten hebben het recht om met de best mogelijke beeldvormingsmodaliteit te worden onderzocht, en mogen niet van een modaliteit worden uitgesloten alleen omdat de risico's onvoldoende bekend en gedocumenteerd zijn. Het is echt een mijlpaal dat Philips een antwoord heeft gevonden voor patiënten met ‘voorbehoudsimplantaten’ en MRI voor deze groep beschikbaar maakt.”

 

“Vanuit technologisch perspectief zijn we enthousiast dat we MRI-onderzoeken sneller kunnen laten verlopen en er meer diagnostische modaliteiten beschikbaar komen voor patiënten met ‘MR Conditional’-implantaten”, aldus Scott Hipko, hoofd MRI-onderzoekstechnologie aan het College of Medicine van de University of Vermont. “Philips begrijpt de behoeften van radiologen, en heeft de expertise in huis om tot een slimme oplossing te komen waarmee MRI-personeel voor elk implantaat kan voldoen aan de specifieke criteria.”

 

ScanWise Implant is de nieuwste toevoeging aan het Philips-aanbod van geavanceerde oplossingen voor diagnostische beeldvorming die speciaal zijn ontworpen om beeldvorming in één keer te laten slagen. Hiertoe behoren onder meer ook:

 

  • Ingenia 1.5T S, ontworpen om beeldvorming in één keer goed te laten gaan en meer comfort voor de patiënt te bieden, zodat de werkstroom sneller kan verlopen5
  • mDIXON XD, dat zorgt voor snelle, scherpe beelden met vetsuppressie voor alle anatomieën en dat meer diagnostische informatie verschaft door gebruik van twee contrasten in één scan;
  • ‘MR in-bore experience’, een technologie die zorgt voor een betere patiëntervaring in de scannertunnel, waarbij AutoVoice en ComforTone worden gebruikt om van het MRI-onderzoek een belevenis te maken.

 

Volg @PhilipsLiveFrom op Twitter of kijk op www.philips.com/rsna voor meer informatie over de aanwezigheid van Philips op #RSNA15.


1 Niet verkrijgbaar in de VS in afwachting van goedkeuring door de FDA (U.S. Food & Drug Administration).
2 National Cancer Institute, april 2009; US estimated complete prevalence (including counts) by age on 1/1/2006; Arthritis Rheum., mei 1998, 41 (5):778-799; American Heart Association; Heart Disease and Stroke Statistics – 2010 Update; Learn and Live; Prevalence of stroke by age and sex (NHANES: 2003-2006).
3 Large Joint Reconstructive Implants US_ 2015, MRG Spine US 2015, MRG- Cardiac rhythm management rhythm management device | global | 2014 | Market Analysis.
4 Cogn Int Conf Adv Cogn Technol Appl. 2014; 2014: 235-238.
5 Verbeterd comfort voor de patiënt met oplossing in de scannertunnel vergeleken met situatie zonder; snellere werkstroom vergeleken met Philips Achieva.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Saskia Maas
Philips Health Systems Benelux
Tel: +31 (0)653408194
Email: Saskia.maas@philips.com

 

Steve Klink
Philips Group Communications
Tel.: +31 6 10 88 88 24
E-mail: steve.klink@philips.com

.

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 106.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming neemt een leidende positie in op het terrein van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.