Philips en Orange Babies redden baby's in Zuid-Afrika

juni 17, 2015

Eindhoven – Wereldwijd raakt elke 14 seconden een kind of volwassene besmet met hiv. Stichting Orange Babies vindt het onaanvaardbaar dat er baby's met hiv worden geboren en strijdt daarom tegen de oorzaken en gevolgen van deze epidemie in achtergestelde gemeenschappen in Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. Philips werkt sinds 2012 met Orange Babies samen om in het Zuid-Afrikaanse Soweto en het omliggende gebied baby's tegen hiv te beschermen.

 

In het verlengde van deze inzet voor verbetering van de levensomstandigheden van moeders en baby's brengt Philips Avent een exclusieve speen op de markt. Voor elke verkochte speen gaat één euro naar de speciale HivSA-projecten (HIV, South Africa) van Orange Babies in Zuid-Afrika. Elke donatie van de exclusieve speen van Philips Avent en Orange Babies helpt om hiv-positieve zwangere vrouwen te helpen hun baby hiv-vrij ter wereld te brengen.

 

 

 

HivSA was een van de eerste projecten van Orange Babies in Afrika. Het speelt een grote rol in de regio Soweto, waar integrale begeleiding en behandeling wordt geboden aan mensen met hiv/aids en aan hun gezins-/familieleden en andere betrokkenen. Een van de onderdelen van het project is het programma ‘Child Protect’, dat is gericht op ondersteuning van zwangere vrouwen, zodat ze een kans van 98% hebben om hun baby hiv-vrij geboren te laten worden.

 

“We begrijpen dat de kleinste dingen van het grootste belang kunnen zijn voor moeders en hun baby's. Via onze samenwerking met Orange Babies zien we dat we hiv-positieve moeders heel concreet kunnen helpen, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat hun baby veilig en zonder hiv ter wereld komt”, aldus Julie Steyt van Philips Avent. “Met onze exclusieve Orange Babies-speen maken we het nu voor ouders heel gemakkelijk om hieraan bij te dragen.”

 

De regio Soweto heeft meer dan 1,8 miljoen inwoners, en elk jaar vinden er 30.000 bevallingen plaats¹. Naast groepseducatie en voorlichting aan meer dan 45.000 vrouwen biedt HivSA jaarlijks ook individuele ondersteuning aan zo'n 8500 zwangere vrouwen, van wie circa de helft hiv-positief is (bij 75% van hen wordt pas tijdens de zwangerschap de diagnose gesteld)². De ondersteuning begint op het moment dat vrouwen zich melden bij de verloskundige kliniek en loopt gedurende de hele zwangerschap en de periode na de bevalling door, tot ze stoppen met borstvoeding. Daarna wordt de baby getest op hiv.

 

Het aantal baby's dat met hiv wordt geboren door besmetting van moeder op kind, is sinds 2000 drastisch gedaald, namelijk van 30% naar minder dan 2%³. Philips steunt Orange Babies en het HivSA-project om ervoor te zorgen dat deze geweldige verbetering in stand blijft.

 

HivSA streeft op drie manieren naar preventie van hiv-overdracht van moeder op kind, en is tevens gericht op het terugdringen van het aantal hiv-positieve vrouwen:

  1. het bieden van ondersteuning aan vrouwen in verloskundige klinieken;
  2. het geven van seksuele voorlichting aan tienermeisjes;
  3. het onderhouden van contacten met de ‘gogo's’ (grootmoeders) en andere familieleden in de gemeenschap.

 

“Samen met Philips staan we elke dag vrouwen bij die te kampen hebben met allerlei moeilijkheden. We helpen hen om zichzelf en hun baby's tegen hiv te beschermen, en proberen zo niet alleen het leven van moeders en baby's te verbeteren, maar ook dat van gezinnen en gemeenschappen. Ons uiteindelijke doel is een complete generatie hiv-vrij te houden. We waarderen het zeer dat Philips ons hierin bijstaat”, aldus Baba Sylla, oprichter van Orange Babies.

 

De nieuwe speen van Philips AVENT, die het samen met Orange Babies op de markt brengt, is verkrijgbaar voor de adviesprijs van EUR 7,49 voor een duoverpakking.

¹ Mnyani et al.: Patient factors to target for elimination of mother-to-child transmission of HIV. Globalization and Health 2014 10:36
² Human Sciences Research Council: http://www.hsrc.ac.za/en/research-outputs/view/6871
³ Bevindingen betreffende de verlaging van besmetting van moeder op kind, gepresenteerd door de Medical Research Council (MRC) op de vijfde South African AIDS Conference in Durban (Zuid-Afrika), juni 2011

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Saskia Maas
Senior Manager Public Relations, Philips Consumer Lifestyle
Tel: +31 (0)6 53408194   
E-mail: saskia.maas@philips.com

.

Over Koninklijke Philips N.V.:

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 105.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft een leidende positie op het gebied van cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.