Net als bij de meeste mensen, zijn ook onze routines veranderd sinds de lockdown. Als we naar ons zelf kijken, heeft een van ons moeite om genoeg te bewegen, terwijl de ander slaapproblemen heeft. Nieuw onderzoek suggereert dat we daarin niet alleen zijn: de wereldwijde vraag naar zowel fietsen[1] als virtuele spinninglessen[2] is door het dak gegaan, omdat mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren om fit te blijven. Onderzoeken tonen ook aan dat we als consumenten veel meer aandacht besteden aan koken en meer quality time doorbrengen met onze familie[3], maar we hebben ook meer kans om aan slapeloosheid te lijden[4]. We kunnen met een gerust hart stellen dat gezondheid nog nooit zo duidelijk en zichtbaar is geweest in het collectieve bewustzijn van de wereld. Dus, nu we op weg zijn naar de laatste maanden van een verontrustend jaar, voelt dit als een goed moment om na te denken over de recente ontwikkelingen en hoe deze onze relatie met onze gezondheid en zorgverleners zullen veranderen in 2021.
De lockdown heeft voor veel onrust gezorgd rondom gezondheid. We horen consumenten vragen: Doe ik dit goed?
Rianne Meijerman
Head of Consumer Marketing, Philips
De gezondheidszorg dringt er al jaren op aan dat mensen hun gezondheid meer in eigen hand nemen. Nu is er ook urgentie om dat te doen. In 2021 zullen we als consumenten nog meer weten over COVID-19 en het risico dat verbonden is aan bestaande aandoeningen. Zodoende weten we ook meer over onze eigen gezondheid dan een jaar geleden. We zullen beter begrijpen hoe ons gedrag – zoals social distancing, eten, slapen en bewegen – van invloed is op onze gezondheid. Velen zullen nadrukkelijk bezig zijn met het in kaart brengen van veelzeggende symptomen en deze ook delen, zolang het platform waarop dit gebeurt veilig is en deze de privacy respecteert. Dit kan verklaren waarom steeds meer mensen gebruik maken van smartwatches[5] om onze fitnessniveaus en eventuele veranderingen in ons hart- en ademhalingsritme te volgen, die beide indicatoren kunnen zijn van infecties[6].
We zien een toenemend aantal gedragsveranderingsplatformen met Artificial Intelligence componenten, die ontworpen zijn om consumenten te coachen bij het maken van gezonde keuzes.
Jeroen Tas
Chief Innovation & Strategy Officer, Philips
Er is nog steeds heel veel dat we niet weten over het coronavirus. Sommige mensen geloven echter dat een sterk immuunsysteem de kans vergroot om slechts milde symptomen te ontwikkelen wanneer zij het virus oplopen[7]. Een van de beste dingen die we kunnen doen voor ons immuunsysteem is genoeg slaap krijgen. Toch heeft de helft van ons een gebrek aan slaap[8]. Voor sommigen ligt de oorzaak daarvan in gedrag, zoals te laat en te lang blijven werken of door je telefoon scrollen in bed. De oorzaak kan echter ook medisch zijn: veel mensen hebben last van onopgemerkt slaapapneu. Dit roept een van de belangrijkste vragen op het gebied van gezondheid van consumenten op: hoe kunnen mensen worden gestimuleerd om hun gezondheid te analyseren en inzichten om te zetten in gezonde keuzes? Vaak komt het neer op zelfvertrouwen. We weten niet welke problemen we hebben of welke oplossingen we moeten zoeken om deze problemen aan te pakken. De lockdown heeft ook voor veel ongerustheid rondom onze gezondheid gezorgd. Bij Philips horen we consumenten vragen: begrijp ik dit goed? Doe ik dit goed? Slimme apparaten en apps helpen om mensen inzicht te geven in hun eigen gezondheid. Een voorbeeld van hoe zij dit doen is door middel van gedragsveranderingsplatformen, die ontworpen zijn om gebruikers te coachen in het maken van gezonde keuzes, soms met de hulp van andere mensen. In plaats van generieke oplossingen aan te dragen voor de gemiddelde persoon, begeleiden ze de gebruiker om diens eigen problemen te begrijpen en helpen ze de gebruiker om zijn eigen oplossingen te kiezen. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje, waarin verpleegkundige Deantre vertelt over hoe hij zelf de controle nam over zijn slaapproblemen.
Hoewel slimme apparaten consumenten meer controle kunnen geven, kunnen ze het advies en de steun van professionals niet vervangen. Uit noodzaak heeft deze pandemie ook de virtuele zorg op de voorgrond geplaatst, traditionele gezondheidszorg werd meer dan ooit gecombineerd met digitalisering en de uitwisseling van gegevens. Omdat maar heel weinig mensen tijdens de lockdown bij de arts of tandarts terecht konden, zijn zorgverleners begonnen met het aanbieden van virtuele afspraken. Op het gebied van mondverzorging heeft teledentistry het mogelijk gemaakt dat patiënten tandartsen op afstand kunnen raadplegen door beelden van hun gebit te delen via hun smartphone. Sinds het begin van de pandemie hebben we een enorme toename gezien in de toepassing van teledentistry. Bij Philips hebben we een slimme patch met een biosensor gelanceerd. Deze maakt deel uit van een oplossing om mensen met een hoog risico op chronische aandoeningen in hun eigen huis te monitoren, waarbij ze verbonden worden met zorgteams op afstand. Dit gebeurt met behulp van slimme technologie en geïntegreerde gegevens. Het helpt bij het voorkomen dat deze kwetsbare mensen regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen voor controles, waardoor er minder druk gelegd wordt op het ziekenhuispersoneel. Tegelijkertijd zorgt deze oplossing ervoor dat patiënten voortdurend worden gecontroleerd en dat hun zorgteams worden gewaarschuwd op het moment dat het systeem vroegtijdige tekenen van achteruitgang signaleert.
Door de dringende behoefte aan meer inzicht in onze eigen gezondheid en in die van onze dierbaren, gecombineerd met de waarschijnlijkheid van nieuwe lokale lockdowns in de nabije toekomst, zullen onze huizen steeds meer de plek worden waar we werken aan gezondheidsdoelstellingen op lange termijn. We zullen sporten, koken, slapen en virtueel de dokter bezoeken in ons eigen huis. Steeds meer mensen maken gebruik van zogenaamde ‘connected’ apparaten met slimme mogelijkheden om gezond leven en preventieve maatregelen te ondersteunen. Zo is Philips onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met de grootste tandartsverzekeraar in de Verenigde Staten, Delta Dental of California, om gerichte mondverzorging te bieden. Wanneer consumenten hun Philips Sonicare DiamondClean tandenborstel gebruiken, deelt deze hun poetsgegevens met de app, die op zijn beurt de gebruiker weer coacht om zijn poetsroutine te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor diabetici, voor wie goede mondverzorging kan helpen om hun algehele gezondheidsrisico’s te verminderen[9].
Een andere snel opkomende trend tijdens deze pandemie is een sterk gemeenschapsgevoel om elkaars gezondheid te ondersteunen. We verwachten dat teams in de gezondheidszorg worden uitgebreid tot ‘zorgkringen’, waarbij professionele teams worden aangevuld met vrienden, buren en familie. Een voorbeeld hiervan is het belang van vaccinaties. Bij Philips werken we samen met het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline om het bewustzijn over vaccinaties te vergroten via onze Baby+ app. Ouders of aanstaande ouders kunnen de in-app vaccinatietracker gebruiken om te weten te komen welk type vaccinaties hun baby in hun regio nodig heeft en hoe ze die kunnen krijgen via lokale leveranciers. We hopen dat de gegevens die de ouders met elkaar delen op den duur ook zullen helpen om inzicht te krijgen in de gezondheid van de bevolking in hun regio. Een ander voorbeeld is dat zorgverleners en bedrijven inzichten die ze geleerd hebben over de behandeling van COVID-19 patiënten op intensive care afdelingen delen met collega’s in het land of zelfs over de hele wereld. Het is inspirerend om hier over te horen en er onderdeel van uit te maken, want uiteindelijk is dit waar we allemaal naar hunkeren: een gezonder leven voor onszelf, onze families en onze gemeenschappen. Dit nieuwe normaal kan voor ieder van ons anders zijn, maar onze gemeenschappelijke doelstellingen zijn hetzelfde.. [1] https://www.ft.com/content/6d68ebdc-0924-44e4-bbe5-6b1d75d291e9 [2] https://investor.onepeloton.com/static-files/1d578332-048e-4b0c-8909-b532c100f65d [3] https://www.gsttcharity.org.uk/what-we-do/our-projects/hungry-change [6] https://www.bmj.com/content/bmj/suppl/2020/03/24/bmj.m1182.DC1/gret055914.fi.pdf [7] https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/virtual-press-conference---1-july---covid-19.pdf?sfvrsn=9dbbd973_0 and https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-who-is-at-risk/art-20483301 [8] Uit het meest recente Philips slaap onderzoek blijkt dat bijna de helft van de 13.000 ondervraagde mensen zegt niet genoeg slaap te krijgen en ongeveer 60% is geïnteresseerd in informatie en strategieën om beter te kunnen slapen.
Rianne Meijerman is Head of Consumer Marketing bij Royal Philips en houdt toezicht op het portfolio- en merkenbeheer, de consumer engagement strategie en de media-optimalisatie van de verschillende consumentgerichte activiteiten van het bedrijf. Ze is ook verantwoordelijk voor het beheer van de digitale en direct-to-consumer marketingtransformatie van Philips.
You are about to visit a Philips global content page
Continue Chief Innovation & Strategy Officer Jeroen is een ervaren, wereldwijd opererende bestuurder en ondernemer met een track record van toonaangevende innovatie in de gezondheidszorg, informatietechnologie en financiële dienstverlening. Hij leidt de wereldwijde organisatie van het bedrijf op het gebied van innovatie en strategie en is verantwoordelijk voor het creëren van een pijplijn van innovatieve, zakelijke proposities die inspelen op opkomende behoeften van klanten en die een snelgroeiende, winstgevende strategie voor het gezondheidscontinuüm mogelijk maken.
You are about to visit a Philips global content page
Continue