masthead covid 19 portaal l

mei 27, 2020

Facts & figures Philips COVID-19 Portaal

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Twee maanden geleden op 27 maart lanceerde Philips in samenwerking met het Ministerie van VWS en het Erasmus Medisch Centrum het COVID-19 Portaal met het doel om ziekenhuizen te ondersteunen bij het uitwisselen van informatie van corona patiënten. Door de grote toestroom van corona patiënten naar Nederlandse ziekenhuizen bleek eind maart dat het nodig was om patiënten te spreiden over de Nederlandse ziekenhuizen om lokale tekorten aan IC-bedden op te kunnen vangen.

 

95% Nederlandse ziekenhuizen is aangesloten op het COVID-19 portaal sinds de lancering. De oplossing ondersteunt de medische informatie-uitwisseling van patiënten die wegens COVID-19 worden verspreid over ziekenhuizen in Nederland. Ziekenhuizen kunnen radiologische beelden, verslagen, documenten (bijv. de ontslagbrief) en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar maken voor het ontvangende ziekenhuis. Het portaal is gebaseerd op bestaande functionaliteit en platformen die voor de crisis al wereldwijd werden toegepast door ziekenhuizen en klanten.

 

Philips heeft het COVID-19 portaal voor de duur van de crisis kosteloos beschikbaar gesteld voor ziekenhuizen om gegevens met elkaar te kunnen uitwisselen. Omwille van snelheid is een ‘basis’ portaal neergezet wat betekent dat gegevens handmatig worden geüpload en gedownload. Op verzoek kan dit ‘basis’ portaal verder uitgebreid worden door het te koppelen aan bestaande systemen waarmee dergelijke functionaliteiten worden geautomatiseerd.

Gebruik van het COVID-19 Portaal

In het weekend van 27 maart is met hulp van het Erasmus MC het COVID-19 Portaal beschikbaar gesteld voor de Nederlandse ziekenhuizen. Na één week stond de teller op ruim 800 geregistreerde gebruikers uit 71 ziekenhuizen. In de periode van 27 maart t/m 19 mei is er 3349 ingelogd in het Portaal. Een gebruiker heeft gemiddeld 4 keer van het portaal gebruik gemaakt. Een enkele gebruiker zelfs meer dan 30 keer.  

 

Na een ruime maand zijn er 357 patiënten geregistreerd. Dit komt neer op ongeveer 80% van de door het LCPS gemelde patiëntverplaatsingen. Daarbij wordt er ook rekening mee gehouden dat in de eerste week waarin het Portaal werd gebruikt, LCPS nog geen aantallen publiceerde. De helft van het aantal patiënten is door 8 van de 71 ziekenhuizen aangemeld. Het zal niet verbazen dat de ziekenhuizen in het zuiden van Nederland een groot deel van dit aantal voor hun rekening hebben genomen.

 

Gemiddeld is er per ziekenhuis 40 keer van het COVID-19 Portaal gebruik gemaakt, waarbij 20 ziekenhuizen ongeveer de helft van het totale gebruik voor hun rekening hebben genomen. Er zijn 3569 documenten (inclusief radiologie studies) uitgewisseld die in totaal 7640 keer bekeken zijn. Er zijn 951 radiologie studies geüpload waarvan 511 ook zijn gedownload. 

 

Het gebruik van het portaal per dag over deze periode zag gemiddeld als volgt uit:

Verdeling logins

De bovenstaande cijfers geven aan dat veelvuldig is gebruik gemaakt van het COVID-19 Portaal tijdens de COVID-19 crisis. Een groot aantal personen heeft een grote inspanning geleverd voor dit portaal, deze is niet voor niets geweest.

Deel op social media

Onderwerpen

Auteur

Andries Hamster

Andries Hamster

Andries is Senior Product Manager bij Philips Interoperability Solutions die het uitwisseling portaal opzette. 

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.