Nieuwscentrum
masthead Philips EPIQ 7 Maternity Couple l

jul 19, 2019

De 13 weken-echo: een goed idee

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

    

Alle (aanstaande) ouders zullen het beamen: een zwangerschap is een mijlpaal in een mensenleven, een unieke ervaring die gepaard gaat met een achtbaan aan emoties. Blijdschap en verwachting, uiteraard, maar ook onzekerheid, vooral in de eerste fase. De eerste weken is er immers aan de buitenkant vrijwel niets te zien en kun je het nieuwe leven ook niet voelen. Alle aanstaande ouders vragen zich dan ook op enig moment af: is alles goed met ons kindje? 

 

Gelukkig brengt ultrasound technologie – ofwel de echo - dan uitkomst. Iedere zwangere vrouw in Nederland krijgt er een bij 10 weken. Dat is een goed moment om de duur van de zwangerschap vast te stellen en zo de uitgerekende datum te bepalen. In zo’n vroeg stadium is nog maar weinig te zien van de foetus. Als de zwangerschap verder normaal verloopt, kunnen aanstaande ouders pas bij 20 weken ervoor kiezen om een medische echo te laten maken. Op dat moment is namelijk wel goed te zien hoe het kindje zich heeft ontwikkeld. De overgrote meerderheid (82%) kiest hiervoor. 

Dankzij de steeds verder verbeterde technologie is bij 13 weken al veel te zeggen over de ontwikkeling van de foetus.

Eerder afwijkingen constateren

Die periode van tien weken tussen de eerste en tweede echo is lang. Onwenselijk lang, heeft de overheid onlangs geoordeeld en daarom wordt er vanaf 2020 een extra echo ingevoerd, bij 13 weken. Dankzij de steeds verder verbeterde technologie is dan namelijk al veel te zeggen over de ontwikkeling van de foetus. Organen, ledematen en het zenuwstelsel kunnen goed in beeld worden gebracht en beoordeeld. Met behulp van levensechte 3D-beelden kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld van de hersenen, al betrouwbaar worden geïdentificeerd. Daarnaast wordt ook de 20 weken-echo met een week vervroegd. Dat geeft ouders net iets meer tijd om na te denken, als er op dat moment toch ernstige afwijkingen worden geconstateerd en zij voor de moeilijke beslissing komen te staan om de zwangerschap wel of niet af te breken. Ook kunnen artsen bij die zwangerschapsduur aangeboren hartafwijkingen opsporen. 

EPIQ Maternity blog

Betere informatie voor de juiste diagnose

Het grote voordeel van de invoering van de 13 weken-echo is helder: afwijkingen kunnen in een eerdere fase van de zwangerschap worden vastgesteld. Dat geeft aanstaande ouders meer tijd om weloverwogen een beslissing te nemen en kan er wanneer nodig vroegtijdig ingegrepen worden. Dit geeft de aanstaande ouders meer tijd dan wanneer zij deze informatie pas bij 19 of 20 weken zouden krijgen.

 

De termijn van besluitvorming heeft tevens invloed op de manier waarop een zwangerschap wordt afgebroken, na het eerste trimester (na 16 weken) is er eigenlijk sprake van een bevalling. Een bevalling is zowel emotioneel als fysiek belastend. Door eerder in te kunnen grijpen kan dit voorkomen worden. Als er geen afwijkingen worden geconstateerd – wat gelukkig meestal het geval is – kan een extra echo aanstaande ouders meer geruststelling bieden in een heel spannende levensfase. Dat betekent in beide gevallen winst.

 

Voor zorgverleners betekent de invoering van de echo bij 13 weken een extra middel om aanstaande ouders goed te begeleiden en te informeren tijden de zwangerschap. Daarbij kunnen zij vertrouwen op echografie onderzoek dat hen helpt bij een snelle en betere besluitvorming. Intelligente oplossingen op het gebied van echografie met goede beeldkwaliteit en geavanceerde kwantificering bieden hun de informatie die ze nodig hebben om de juiste diagnose te kunnen stellen. En dat is natuurlijk, los van het moment waarop de echo plaatsvindt, het allerbelangrijkst. De 13 weken-echo zal een belangrijke bijdrage leveren aan het bieden van de best mogelijke zorg voor de baby en de moeder.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2019/20190719-de-13-weken-echo-een-goed-idee.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Carmen Silverstandt

Carmen Silverstandt

Business Manager Ultrasound Philips Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.