Nieuwscentrum
AWVN interview

nov 20, 2023

Karin Middelburg bij AWVN: ‘Meer aandacht voor zorg, het vestigingsklimaat en het onderwijs’

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Op 22 november gaat Nederland naar de stembussen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Karin Middelburg, Vice President HR Europe van Philips, werd door AWVN (de grootste werkgeversvereniging van Nederland )geïnterviewd over haar visie op een aantal belangrijke thema’s richting de verkiezingen. Volgens Middelburg is er een grote behoefte aan een duidelijk beleid waarin zorg, het vestigingsklimaat en het onderwijs worden gecombineerd.

In het interview uitte Middelburg onder meer haar zorgen over de kostenstijgingen van de zorg: “De zorg is de grootste uitgavepost in Nederland. Komende jaren neemt dit alleen nog maar verder toe. Ondanks deze ontwikkeling is er in de verkiezingsprogramma’s relatief weinig aandacht voor. En dat terwijl we goede plannen nodig hebben om verdere kostenstijging komende jaren te beperken.” In haar ogen is het integraal zorgakkoord voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg te complex. “Er is behoefte aan een regionale en landelijke strategie, waarin overheid, ziekenhuizen en bedrijven gezamenlijk kunnen optrekken.”

Alt-text image

Verduurzamen van de zorg

In deze strategie ziet Middelburg een rol voor Philips om ziekenhuizen toekomstbestendig te maken. Middelburg: “Er zijn gewoonweg arbeidsbesparende investeringen nodig om de arbeidsproductiviteit toe te laten nemen. Zo kunnen we helpen bij het digitaliseren van patiëntgegevens, maar ook met het verduurzamen van de zorg.” Dat laatste is een belangrijk punt, want de zorg is momenteel een van de grootste vervuilers. “We kunnen echt een slag slaan met minder verspilling, hergebruik en het ontwikkelen van circulaire apparatuur. Alleen is daar wel een landelijke visie en structuur voor nodig.”

Anders kijken naar onderwijs

De aangekondigde nationale techstrategie, waarin zorg, vestigingsklimaat en onderwijs met elkaar worden verbonden is daarom koren op de molen van Philips. Middelburg pleit daarnaast om anders naar onderwijs te leren kijken. “Eigenlijk zouden we om de paar jaar een arbeidsmarktscan moeten doen waarbij we kijken naar welke sectoren mensen nodig hebben. Dan kunnen we studenten die actief zijn in een sector waar we zelf te weinig mensen hebben,  gericht stimuleren om naar Nederland te komen”, zegt ze.

Lees hier het volledige interview met Karin Middelburg: Werkgevers & verkiezingen | Philips: inzetten op techstrategie

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2023/20231120-karin-middelburg-bij-awvn-meer-aandacht-voor-zorg-het-vestigingsklimaat-en-het-onderwijs.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

René Loman

René Loman
Woordvoerder a.i. Philips Benelux
Tel.: +31 6 51 85 22 26

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.