Personeelstekorten zijn wereldwijd een grote zorg voor leiders in de gezondheidszorg. Hilary Nierenberg, directeur van Cardiovascular Care Transformation Services North Region bij Hackensack Meridian Health (het grootste en meest uitgebreide geïntegreerde gezondheidszorgnetwerk in New Jersey) spreekt in dit interview over het verschil in generaties, de opmars van digitalisering in de Amerikaanse gezondheidszorg en wat er nodig is om talent te binden.
V: Hoe heeft Hackensack Meridian Health gereageerd op de uitdagingen van personeelstekorten en wat voor invloed hebben die gehad op de organisatie?
“De pandemie heeft de al bestaande personeelsuitdagingen in de gezondheidszorg verergerd, en Hackensack Meridian Health was hierin geen uitzondering. Door de extra stress en druk die veel artsen en verpleegkundigen ervoeren, twijfelden sommigen zelfs aan hun toekomst in de gezondheidszorg. In ziekenhuizen kwam meer focus op de zorg voor ernstig zieke patiënten.
Als werkgever hebben we op verschillende manieren gereageerd. De kernvraag was: hoe kunnen we dé bestemming worden voor mensen die in de gezondheidszorg willen werken? Natuurlijk zijn concurrerende salarissen belangrijk, maar we moesten ook een inspirerende werkomgeving creëren waarin mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen. En waar ze zich onderdeel van een team voelen. Om dit te bereiken, was het essentieel om te begrijpen wat mensen belangrijk vinden en hoe ze het liefst benaderd willen worden. Dit verschilt vaak tussen verschillende leeftijdsgroepen binnen ons personeelsbestand, zoals jongere en oudere zorgverleners.”
Er is nog steeds niets waardevoller dan er zijn voor anderen. Dat is de boodschap die ik wil overbrengen.
Hilary Nierenberg
Directeur van Cardiovascular Care Transformation Services North Region bij Hackensack Meridian Health
V: Wat voor verschillen hebt u waargenomen tussen jongere en oudere zorgverleners en hoe past u deze verschillen aan?
“We hebben gemerkt dat flexibele roosters vooral voor jongere zorgverleners van groot belang zijn. Ze willen de vrijheid hebben om korter of langer te werken, wat vraagt om een verandering in de manier waarop we werken. In onze katheterisatielaboratoria hebben we bijvoorbeeld geëxperimenteerd met zelfroosteren door onze medewerkers.
We hebben ook ontdekt dat jongere zorgprofessionals de voorkeur geven aan andere communicatieplatforms. Ze willen liever persoonlijke updates die direct toegankelijk zijn op hun smartphones in plaats van traditionele e-mailnieuwsbrieven. Daarom zijn we in veel van onze communicatie overgestapt van e-mail naar beveiligde sms'jes, of het nu gaat om het vieren van een verjaardag of het erkennen van goed werk.”
V: Hoe zit het met zorgverleners die de voorkeur geven aan traditionelere communicatiekanalen?
“Dat is een goede vraag, want sommige teamleden blijven misschien liever op de hoogte via een traditioneel whiteboard. Dat moet je ook herkennen en erkennen. Dus ik denk dat je een brug moet slaan tussen beide kanten. Het gaat erom dat je mensen ontmoet waar ze zijn.”
V: Wat doet Hackensack Meridian Health nog meer om zijn mensen betrokken te houden?
“Voor ons als groot netwerk met 18 ziekenhuizen kan het een uitdaging zijn om onze medewerkers en leidinggevenden op verschillende locaties met elkaar te verbinden. Daarom hebben we onlangs een nieuw digitaal betrokkenheidsplatform gelanceerd. Dit stelt onze medewerkers en leidinggevenden in staat stelt om regelmatiger met elkaar in contact te komen.”
V: Zijn er andere manieren waarop digitale oplossingen medewerkers kunnen ondersteunen?
“Ik zie een enorme kans in het gebruik van verpleging op afstand om ondersteuning te bieden bij overgang van zorg, ontslagplanning en patiëntenvoorlichting aan zowel patiënten als hun families. Bij Hackensack Meridian Health hebben we dit getest en onze ervaringen zijn erg positief.
Stel je voor dat een drukke verpleegkundige tijdens een dienst voor vier tot zes patiënten zorgt. Het kan een hele uitdaging zijn om een uur vrij te maken voor een persoonlijk gesprek met een patiënt en diens familie over het ontslagplan. Hier komt verpleging op afstand in beeld. Als een speciaal toegewezen verpleegkundige op afstand deze taak op zich neemt, kan dat de druk op het team van de intramurale zorg verlichten. Het vervangt hen niet, maar vult hen aan.”
V: Hoe kunnen gezondheidszorg organisaties nieuw talent aantrekken?
“Het draait allemaal om het in contact komen met jongere generaties en begrijpen wat hen motiveert. Een eenvoudige PowerPoint-presentatie met wat foto's van een klinische omgeving volstaat niet meer. Dat werkte misschien vijf jaar geleden, maar nu moet ik een draaiend 3D-model van het hart laten zien of een video van een technoloog die een scan van een patiënt maakt. Dat is wat deze studenten enthousiast maakt over de gezondheidszorg en de mogelijkheden van nieuwe technologieën.
Het belangrijkste, denk ik, is dat we allemaal meer tijd moeten besteden aan praten over wat het betekent om voor mensen te zorgen. Of je nu arts, verpleegkundige of schoonmaker bent - we hebben allemaal een rol in het redden van levens. Misschien zijn we de laatste jaren een beetje van die passie en waardering in de gezondheidszorg kwijtgeraakt vanwege de druk waar we onder staan. Maar er is nog steeds niets waardevoller dan er zijn voor anderen. Dat is de boodschap die ik wil overbrengen.”
Dit artikel is een vertaalde samenvatting van het artikel op ons Engelstalige nieuwscentrum: How to become a healthcare employer of choice in times of staffing challenges – Q&A with Hackensack Meridian Health. In deze reeks artikelen nodigen we leiders uit verschillende delen van de wereld om te delen hoe ze innovatieve benaderingen in de zorg inzetten om personeel aan te trekken, te versterken en te behouden, en om hoogwaardige, efficiëntere patiëntenzorg te bieden.
René Loman
Woordvoerder a.i. Philips Benelux
Tel.: +31 6 51 85 22 26
You are about to visit a Philips global content page
Continue