Brainport Eindhoven is de snelst groeiende economische regio van het land. EW Magazine ging in de regio op zoek naar de reden achter de economische groei: een fijnmazig, bijkans onzichtbaar netwerk van onderling samenwerkende partijen zowel publiek als privaat. En daar hoort natuurlijk ook een bezoek bij aan de Campus van Philips in Best, de grootste productie- en innovatielocatie van het gezondheidstechnologiebedrijf wereldwijd.
Iedere seconde wordt ergens in de wereld een scan gemaakt met een apparaat van Philips. Het overgrote deel daarvan wordt ontwikkeld en gemaakt in Best. De campus in Best vormt, samen met de High Tech Campus, de grootste innovatiehub van Philips; 40 procent van de R&D-investeringen wereldwijd wordt hier ingezet om de medische technologie van morgen te ontwikkelen.
“Al meer dan vijftig jaar is deze campus een unieke locatie waar researchers, productontwikkelaars en productie samen komen om te werken aan de medische technologie van morgen”, aldus Sofie Van den Brandt, Site Leader van de Campus in Best. “Co-creatie en innovatie staan centraal op deze Campus, die zo is ingericht dat de 3.600 medewerkers met elkaar in contact komen en samen kunnen werken.”
En dat werkt: zo werd in Best, samen met artsen van over de hele wereld, Azurion-technologie ontwikkeld - het platform voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie. Ook is Best het centrum van Philips Refurbished Systems, waar medische apparatuur een tweede, soms zelfs derde leven krijgt.
Tijdens het bezoek aan Best werd duidelijk dat Philips zich nu volledig richt op de gezondheidszorg en daarin wereldwijd een van de grootste spelers is.
Paradepaardje in Best is de Azurion, een zogeheten minimaal invasief operatiesysteem waarmee artsen via de lies van patiënten de bloedvaten in kunnen, om bijvoorbeeld een aneurysma in het hoofd te stabiliseren of een biopt te nemen. Met de Azurions worden elk jaar miljoenen patiënten over de hele wereld behandeld, zegt Philips.
Op de pakbonnen van net geproduceerde Azurions staan bestemmingen in Duitsland, Amerika en Japan. “Het is vooral assemblage en testen,” zegt productiemanager Ruud van Eekelen (38). “Binnen twee weken zetten we hem in elkaar en wordt hij getest.”
De hightech-apparatuur van Philips komt niet zomaar tot stand. In Best lopen mensen rond die produceren en mensen die onderzoeken en innoveren. Zo werkt Bart Baselmans aan het integreren van de Azurion met een spectrale CT-scanner. Iets wat simpeler klinkt dan het is, en waar Philips een achterstand heeft in te lopen op de concurrentie.
De hightech-apparatuur van Philips komt niet zomaar tot stand. In Best lopen mensen rond die produceren en mensen die onderzoeken en innoveren.
“Voordat je een oncologische ingreep doet, maak je vaak een CT-scan,” zegt Baselmans. “Maar die staat vaak op een heel andere verdieping in het ziekenhuis, dus moet de patiënt worden verplaatst. En na de operatie vaak weer.”
Dus wil Philips de CT-scanner over het Azurion-bed kunnen rijden. Makkelijker gezegd dan gedaan met een zeer gevoelig apparaat van 3.500 kilo. Er mag geen snoertje los op de grond liggen, de scanner mag niet over de tenen van verpleegkundigen en chirurgen heen rijden, enzovoort. De twee besturingspanelen moeten worden geïntegreerd. De arts moet zo intuïtief mogelijk aan de knoppen kunnen zitten, “om zich volledig te kunnen richten op de behandeling”.
Het gehele artikel over de nauwe samenwerking tussen de hightechbedrijven in Brainport Eindhoven lees je bij EW Magazine.
Woordvoerder Philips Benelux Tel: +31 6 19 28 83 20
You are about to visit a Philips global content page
Continue