Nieuwscentrum
Lúcia Fonseca @TEDx Eindhoven

mei 10, 2021

Lúcia Fonseca @TEDx Eindhoven: Kan technologie ons helpen om menselijker te zijn?

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Hoe kan technologie ons helpen om menselijker te zijn? Die vraag stond centraal in de inspirerende presentatie die Lúcia Fonseca, Biomedisch Ingenieur bij Philips, tijdens TEDx Eindhoven.

Vanuit het Philips Stadion vertelde ze de honderden online deelnemers over de rol van empathie in innovatie van medische technologie. “Ik geloof zeker dat er veel mooie technische oplossingen zijn die ons kunnen helpen om nog menselijker te worden, om onze ervaring te vergroten en uit te blinken in waar we goed in zijn; om elkaar te verbinden en te helpen, van mens tot mens. Maar hiervoor is het belangrijk om te begrijpen hoe we ermee omgaan en hoe het ons leven beïnvloedt.”

Lúcia Fonseca @TEDx Eindhoven

Snijvlak van technologie en empathie

Het snijvlak van technologie en empathie stond al centraal vanaf het eerste moment dat ze als ingenieur in contact kwam met artsen. “Ik herinner me nog mijn eerste gesprek met clinici. Ik was een als student werkzaam op een intensive care voor pasgeboren baby’s. Daar mocht ik op een dag meelopen met de kinderartsen. Zij vertelden me toen hoe zij soms worstelden met de interactie met technologie.”

“Ze vertelden me dat ze continu bewakingsalarmen hoorden: “Het is alsof het geluid altijd bij me is.” Dit staat eigenlijk bekend als alarmmoeheid. Het persooneel heeft daar last van en het kan de kwaliteit van de zorg negatief beïnvloeden. Nu heeft dit ziekenhuis een compleet nieuwe unit waar de focus ligt op de band tussen ouders en kind, met rustige familiekamers en een slim en zo stil mogelijk alarmsysteem.”

Minimaal invasief opereren

Binnen Philips werkt Lúcia inmiddels aan innovaties op het gebied van minimaal invasief opereren. “Patiënten herstellen sneller en met betere kansen op herstel als operaties minimaal invasief zijn. In plaats van het lichaam volledig te openen, wordt slechts een kleine incisie gemaakt en worden zeer kleine apparaten naar het orgaan geleid dat moet worden geopereerd.”

Azurion IGT

“Deze manier van opereren is daadwerkelijk minder invasief omdat het de natuurlijke manieren imiteert waarop ons lichaam zichzelf al geneest. Chirurgen maken alleen gebruik van de natuurlijke ‘wegen’ die we allemaal al in ons lichaam hebben, met behulp van onze bloedvaten om genezing te transporteren, net zoals immuuncellen dat van nature doen.”

Deze manier van opereren is daadwerkelijk minder invasief omdat het de natuurlijke manieren imiteert waarop ons lichaam zichzelf al geneest.

Lúcia Fonseca

Biomedisch ingenieur

Verplaatsen in de rol van chirurg en patiënt

De vaardigheid om je te kunnen verplaatsen in de rol van chirurg en patiënt is volgens Lúcia minstens zo belangrijk als kennis van technologie: “Ik streef ernaar om te begrijpen hoe de oplossingen passen in het dagelijks leven van clinici en patiënten, hoe ze hun ervaring verbeteren en helpen bij het herstel van patiënten. Hoe kan ons algoritme bijvoorbeeld eraan bijdragen dat de artsen en verpleegkundigen meer tijd krijgen voor persoonlijk contact met de patient?”

Deze manier van werken aan medische innovaties geeft veel voldoening. “Bij het innoveren voor de gezondheidszorg staan levens op het spel en zullen ziekenhuizen terecht alleen investeren in wat het leven van patiënten zal helpen redden.”

Ik streef ernaar om te begrijpen hoe de oplossingen passen in het dagelijks leven van clinici en patiënten, hoe ze hun ervaring verbeteren en helpen bij het herstel van patiënten.

Lúcia Fonseca

Biomedisch ingenieur

Kijk de presentatie terug:

Youtube Lucia Fonseca

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210510-lucia-fonseca-tedx-eindhoven-kan-technologie-ons-helpen-om-menselijker-te-zijn.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.