Ursula Trimbos heeft een lange en bijzondere loopbaan binnen Philips. In 1988 kwam ze voor het eerst een fabriek binnen, als productiemedewerkster van kleurenkanonnen voor tv-toestellen. Nu bedient ze als proces operator 3D-printers die onderdelen van röntgensystemen produceren. Deze carrière is onlangs bekroond met een nominatie voor de Noordhofprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste vakmensen van Brainport Eindhoven.
Al vrij vroeg na haar start in de Philips-fabriek ontdekte Ursula dat ze bovenmatig geïnteresseerd was in het productieproces. "Eerst werkte ik in de productie zelf. Maar ik kwam erachter dat ik meer een denker dan een doener ben. Daarom mocht ik de eindcontrole gaan doen van onze producten. Later ben ik opleiding procescontrole gaan volgen." Sinds 2005 werkt ze in Best. De productie van medische systemen was wel wat anders dan van televisietoestellen: "Toen ik gesolliciteerd had op die baan kreeg ik een rondleiding door de fabriek, ik zag die machines op een rijtje staan en dacht: wauw, dit is het! Ik vind het altijd interessant om te weten hoe dat allemaal werkt."
Ik zag die machines in Best op een rijtje staan en dacht: wauw, dit is het!
Ursula Trimbos
proces operator
In de fabriek in Best werkt ze in een team aan de productie van anti-scatter grids, die röntgenstraling filteren in CT-systemen. Deze onderdelen worden geproduceerd met behulp van Direct Metal Laser Sintering, ofwel 3D-printen met metaal: de printers bouwen de grids op met laagjes wolfraam van 20 micrometer dik. Als proces operator van zo'n machine is het vooral belangrijk om goed te zijn in planning, logistiek én oog te hebben voor details: "Hoe de versmelting in de machine precies werkt, of hoe het systeem uiteindelijk in elkaar wordt gezet, dat hoef je voor dit werk niet te weten. Wat wel belangrijk is, is dat je nauwkeurig werkt. Het onderdeel dat we maken, is maar een heel fragiel voorwerp."
Ursula is één van de twee vrouwen die een nominatie in de wacht hebben weten te slepen voor de Noordhofprijs, en wel in de categorie metaal. "Gelukkig komen er steeds meer vrouwen in de techniek, eerst waren er bijna géén. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik wel houd van de manier waarop veel mannen hier met elkaar samenwerken; direct, gewoon zeggen waar het op staat en weer samen door."
Gelukkig komen er steeds meer vrouwen in de techniek, eerst waren er bijna géén.
Ursula Trimbos
proces operator
Haar mondigheid is ook een van de redenen voor de nominatie, vertelt haar leidinggevende Twan Hermkens. "Toen ik de vraag kreeg wie we voor die prijs konden voordragen, zei ik meteen volmondig 'Ursula'. Ze is nog niet zo lang echt uit haar comfortzone gestapt door bij ons in het team te komen werken vanuit een rol als controleur bij een andere discipline. Ze is echt het soort allround-medewerkers dat we hier nodig hebben; ze doet alles, en heel erg goed. En, wat ik persoonlijk heel belangrijk vindt; ze neemt geen blad voor de mond. Ze zegt regelmatig dingen die je echt aan het denken zetten en dat is ontzettend waardevol." De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 13 november. Naast Ursula is ook Driss Doudou genomineerd voor een Noordhofprijs, in de categorie mechatronica. Lees ook het interview met Driss: “Met onze systemen worden levens gered”