“Soms is het beter als een patiënt niet naar het ziekenhuis gaat”, zo citeert De Telegraaf Frans van Houten, CEO van Philips, in een interview over de kwartaalcijfers die deze week bekend werden gemaakt. De uitbraak van het coronavirus heeft volgens het gezondheidstechnologiebedrijf een aantal barrières voor het inrichten van zorg op afstand versneld uit de weg geruimd. “Ik denk dat het virus een katalysator is geweest in het opruimen van die hindernissen. Het heeft duidelijk gemaakt dat het soms beter is om een patiënt níét naar het ziekenhuis te laten komen, en dat het soms beter is om een verpleegkundige níét naast het bed te zetten, maar via een monitor op afstand de patiënt in de gaten te houden. En dat het vaker verstandig is om zorg op een algemene afdeling of thuis te laten plaatsvinden.”
Het is soms beter om een patiënt níét naar het ziekenhuis te laten komen, en om een verpleegkundige níét naast het bed te zetten, maar via een monitor op afstand de patiënt in de gaten te houden.
Frans van Houten
CEO van Philips
De omzet van Philips nam met 6% af in het afgelopen kwartaal, met name door een daling van de consumentenvraag en een uitstel van ziekenhuisinstallaties en reguliere zorg. De order intake groeide echter met 27%: “Ons orderboek is nog nooit zo vol geweest”, aldus financieel topman Abhijit Bhattacharya in een toelichting aan financieel analisten. Frans verwacht dan ook dat de doelstellingen voor 2020 - een bescheiden vergelijkbare omzetgroei en verbetering van de gecorrigeerde EBITA-marge - alsnog kunnen worden gehaald. “Onze verwachtingen voor de rest van het jaar worden stevig geschraagd door de orders die we hebben ontvangen.”
De productiecapaciteit van beademingsapparatuur voor coronapatiënten is de afgelopen maanden flink op geschroefd naar een niveau van 4.000 per week eind juli, om aan de sterk toegenomen vraag te kunnen voldoen. Ook de vraag naar andere ziekenhuisapparatuur zal naar verwachting weer toenemen. Op de vraag of ziekenhuizen niet minder te besteden hebben door de coronacrisis, antwoordt Frans: “Medische technologie is maar een klein deel van het investeringsbudget van ziekenhuizen. Onroerend goed is een andere. Misschien maakt medische technologie het ook mogelijk daarop te besparen, omdat daardoor ook minder mensen naar het ziekenhuis hoeven te komen.”