Nieuwscentrum
masthead goedemorgen nederland l

mei 14, 2020

Goedemorgen Nederland: “Een opvallende manier om coronapatiënten te volgen.”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

In het programma Goedemorgen Nederland op NPO1 was gisteren aandacht voor het op afstand monitoren van coronapatiënten. In de uitzending was te zien hoe het Universitair Medisch Centrum Utrecht de draagbare biosensor inzet voor de zorg van coronapatiënten. Bente de Lat vertelde namens Philips meer over de werking van de biosensor.

Biosensor voor monitoring op afstand

“Met een biosensor meten we continu de vitale waarden en kunnen we ook 6 tot 8 uur van tevoren detecteren of een patiënt achteruit gaat [1]. De biosensor meet draadloos de ademhaling, de hartfrequentie, de positie en het activiteitsniveau van een patiënt,” vertelt Bente de Lat, Senior Manager Connected Care bij Philips, in Goedemorgen Nederland. Het UMCU monitort coronapatiënten in isolatiekamers met behulp van de sensoren. Het doel is dat het verpleegkundig personeel minder vaak naar de isolatiekamer hoeft, waardoor het risico op besmetting afneemt en er minder beschermende kleding en mondkapjes nodig zijn.

Met een biosensor meten we continu de vitale waarden en kunnen we ook 6 tot 8 uur van tevoren detecteren of een patiënt achteruitgaat [1]. De biosensor meet draadloos de ademhaling, de hartfrequentie, de positie en het activiteitsniveau van een patiënt.

Bente de Lat

Senior Manager Connected Care

Download afbeelding

Dashboard van de biosensor

Alle uitkomsten van de sensor kunnen via een dashboard in een oogopslag gelezen worden. Bij een eventuele afwijking (early warning) ontvang je een bericht via je smartphone. Dit met dank aan het Philips IntelliVue Guardian-systeem, de software achter de biosensor. De software zorgt voor het combineren van gegevens. Met slimme algoritmes zijn we in staat in een vroeg stadium al te detecteren of een patiënt achteruitgaat. We kunnen dus veel sneller ingrijpen. En de verwachting is dat deze algoritmes alleen maar slimmer zullen worden in de toekomst. Daar komt bij dat we met de Guardian Software een enorme vermindering van de registratielast voor verpleegkundigen kunnen doorvoeren. Door de Guardian Software te koppelen aan het elektronisch patiëntendossier (EPD) kan het registreren van relevante gegevens automatisch uitgevoerd worden.

Digitaal: het nieuwe normaal

Door de coronacrisis komt de inzet van zorg op afstand en digitalisering in de zorg in een stroomversnelling. Om zorginstellingen te ondersteunen bij deze ontwikkelingen, kan Philips helpen met een combinatie van sensoren, devices en software om inzicht in en controle over de patiëntpopulatie te krijgen.

 

Ook andere ziekenhuizen maken gebruik van draagbare sensoren, zo zet bijvoorbeeld Rijnstate in Arnhem sensoren in om patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te monitoren. Het ziekenhuis beoordeelt welke corona-patiënten (extra) zorg nodig hebben door een combinatie van metingen van vitale functies door sensoren en vragenlijsten.

Bekijk hier andere oplossingen die Philips kan bieden tijdens de COVID-19 crisis.

Download afbeelding

[1] Saad Al-Qahtani and Hasan M. Al-Dorz. Rapid response systems in acute hospital care. Annals of Thoracic Medicine. August 20, 2009.  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841802/)

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.