masthead 191212 gezond ouder worden met een coach l

dec 17, 2019

Gezond ouder worden met een online coach

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Ook ouderen kunnen werken aan een gezondere leefstijl met hulp van een online coach en eHealth-omgeving. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie mogelijk verlagen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly’ (HATICE), uitgevoerd door onderzoekers van het Amsterdam UMC, het Radboud UMC en een groep internationale wetenschappers. Philips VitalHealth is betrokken als de ontwikkelaar van het eHealth-platform dat in de studie gebruikt werd.

 

Aan het ‘Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly’ (HATICE) project namen ruim 2724 personen deel van boven de 65 die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten en dementie. Ze kwamen uit Nederland, Finland en Frankrijk. De helft van de deelnemers, de behandelgroep, kreeg via het internet contact met een coach. Op een door Philips VitalHealth ontwikkelde eHealth-omgeving stelden de deelnemers zelf doelen op om gezonder te leven en bij te houden hoe hun gezondheid verbeterde. Aandachtspunten hierbij waren hoge bloeddruk, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, roken en een hoog cholesterol. De andere helft, de controlegroep, kreeg toegang tot een website met algemene gezondheidsinformatie, zonder coach.

Alt-text image

Significante verbetering

Na 18 maanden heeft 90 procent van de behandelgroep zelf een of meer gezondheidsdoelen gesteld, ondersteund door hun coach. De onderzoekers keken naar het effect op een samengestelde maat voor het risico op hart- en vaatziekten, bestaande uit bloeddruk, body mass index (BMI) en cholesterol. Uit het onderzoek blijkt dat bij de behandelgroep een bescheiden, maar significante verbetering zichtbaar is ten opzichte van de controlegroep. Dit effect is het grootst bij de mensen die het meest actief waren op het platform: met elk extra gezondheidsdoel dat werd gesteld, verbetert uiteindelijk de score die het risico op hart- en vaatziekten weergeeft.

 

Deze resultaten zijn veelbelovend, maar de onderzoekers benadrukken dat voor preventie een lange adem nodig is. Hoofdonderzoeker dr. Edo Richard: “Hoewel de grootte van het effect in dit onderzoek bescheiden is, kunnen met dit type behandeling waarschijnlijk grotere effecten worden behaald bij mensen met een hoger risico en minder goede toegang tot gezondheidszorg. Daarbij denken we aan lage- en middeninkomenslanden en kwetsbare groepen zoals mensen met een lage sociaaleconomische status in Europa.”

Ook bij ouderen

Uit het onderzoek blijkt volgens de andere hoofdonderzoeker dr. Eric Moll van Charante dat ook bij ouderen moderne technologie in de vorm van zelfmanagement met een online coach een goede aanvulling kan zijn op de bestaande gezondheidszorg. “De resultaten van dit onderzoek nodigen uit tot toepassing op veel grotere schaal. Daarbij zal onderzocht moeten worden of de gunstige effecten blijvend zijn en of deze uiteindelijk ook echt leiden tot minder hartinfarcten, beroertes en dementie op de langere termijn.”

 

Financiering van dit onderzoek kwam van de Europese Commissie. Het is uitgevoerd in samenwerking met Amsterdam UMC, Radboud UMC, Karolinska Instituut in Zweden, Universiteit van Cambridge in Engeland, Universiteit van Toulouse in Frankrijk en Universiteit van Oost-Finland.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.