Nieuwscentrum

nov 26, 2019

Philips Spencer®, volgende generatie medicijndispenser, in TV-programma Tijd voor Max

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Op 5 November besprak huisarts dr. Ted medicatietrouw in het TV programma Tijd voor Max. Tijdens de uitzending liet dr. Ted de Spencer® zien als innovatie op het gebied van medicijn aanreiking. Deze volgende generatie medicijndispenser helpt patiënten om op een veilige en gemakkelijke manier hun medicijnen dagelijks thuis in te nemen. Philips introduceert samen met Spencer Health Solutions de Spencer® in Nederland.

 

In zijn column over medicatietrouw schreef dr. Ted dat maar liefst 85 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden meldt dat ze regelmatig te maken hebben met verkeerd gebruik van medicatie door patiënten. Daarnaast gebruiken 1,5 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks 5 of meer medicijnen. Dr. Ted constateert dat voor sommige medicijngebruik niet zo nauw komt. 

 

Naar schatting overlijden in Nederland jaarlijks zo’n 1.000 mensen door foutief medicijngebruik en wekelijks belanden er eveneens 1.000 mensen door in het ziekenhuis. Over een jaar genomen zijn dat zo’n 50.000 ziekenhuisopnames en de helft daarvan is door juist medicijngebruik te voorkomen. [1]

Naar schatting overlijden in Nederland jaarlijks zo’n 1.000 mensen door foutief medicijngebruik en wekelijks belanden er eveneens 1.000 mensen door in het ziekenhuis.

De Spencer® maakt het mogelijk om medicijnen veiliger aan te reiken, medicatie-incidenten door menselijke fouten beter te voorkomen en therapietrouw te ondersteunen. De medicijndispenser wordt al gebruikt door patiënten in de VS en Canada die meerdere medicijnen per dag innemen. Een casestudy onder 160 gebruikers laat zien dat de therapietrouw voor patiënten die de oplossing gebruiken tot 95% is toegenomen [2]. Voor zorgverleners levert een medicijndispenser een besparing van 12,5 minuut per patiënt op blijkt uit eigen onderzoek [3]. Zorgverleners kunnen deze tijd besteden aan andere taken.

 

Nictiz, het expertisecentrum eHealth, geeft aan dat door betere gegevensuitwisseling, inzage van de patiënt in eigen gegevens en patient empowerment de medicatie veiligheid bevorderd kan worden [4]. 

 

Dr. Ted beaamt dat de uitwisseling van informatie tussen de verschillende zorgverleners beter moet. Op dit moment is er bijvoorbeeld wel een goede elektronische overdracht van patiëntgegevens tussen de huisarts en de apotheek, maar die tussen ziekenhuizen en (openbare) apotheken is nog verre van optimaal. Belangrijke informatie over de medicijnen van patiënten kan ontbreken, zoals een wijziging in de dosering, extra of nieuwe medicatie door ziekenhuisopname, of dat een behandeling pas later is gestart doordat een medicijn niet op tijd is opgehaald.

 

[1] Ministerie van VWS (2019) Start alliantie medicatieveiligheid.   

[2] Spencer whitepaper (2019)

[3] Philips Medido Whitepaper – data on file
[4] Nictiz (2017)

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Philips Spencer® volgende generatie medicijndispenser