Nieuwscentrum
masthead philips werkgelegenheidsplan L

jun 07, 2019

Financieele Dagblad: deelnemers Philips Werkgelegenheidsplan ook op langere termijn meer kans op baan

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Uit het promotie-onderzoek van Roy Peijen aan de Universiteit van Tilburg blijkt dat het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) ook op de langere termijn de kansen op een baan vergroot.

 

Eerder onderzoek wees al uit dat de baankans voor deelnemers aan het ontwikkelprogramma met 18% wordt vergroot. Deze studie laat nu zien dat ook de effecten op langere termijn positief zijn. Dit schrijft het Financieele Dagblad in een artikel naar aanleiding van het onderzoek.

 

“De studie laat zien dat deelnemers aan het Philips Werkgelegenheid Plan, WGP, over een periode van tien jaar gemiddeld 6% meer kans op een baan hebben dan een controlegroep die louter op ondersteuning door het UWV is aangewezen”, is te lezen in het Financieele Dagblad. “Dat betekent dat ze over die hele periode bijna een kwartaal, 35,9 weken langer werk hebben.” 

De achtergrond en het opleidingsniveau varieert enorm maar het zijn allemaal mensen die kunnen en willen werken.

Frank Visser

HR Clustermanager bij Philips

Goede arbeidshouding

“Het ontwikkelprogramma loopt al ruim 35 jaar. Dat op zichzelf is al uniek”, aldus Frank Visser, Projectleider WGP bij Philips. “Dit succes komt mede voort uit een duidelijke focus. We werken daarbij goed samen met het UWV en gemeenten. We letten vooral op het gedrag van mensen. Ik heb liever iemand met een goede arbeidshouding en een afgebroken opleiding, dan iemand met een diploma die niet bij het bedrijf past. Vakkennis spijkeren we sowieso continu bij.”

Alt-text image

“De achtergrond en het opleidingsniveau varieert enorm maar het zijn allemaal mensen die kunnen en willen werken”, aldus Frank. Wel laat het onderzoek zien dat het plan voor mensen met een arbeidsbeperking of migratieachtergrond aantoonbaar beter werkt dan wanneer ze afhankelijk zijn van de ondersteuning van het UWV alleen.

 

Frank herkent de positieve effecten van het WGP die uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijken, niet alleen op de deelnemers maar ook voor de maatschappij. “Re-integratie helpt de deelnemers hun werkzame leven weer op te pakken. Daarnaast levert het een flinke besparing op aan uitkeringen en andere kosten. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Eindhoven. Door 70 WGP’ers uit die gemeente in dienst te nemen besparen zij anderhalf miljoen euro aan uitkeringen”, aldus Frank. 

Alt-text image

Werkgelegenheidsplan (WGP)

Via het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) kunnen werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een jaar lang werkervaring opdoen binnen Philips, gecombineerd met een gedegen ontwikkelprogramma. Het WGP werd in 1983 opgezet om deze groep werkzoekenden kansrijker te maken voor de arbeidsmarkt zodat ze na afloop in staat zijn om een reguliere baan te vinden, binnen of buiten Philips.

 

Sinds de start van het ontwikkelprogramma hebben meer dan 13.000 mensen deelgenomen en gemiddeld stroomt 70-75% van de WGP’ers na afloop door naar een betaalde baan. Deelnemen staat open voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ongeacht leeftijd, afkomst of arbeidsverleden. Wel moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

 

Philips biedt het UWV WERKbedrijf en diverse gemeenten elk jaar WGP-plekken aan. Op basis van een globaal opgesteld wervingsprofiel doen deze instanties voor Philips de voorselectie van geschikte kandidaten.

 

Het WGP is onderdeel van de bredere visie van Philips op Inclusiviteit & Diversiteit. “Je kunt alleen maar succesvol het leven van miljarden mensen wereldwijd verbeteren als je zelf een afspiegeling bent van de maatschappij”, aldus Frank.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.