masthead Frans van Houten l

mei 22, 2019

Frans van Houten in Financieele Dagblad: “Nederland heeft Europa nodig om concurrentiekracht sterk te houden”

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

   

In de artikelenreeks ‘Stem voor Europa’ van het Financieele Dagblad geeft Frans van Houten, CEO van Philips en lid van de European Roundtable of Industrialists, vandaag zijn visie op de vraag waar Nederland op moet inzetten in Europa. In aanloop naar de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei verschijnt iedere werkdag een nieuw artikel uit de reeks.

Investeren in talent en ondernemerschap

“Nederland is voor mij een van de meest aantrekkelijke plaatsen om te wonen en te werken. Het is hier mooi en veilig, er is goed onderwijs en een goede gezondheidszorg. Dit wordt door veel Nederlanders gedeeld”, aldus Frans. “Maar hoewel Nederlanders tevreden zijn met hun eigen leven, heerst er ook een gevoel van ontevredenheid over de samenleving. De naweeën van de crisis zorgen er nog steeds voor dat het vertrouwen is aangetast. De voortschrijdende digitalisering en automatisering voeden de angst voor werkonzekerheid en stagnerende inkomens, en ook de zorgen over het milieu nemen toe.”

Nederland is voor mij een van de meest aantrekkelijke plaatsen om te wonen en te werken. Het is hier mooi en veilig, er is goed onderwijs en een goede gezondheidszorg.

Frans van Houten

CEO van Philips

De CEO van het gezondheidstechnologiebedrijf roept op om niet terug te trekken achter de dijken, want “als een klein land in Europa zijn wij afhankelijk van het buitenland. Daarom moet Nederland zich wereldwijd blijven onderscheiden in kennis, creativiteit, ondernemerskracht en productiviteit. Gelukkig zijn we daar goed in. Om deze concurrentiekracht van Nederland sterk te houden, moeten we blijven investeren in talent en ondernemerschap. Daarbij hebben we Europa nodig. Na de VS is de Europese Unie het grootste economische gebied ter wereld, met vrijheid van verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.”

Nederland moet zich wereldwijd blijven onderscheiden in kennis, creativiteit, ondernemerskracht en productiviteit. Daarbij hebben we Europa nodig.

Frans van Houten

CEO van Philips

Samen inzetten op kunstmatige intelligentie

“De Europese Unie [is] zeker niet perfect. De bureaucratie zou minder moeten, en de slagkracht moet omhoog. De lidstaten zouden zich samen sterker kunnen inzetten om de concurrentiepositie ten opzichte van de VS en China te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het verbeteren van Europa op het gebied van werkgelegenheid, klimaat en sociale cohesie lukt alleen als we ons positief en constructief inzetten. Ik ben een optimist. Ik geloof er stellig in dat we als sterk Nederland in een verenigd Europa kansen kunnen pakken. Laten we dat samen doen.”

FD FvH

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.