masthead Philips Azurion with FlexArm l

mrt 13, 2019

Philips koploper patentaanvragen Nederland

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

     

In 2018 hebben Nederlandse bedrijven gezamenlijk 7.140 octrooien aangevraagd, het hoogste aantal ooit. Dit meldt het jaarrapport 2018 van het Europees Octrooibureau (EOB). Het grootste deel van deze aanvragen werd gedaan door bedrijven uit de Brainport regio, met Philips als koploper met 1.617 van de patentaanvragen.

Wereldwijd staat Nederland op de achtste plaats als het gaat om exacte aantallen. Per hoofd van de bevolking vroeg alleen Zwitserland meer octrooien aan dan Nederland. Met 3.582 aanvragen is de regio Noord-Brabant goed voor ongeveer de helft van het aantal aanvragen in Nederland, waarbij Philips het bedrijf is met de meeste aanvragen in Nederland.

Het zijn indrukwekkende cijfers, maar voor ons blijven toch de kwaliteit en de waarde van ons Intellectueel Eigendom belangrijker dan de kwantiteit ervan.

Maaike van Velzen

Head of IP Portfolio Management van Philips

Kwaliteit

“Het afgelopen jaar hebben we 1.617 nieuwe patenten aangevraagd, waarvan het overgrote deel gericht op ‘medische technologie’. Dat onderstreept nog maar eens ons innovatieve vermogen als gezondheidstechnologiebedrijf”, aldus Maaike van Velzen, Head of IP Portfolio Management van Philips. “Het zijn indrukwekkende cijfers, maar voor ons blijven toch de kwaliteit en de waarde van ons Intellectueel Eigendom belangrijker dan de kwantiteit ervan.” 

Philips Azurion

Jaarlijks investeert Philips wereldwijd zo’n 1,76 miljard euro in R&D. Ruim 700 miljoen hiervan wordt geïnvesteerd in Nederland. De huidige portfolio Intellectueel Eigendom van Philips omvat 65.000 octrooien, 39.400 handelsmerken, en 61.300 vormgevingsrechten.

 

“Een mooi voorbeeld is onze laatste innovatie de Philips Azurion met FlexArm, die onder andere wordt gebruikt voor mimimaal invasieve behandelingen zoals dotteren. Dit apparaat bevat innovaties die het makkelijker maken voor de arts om tijdens een behandeling een set van 2D en 3D beelden van een patiënt te zien zodat de behandeling nog nauwkeuriger kan verlopen.”

Snel innoveren

De door octrooien beschermde uitvindingen worden toegepast in een veelheid aan medische producten en oplossingen. Een goede bescherming van de uitvindingen door octrooien en andere vormen van intellectuele eigendom stelt Philips in staat om snel te innoveren, samenwerkingen aan te gaan met klinische partners en nieuwe, relevante oplossingen te introduceren.

Trouw artikel

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.