masthead philips green deal refurbishment l

okt 26, 2018

‘Green Healthcare’ is geen optie, het is een noodzaak

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

      

Philips zet zich sterk in voor duurzaamheid in de gezondheidszorg met het programma 'Healthy People, Sustainable Planet', een vijfjarig initiatief dat in 2016 werd gelanceerd. Het programma is gebaseerd op drie pijlers: waarde creëren voor Philips' klanten door middel van duurzame oplossingen, een voorbeeldfunctie nastreven in duurzame bedrijfsvoering, en de impact vergroten door duurzaamheid in de toeleveringsketen te bevorderen. 

 

Het is dan ook geen verrassing dat Philips een bijdrage heeft geleverd door het recente Green Deal 'Sustainable Healthcare for a Healthy Future'-initiatief van de Nederlandse overheid te ondertekenen. Dit initiatief werd op 10 oktober 2018 door het hoofd Duurzaamheid van Philips, Robert Metzke, ondertekend ter gelegenheid van de Nederlandse 'Dag van de duurzaamheid'.

Philips Green Deal

Impact van de gezondheidszorg

Het doel van de Green Deals van de Nederlandse overheid is om alle stakeholders in een bepaalde sector bij elkaar te brengen en de invoering van duurzame innovaties makkelijker te maken. 

 

In de 'Sustainable Healthcare for a Healthy Future’ Green Deal zijn innovaties opgenomen die gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot, 'circulair' werken ter verspilling van grondstoffen, de impact verminderen van gebruikte of afgedankte medicijnen op de watervoorziening, en het creëren van een gezonde omgeving voor patiënten en hun verzorgers. 

 

Allen belangrijke kwesties, want ondanks het feit dat zorgsystemen er zijn om patiënten te genezen en ziekten te voorkomen, zijn hun CO2-voetafdruk en niveaus van afval en vervuiling onevenredig hoog.

We kunnen de impact van de gezondheidszorg op het milieu alleen minimaliseren als we allemaal samenwerken om duurzaamheid centraal te stellen in elk onderdeel van het systeem. ‘Green Healthcare’ is geen optie, maar een noodzaak.

Robert Metzke

Head of Sustainability Philips

"De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen", aldus Robert Metzke. "We kunnen de impact van de gezondheidszorg op het milieu alleen minimaliseren als we allemaal samenwerken om duurzaamheid centraal te stellen in elk onderdeel van het systeem. Green Healthcare is geen optie, maar een noodzaak".

Philips gaat uitdaging aan

Philips gaat de uitdaging nu al aan. De BlueSeal-magneettechnologie in de onlangs geïntroduceerde Ingenia Ambition X 1.5T-scanner stelt ziekenhuizen in staat om de operationele kosten en de uitvaltijd van de scanner te verminderen. De Ingenia Ambition elimineert de noodzaak om routinematig helium te kopen, een gas dat wordt geoogst bij de winning van fossiele brandstoffen uit aardgas. 

 

Philips is in zijn eigen activiteiten niet minder innovatief. In Nederland is het bedrijf vastbesloten om al zijn elektriciteit in te kopen uit hernieuwbare bronnen. Philips ontvangt nu al een aanzienlijk deel van zijn energie van het nieuwe windmolenpark Bouwdokken op de Oosterscheldekering. In de VS worden alle activiteiten van het bedrijf al door windenergie aangedreven.

 

Dat streven naar duurzaamheid is een continu proces. Op het World Economic Forum 2018 in Davos onderstreepte Frans van Houten, CEO van Philips, de toewijding van het bedrijf aan de Circulaire Economie. Hij belooft dat in 2020 alle grote medische systemen die worden teruggenomen worden hergebruikt. 

 

Andere doelstellingen van Philips 'Healthy people, sustainable planet' voor 2020 zijn onder meer: 70% van de omzet uit 'groene' oplossingen, 15% van de omzet uit circulaire economie, 95% van de omzet conform de VN Sustainable Development Goals, 90% van het bedrijfsafval wordt gerecycled en 100% duurzame elektriciteit - allemaal ambities die het bedrijf vastbesloten is om te realiseren.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.