masthead Tim Leufkens BNR L

jul 04, 2018

Slaapexpert Tim Leufkens bij BNR over impact van slaaptekort

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

      

Tim Leufkens is een van de 50 slaaponderzoekers bij Philips. Dankzij het onderzoek van hem en zijn collega’s zorgt Philips ervoor dat mensen in Nederland, en ver daarbuiten, een goede nachtrust krijgen.

Nederlanders slapen te weinig

Nederlanders slapen te weinig. Een eeuw geleden sliep een volwassene nog gemiddeld ruim negen uur per nacht, tegenwoordig is dat nauwelijks zes en een half. Structureel slapen we dus veel minder dan de zeven tot acht uur nachtrust die wordt geadviseerd om lichamelijk en geestelijk goed uit te rusten.  

 

Eén nacht slaaptekort heeft al een groot effect: een gezond persoon vertoont dan lichamelijk overeenkomsten met een ernstige hartpatiënt of iemand die al jaren diabetes heeft.

Philips is al jaren bezig met slaaponderzoek. Met een team van 50 onderzoekers zijn we bezig om allerlei slaapproducten te verbeteren voor mensen met slaapstoornissen zoals slaapapneu en chronische slapeloosheid. Daarnaast kijken we ook naar hoe we de slaap kunnen verbeteren bij mensen die doorgaans goed slapen.

Tim Leufkens

Senior Scientis bij Philips

Slaaptekort is een groot probleem

Zowel persoonlijk, maatschappelijk als economisch is slaaptekort een groot probleem. Voor Nederland zijn er geen specifieke gegevens bekend, maar als we uitgaan van de gegevens van vergelijkbare landen dan verliezen we per jaar 1,5% tot 3% van het Bruto Nationaal Product vanwege slaaptekort.  

 

Mensen met een slaapstoornis lopen zeven keer zoveel kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval, omdat mensen die slaperig zijn nu eenmaal minder alert reageren. Onderzoek toont aan dat de remafstand bij slechts 40 kilometer per uur al met bijna 9 meter toeneemt. 

 

Daarnaast is te weinig slaap ook slecht voor je werk: je bent minder productief, je maakt meer fouten en je meldt je vaker ziek. Dit kost jaarlijks ruim € 2.000,- per werknemer.

Slaapexpert Tim Leufkens over impact van slaaptekort bij BNR

Slaapexpert Tim Leufkens bij BNR over impact van slaaptekort

Luister naar ‘Van Goed naar Beter’ op BNR

Tim was dinsdag te gast in de uitzending van Roelof Hemmen op BNR in het segment ‘Van Goed naar Beter’. Hij sprak daar over het belang van slaap en de impact van slaapproblematiek op gezondheid, economie, en maatschappij.

 

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Saskia van Wezel - Maas

Saskia van Wezel - Maas

Sr. Communicatiemanager / woordvoerder Health Systems

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.