homepage Large Masthead

Best practices

Ik voel me weer nuttig, heb ritme opgebouwd en heb
niets meer met mijn uitkering te maken.

Jack Franse (62)

Leer-werktraject, Philips Healthcare, Best

Jack Franse

Jack gestart bij Philips via Springplank040

Een jaar geleden was Jack Franse dakloos, en was zijn toekomst voor zijn gevoel uitzichtloos. Nu straalt hij, en zit hij lekker in zijn vel. Jack is in juni 2017 gestart bij Philips Healthcare in Best en volgt een leer-werktraject via het Philips Werkgelegenheidsplan. Hij zorgt ervoor dat gereedschap in orde wordt gemaakt voor service engineers. Springplank040 en het Philips Werkgelegenheidsplan zijn dit jaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om mensen betaalde werkervaring te laten opdoen bij Philips, om zo weer te kunnen voorzien in eigen levensonderhoud. Jack is de eerste die via Sprinplank040 aan de slag is gegaan bij Philips.

 

Jack werkte als vertegenwoordiger in de ongediertebestrijding. Toen zijn laatste tijdelijke contract verliep kwam hij daarna met zijn 62-jarige leeftijd moeilijk aan een nieuwe baan. Na een groot aantal sollicitatiepogingen besloot hij als laatste redmiddel kamers in zijn huis onder te verhuren, om in inkomen voor levensonderhoud te voorzien. Het resultaat daarvan was dat het huurcontract werd ontbonden en Jack op straat kwam te staan met een boete van 6500 euro. Hij zat met zijn handen in het haar: geen werk, geen woning, geen uitkering en een grote schuld. Jack klopte aan bij Lunet Zorg en is zo terechtgekomen bij Springplank040.

 

Je wordt beloond
Springplank040 wil mensen die door omstandigheden dakloos zijn geworden helpen met het bieden van nieuw toekomstperspectief, door te faciliteren op het gebied van werken, wonen en leven. In eerste instantie krijgen mensen woonruimte aangeboden in een groepspand. Elke bewoner heeft een begeleider die ondersteunt en bemiddelt, zoals bij het zoeken naar werk en andere zaken die nodig zijn om een leven weer op de rit te krijgen. Jack: “Omdat ik nu een contract heb bij Philips, en aantoon dat ik goed werk, krijg ik voorrang voor een eigen flat via woningcorporatie Sint Trudo waarmee Springplank040 nauw samenwerkt. Je laat eerst wat zien, daarna word je beloond.”

 

Weer nuttig en sociaal contact
Voor Jack heeft het traject goed uitgepakt: “Van thuis zitten en niks doen, heb ik nu een leuke baan op een hele leuke afdeling. Ik kom met zo’n 30 mensen per dag in contact. Ik voel me weer nuttig, heb ritme opgebouwd en heb niets meer met mijn uitkering te maken. Een heerlijk gevoel, prachtig dat het leven nog zo kan lopen. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

 

Blijven praten
Tineke Ouwersloot, de manager van Jack, heeft altijd werknemers via het Philips Werkgelegenheidsplan in haar team, en nu voor het eerst via Springplank040. Tineke: “Philips is een heel sociaal bedrijf, in zoverre een commercieel bedrijf sociaal kan zijn natuurlijk. Een WGP-plek is geen maatschappelijke werkplaats. Dat probeer ik ook mee te geven. Wij maken duidelijk dat je je verantwoordelijkheden na moet komen, op tijd moet komen, en dat je je werk zo goed mogelijk moet uitvoeren. En als er iets aan de hand is, wil ik het weten. Plotseling wordt er veel eigen verantwoording gevraagd, daar zit vaak wel de start voor mensen. Ik heb veel respect voor mensen die uit zo’n situatie als Jack proberen te komen, en wil ze graag helpen om discipline te krijgen en te houden. Het belangrijkste is dat je blijft praten met elkaar.”

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.