Mamoun Alzoughbi

13 May, 2019

Door het Werkgelegenheidsplan heeft Mamoun nu een echte kans op de Nederlandse arbeidsmarkt


Update 24 juni 2019: Mamoun heeft inmiddels een baan binnen Philips gevonden als Document Control Specialist

 

Philips is een van de zestien bedrijven die op de ‘Dutch Business Summit on Refugees’ de belofte heeft gedaan om vluchtelingen in binnen- en buitenland sneller aan het werk te helpen. Ronald de Jong, lid van de Raad van Bestuur van Philips en voorzitter van de Philips Foundation: “In Nederland zijn meer dan 100.000 statushouders, dat zijn vluchtelingen die na een uitgebreid proces een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het doel van dit initiatief is om hen sneller en gemakkelijker te laten integreren in de samenleving. Er is geen betere manier om dit te doen dan via een baan.” Philips kent een lange traditie als het aankomt op het nemen van sociale verantwoordelijkheid. Zo heeft het gezondheidstechnologiebedrijf het Werkgelegenheidsplan (WGP), een ontwikkelprogramma voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat al 35 jaar loopt. Aan het programma hebben inmiddels meer dan 13.000 mensen deelgenomen. Na afronding van het programma vindt 70% een baan.

Dankbaar voor deze kans

 

Binnen de afdeling Philips Quality Management System-Markets (PQMS) werkt Mamoun Alzoughbi als Quality & Regulation Officer via het Werkgelegenheidsplan. Iets wat hij tweeënhalf jaar niet voor mogelijk had gehouden. Aan de universiteit in de Verenigde Arabische Emiraten, bedrijfsadministratie gestudeerd. Maar door het verliezen van zijn werk moest hij terug naar Syrië. Echter kon Mamoun hier geen veilige thuisbasis leggen voor zijn gezin, mede door de oorlog, en vluchtte naar Nederland waar zijn dochter geboren is. Het was helaas niet zo gemakkelijk om hier aan een baan te komen en via het Werkgelegenheidsteam van 04Werkt kwam hij in aanraking met het Werkgelegenheidsplan. ´Tijdens mijn inburgeringscursus koos ik Philips als onderwerp voor mijn spreekbeurt. Niet wetende dat ik er later ook echt zou gaan werken.’

 

Mamoun heeft hard gezocht naar werk, veel brieven geschreven en nagevraagd hoe hij hier in Nederland aan een baan als accountant kon komen. Echter stellen ze hier hogere eisen dan in de Verenigde Arabische Emiraten of Syrië en was zijn beheersing van de Nederlandse nog niet voldoende. Dit maakte dat Mamoun ging kijken naar andere mogelijkheden en kwam uit op werk in de administratie. Alleen vallen veel mensen hierop terug en kwam hij ook daar maar lastig aan een baan. Uiteindelijk zou hij alles aangenomen hebben maar toen kwam het WGP op zijn pad. Zijn eerste echte sollicitatiegesprek in Nederland en met succes.

 

´Ik ben gewend aan het werken in een internationale omgeving maar had geen ervaring in Quality & Regulation (Q&R). Door het aangaan van deze uitdaging leer ik een hoop en dat geeft veel voldoening.’ Mamoun is dankbaar dat hij deze kans gekregen heeft. Hij krijgt nu de kans om alles te leren en zichzelf kansrijker te maken voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Eerst alleen als document controller en nu dus ook in de functie van Q&R Officer. En doordat het een internationale afdeling is, leert Mamoun zo ook veel over het kwaliteitsdomein in geheel Europa.

Nieuwe koers bepaald

 

Door het WGP-ontwikkelprogramma en gesprekken met de mentor weet Mamoun dat dit het vakgebied is waar hij verder in wil. Het ligt ook veel dichter bij zijn karakter. Hij besteedt namelijk veel aandacht aan details, werkt gestructureerd en heeft als doel om zaken te standaardiseren. Mamoun kan zo elke dag vooruitgang boeken en meters maken om aantrekkelijker te worden voor werkgevers. En met succes, want hij is al voor een aantal gesprekken uitgenodigd. Helaas zat dé baan er nog niet bij. Maar zijn manager, collega’s en het netwerk wat hij gedurende zijn WGP-periode heeft opgebouwd zoeken met hem mee.

 

Nu dat het einde van zijn contract er aan zit te komen, begint de stress wat toe te nemen. ‘Ik wil niet weer thuis komen te zitten en zet alles op alles om een vervolgbaan te vinden. Zowel voor mijzelf als voor mijn familie die ik moet onderhouden.’ Door het WGP heeft Mamoun toegang gekregen tot een heleboel leermogelijkheden zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Zijn leercurve is echt enorm. Deze kans heeft hem geholpen om op het juist pad te komen en heeft daarnaast zijn leven veranderd.  

Kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt

 

Deuren worden geopend doordat je tijdens het WGP kan laten zien wat je in huis hebt. Maar zelf moet je de mogelijkheden zien en eventuele kansen grijpen. Er wordt alleen geen baangarantie gegeven, het WGP is en blijft van tijdelijke aard. Voor Mamoun was de Nederlandse arbeidsmarkt nieuw, uitdagend en voelt nu pas dat hij een echte kans heeft gekregen. Door zijn huidige werkervaring en deelname aan het Nederlands taaltraject heeft Mamoun nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Je maakt natuurlijk veel meer kans om aan die baan te komen als je vloeiend Nederlands spreekt. Voor Mamoun betekent dat veel oefenen met spreken en het geleerde in de praktijk te brengen.

 

Het WGP raadt hij dan ook iedereen aan. ‘Het is een goed ontworpen programma en maatwerk wordt toegepast. Het is hard werken, maar het WGP brengt je echt verder in je carrière. Ik ga nu vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek in en vind hopelijk snel een passende baan.´ Zonder het WGP had Mamoun echt niet geweten waar hij nu had gestaan. Hij weet wel dat het maken van voorwaartse stappen lastiger was geweest.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.