Judith Schuitert

29 march, 2018

Het Philips Werkgelegenheidsplan heeft Judith weer rust gegeven

 

Bij het Philips Museum werkt Judith Schuitert als binnendienst medewerker sales en onderwijs. Judith heeft deze functie weten te bemachtigen met behulp van het Werkgelegenheidsplan (WGP) van Philips. Voorheen was ze al werkzaam in de culturele sector. Toen ze echter na 11 jaar haar baan verloor, kwam ze in de WW terecht. Judith solliciteerde, viste meerdere malen bij een werkgever nét achter het net en bezocht vele banenbeurzen. Tijdens een vacaturecafé werd ze geïnformeerd over het Werkgelegenheidsplan. 

 

Afstand tot de arbeidsmarkt?
In eerste instantie dacht ze dat ze hiervoor niet in aanmerking zou komen omdat het WGP voor haar toch een bepaald stigma met zich meedroeg. “Met voldoende werkervaring en een goede opleiding heb ik toch geen afstand tot de arbeidsmarkt?” De term ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ bleek een begrip dat breder is dan Judith in eerste instantie dacht. Het vooroordeel wat ze had was dat zij dacht dat het bedoeld was voor mensen die laag opgeleid waren, bepaalde kwaliteiten missen of de respectabele leeftijd van 55+ hadden bereikt. Zij bemerkt nu dat een afstand tot de arbeidsmarkt verschillende verschijningsvormen heeft. ‘’Je werkt heel hard om weer aan een baan te komen, maar komt er uiteindelijk toch niet tussen. Op een gegeven moment ben je dan iemand die de aansluiting mist, terwijl je wel alle capaciteiten in huis hebt. Het WGP is een mooie kans om jezelf te laten zien en meer zelfvertrouwen te krijgen.’’ Toen Judith meer over het WGP te weten kwam, had ze haar mening al snel bijgesteld. Een WGP-plaats is voor iedereen: man, vrouw, leeftijd, afkomst of arbeidsverleden – dat doet er niet toe. Je behoort tot de doelgroep als je aan de spelregels voldoet en nog geen werkervaring hebt bij Philips.  

Hoe word je als WGP’er gezien binnen Philips
Judith moest in eerste instantie goed nadenken of ze binnen het WGP aan de slag wilde gaan. Ze vroeg zich af of ze binnen de organisatie toch niet anders aangekeken zou worden omdat zij aan de slag zou gaan op een werkervaringsplaats. Tijdens de twee kennismakingsgesprekken werd ze goed geïnformeerd, maar vooralsnog bleef er wat onduidelijkheid over wat het WGP nu precies in zou houden. De eerste dagen vond ze het dan ook moeilijk hoe ze zichzelf moest introduceren aan haar collega’s. Binnen het Philips museum werken namelijk ruim 80 vrijwilligers. Judith merkte al snel dat zij als WGP’er een volwaardig lid van de organisatie is. ‘’Een grote bijkomstigheid is dat er een breed ontwikkelprogramma voor je uitgestippeld is waar je ontzettend veel uit kan halen. ‘’  

 

Binnen haar functie boekt en plant Judith rondleidingen en educatieve groepen. Dit is niet alleen vanuit Nederland maar er komen ook aanvragen vanuit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs China. Het internationale karakter van Philips maakt haar werk veelzijdig. “Het is een enorme trein die rijdt en ik moet snel schakelen. Ik krijg veel aanvragen en kijk goed wat passend is voor het museum. De ruimtes zijn beperkt en soms is het één grote puzzel die ik kloppend moet maken.” Het WGP is een duidelijk en gestructureerd traject, voor elke functie en locatie is er weer een andere invulling. Het persoonlijke ontwikkelplan dat je samen met je begeleider opstelt, is de leidraad voor wat je wil bereiken binnen het WGP-jaar. Insteek is maatwerk passend bij jouw voorkeuren, mogelijkheden en ambities.  

 

Een stap in de goede richting
Dat Judith er rijker uit gaat komen weet ze wel zeker. “Het starten binnen Philips heeft mij veel rust gegeven. Vanuit rust kan ik ook weer beter een volgende stap maken. Toen ik vanuit een bepaalde druk moest solliciteren, maakte ik andere keuzes waardoor ik mijn eigen potentieel er niet helemaal uit kon halen. Ik heb voor één jaar een baan en kan beter de volgende stap maken. Mijn netwerk kan ik zo uitbreiden en ik krijg een breder perspectief voor de toekomst. Philips zag mijn potentie en geeft mij de kans om ervaring op te doen.” Judith kan nu rustig bekijken wat bij haar past en zich via haar opleidingsbudget verder ontwikkelen. Ze krijgt zo een bredere blik voor de toekomst. 

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.