Cyriel van Aar

30 August, 2018

Het Werkgelegenheidsplan heeft deuren geopend voor Cyriel


Cyriel van Aar, voormalig WGP Coördinator, nu re-integratiecoach bij P&M Arbeid BV. Door het voeren van een netwerkgesprek met een medewerker van het bedrijf, net voordat er een vacature beschikbaar kwam, is Cyriel aan deze baan gekomen. “Netwerken en verbinden bleken mijn verborgen talenten te zijn, ook voor mezelf heeft het een baan opgeleverd.”

Zelf richting bepaald
Zijn tijd binnen het Werkgelegenheidsplan (WGP) heeft Cyriel als heel fijn ervaren. Er was ruimte voor groei, maatwerk en het leggen van verbinding. Nadat hij in 2013 zijn baan verloor door een faillissement, was het een soort van opluchting. Cyriel had het al langere tijd niet naar zijn zin. Hij ging als vrijwilliger aan de slag omdat het vinden van een baan maar niet wilde lukken. Hier heeft hij trainingen gevolgd en mensen met verschillende problematieken mogen begeleiden. Via zijn re-integratiecoach kwam Cyriel in contact met de contactpersoon van het WGP binnen de gemeente.
 

“Ik was meteen enthousiast over de vacature die open stond. Ook tijdens het eerste gesprek voelde ik een klik, ik werd gezien. De eerste maanden waren hectisch, maar langzaamaan ben ik in de rol gegroeid.” Vrij snel is Cyriel met een coachopleiding gestart, net voor zijn start bij Philips was het al duidelijk dat dit aansloot bij wat hij wilde gaan doen. Het gaf direct handvatten die hij in de praktijk kon toepassen. De functie was een zakelijke functie waar maatschappelijke betrokkenheid als rode draad doorheen liep. Een mooie combinatie die ontzettend leerzaam voor hem is geweest.

 

Waardering was voelbaar
Door aan de slag te gaan met de taken binnen zijn functie kwam de wens om statushouders en mensen uit het doelgroepenregister te plaatsen. Hier kon Cyriel zich op den duur op gaan richten. “Ik ging actief aan de slag met gemeenten, UWV, re-integratiebureaus en afdelingen om kandidaten te plaatsen. Hierdoor kon ik ook voorlichting geven en stonden mensen open voor deze kans.” Cyriel vond het mooi om te zien dat na het plaatsen en gedurende het begeleidingstraject groei te zien was bij de kandidaten.

In zijn functie had hij soms twee petten op. Zelf was hij WGP-kandidaat en doorliep het ontwikkelprogramma. Maar daarnaast had hij ook coachgesprekken met andere WGP’ers waarmee hij samen de bijeenkomsten volgde. Dit maakte het soms wat lastig. Maar het vertrouwen groeide snel en waardering was voelbaar. Cyriel ging open het WGP in en zag wel wat het hem zou gaan brengen. Het was voor Cyriel een investering in zichzelf. Om zijn talenten te kunnen ontdekken en ontwikkelen, dat is de moeite meer dan waard geweest.

 

Netwerken heeft geholpen
Op den duur is Cyriel aan de slag gegaan met netwerken. Eerst laagdrempelig bij een bekend bedrijf. Al snel voelde het steeds meer ontspannen en niet meer als een sollicitatiegesprek. Mensen zijn bereid om te helpen en praten graag over de werkzaamheden die ze doen. Het contact is gelegd en werkgevers krijgen zo een beter beeld van je. Ook was Cyriel actief op LinkedIn en werd zo benaderd door een medewerker van P&M Arbeid. Een netwerkgesprek volgde en ineens was daar de vacature. Het gesprek verliep prettig en Cyriel kwam erg enthousiast naar buiten. “Bij P&M wilden ze eerst nog de sollicitatieprocedure doorlopen met anderen. Maar na een maand werd ik gebeld dat ze mij toch die baan wilde aanbieden. Ze geloofden in mij, zagen dat ik een groot netwerk had en dat kreeg ook draagvlak binnen het team.”
 

Na een gesprek met de directeur en medewerkers van locaties Eindhoven en ’s-Hertogenbosch had Cyriel de baan als re-integratiecoach. Liesje Martens, directeur van P&M Arbeid: “Cyriel liet tijdens de gesprekken zien dat hij specifieke skills heeft die sommige ervaren coaches niet hebben. Een cv zegt ook niet alles en in de huidige markt wordt er verder gekeken. We geloven in de kwaliteiten van Cyriel en dat hij onze klanten met een psychische kwetsbaarheid extern weet te plaatsen.” Het Werkgelegenheidsplan heeft deuren geopend voor Cyriel maar door zelf actief contact te zoeken komt uiteindelijk vanzelf die droombaan of werkgever op je pad.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.