taaltraject hulp bij brief l

WGP zet zich in voor het Taalakkoord met nieuw taaltraject

16 april, 2018

Voor de derde keer vindt er een Nederlands taaltraject binnen Philips plaats. In samenwerking met het Ster College, onderdeel van Summa College, is er een ondersteuningsprogramma van 15 dagdelen ontwikkeld om werknemers met een taalachterstand te helpen met communiceren. Dit om met meer plezier te kunnen werken en bovendien actiever mee te kunnen doen in de samenleving. Eind vorig jaar heeft Philips tevens het leren en werken taalakkoord ondertekend. Vanuit het Werkgelegenheidsplan (WGP) worden er al jaren personen met een afstand tot de arbeidsmarkt persoonlijk en op werkgebied begeleid naar een betaalde reguliere baan. Het beheersen van een goede taalvaardigheid is hier altijd onderdeel van geweest. Door het aanbieden van dit ondersteuningsprogramma gaat Philips nog een stap verder.
Taaltraject Nederlandse Les

Tijdens de lessen bemerkt docent Esther van Gerwen een fijne sfeer onderling. “Iedereen wil graag de Nederlandse taal-en schrijfvaardigheid bijspijkeren en oefent hard. Het fijne van een kleine groep met verschillende niveaus is dat ik hierdoor maatwerk kan leveren. Zo zijn er kandidaten die hulp nodig hebben met zakelijke correspondentie, bepaalde Nederlandse woorden lastig kunnen uitspreken of het moeilijk vinden om fouten in zinnen te herkennen.” Hier bedenkt Esther dan individuele opdrachten voor. Tijdens de lessen worden er hierdoor ook steeds andere werkvormen ingezet en krijgen de kandidaten schema’s mee die ze helpen bij het toepassen op het werk en daarbuiten.

 

Als WGP Coördinator Anita ter Huurne een kijkje komt nemen tijdens een les zijn de kandidaten bezig met de persoonlijke voornaamwoorden ‘hen’ en ‘hun’. Zelfs voor de geboren Nederlanders een lastig onderwerp. Kubra Yasar vindt het een grote meerwaarde om het ondersteuningsprogramma te volgen. Ze leert veel en vindt het fijn dat fouten worden uitgelegd. “We weten zo hoe het wel moet en wat de regels zijn van de Nederlandse taal. Esther is een fijne docent en neemt de tijd voor je. Het is een goede aanvulling op mijn secretaresseopleiding.” Gehini Joshi is bijna aan het eind van haar WGP traject en daardoor druk bezig met solliciteren. “Niet ieder bedrijf is internationaal en kan ik mijn sollicitatiebrieven in het Engels versturen. Tijdens de lessen word ik geholpen om op een goede manier de brieven te vertalen. Met alleen Google translate kom ik er namelijk niet.”

Taaltraject Woorden Leren

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.