Kunstcongres met perspectief expositie

5 december 2019
Het kunstcongres met perspectief is het podium voor creatieven en beeldend kunstenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. En staat in het teken van participatie, talentontwikkeling, netwerken en exposeren. Het UWV organiseert dit samen met gemeenten, kunst- en cultuur(onderwijs)instelling en kunstprofessionals in vijf regio’s in Nederland. Een initiatief wat het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) al 6 jaar, binnen regio Zuid, een podium biedt. De kunstwerken van de winnaars Bram Brandhoff, Ad van der Heijden en Mona Sokoot exposeerden samen met de publiekswinnaar Caroline Willems in de centrale hal van de kelder op de Boschdijk te Eindhoven.

Kunstenaars van hoog niveau 


Frank Visser, HR project Clustermanager Philips Benelux, start de bijeenkomst met een openingswoord. ‘Het kunstcongres sluit naadloos aan bij de gedachten van WGP om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Het zijn prachtige, diverse kunstwerken die we graag een podium willen geven bij Philips. Ik sta elk jaar weer versteld van het hoge niveau van de kunstwerken’. Dat het een unieke kans is beaamd winnaar Bram Brandhoff. ‘In zijn linosnede daagt Bram uit en wil de ander prikkelen. Hij wil je meenemen in verhalen die je zelf misschien nooit zou beleven. Door de exposities bij de gastlocaties is mijn zelfvertrouwen weer gegroeid. Ook heeft het mijn netwerk in de kunst weer groter gemaakt’. 

Van passie naar werk 


Het is goed dat het UWV als initiatiefnemer het kunstcongres blijft voortzetten. Voor winnaar Mona Sokoot is het na de winst, het afgelopen jaar, namelijk in een stroomversnelling gegaan. ‘Het is een eer om met mijn werken bij de bedrijven te hangen. Het favoriete onderwerp om te schilderen zijn bloemen, hier probeer ik een gevoel mee over te brengen. De schoonheid van een bloem verwonderd en ontroert mij’. 
 

 

Winnaar Ad van der Heijden is ooit met beeldhouwen in aanraking gekomen en werd aangemoedigd om door te gaan. ‘Ik maak alles met de hand en heb er zelfs eigen tools voor ontwikkeld. Al werkend laat ik mijn fantasie meestal zijn gang gaan. Het mooiste vind ik om de buitenkant van een steen ruw te laten en de schoonheid vanbinnen te laten zien door er verschillende figuren in te maken’. De kunstwerken zijn te koop, echter zal het toch voor de kunstenaars moeilijk zijn om afscheid te moeten nemen van je winnende exemplaar.  

 

Meer informatie over kunstcongres met perspectief: https://perspectief.uwv.nl/kunstcongres 

De expositie was van 22 oktober tot 30 november te bezichtigen.