WGP

Diploma uitreiking Monteurs Mechatronica

26 April, 2018

Na het leerwerktraject van ruim twee jaar was het moment dan eindelijk daar. Acht kandidaten ontvingen, in de Frits Philips Lounge van het PSV Stadion, het MBO2 diploma monteur Mechatronica namens het Summa College. Iedereen heeft werkervaring opgedaan binnen Philips Healthcare te Best en een aantal heeft zelfs een contract binnen Philips mogen tekenen. Dit was de vierde keer dat er met succes een groep binnen het Werkgelegenheidsplan (WGP) van Philips zijn diploma Monteur Mechatronica heeft behaald. Het traject is erop gericht dat deelnemers meer kansen krijgen op een reguliere baan. Mechatronica is een integratie van werktuigbouwkunde, elektronica en informatietechniek. De combinatie van metaal, elektrotechniek, besturingstechniek, pneumatiek en monteren en stellen maakte deze opleiding zeer afwisselend. Als Monteur Mechatronica kunnen ze aan de slag bij verschillende bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw.
Taaltraject Nederlandse Les

Intensief traject


Na de werving en selectie begonnen de kandidaten aan een voortraject. Een intensief voorschakelprogramma waarin ze voorbereid werden op de vakopleiding Monteur Mechatronica. Ook een excursie naar Philips Healthcare stond op de agenda en er werd aandacht besteed aan communicatie, sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden. Na positieve afronding en een match tijdens de speeddates met de afdelingen, kon er gestart worden met de vakopleiding. En natuurlijk 4 dagen per week werkervaring opdoen binnen Philips. Voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarvoor het WGP opgezet is, is dit vaak een unieke kans. Dat beaamt ook Ricardo Koks die vandaag zijn diploma in ontvangst nam. “Ik werkte in de bouw toen de crisis zijn intrede deed. Ik verloor mijn baan en na een tijdje kwam dit WGP leer- en werktraject op mijn pad. Het paste precies bij mij en ik heb hard geknokt voor deze plek. Na de zomer ga ik starten met de MBO3 opleiding. En wil graag alle 5 de spaken van mijn wiel wit krijgen als dat mogelijk is.” De spaken waar Ricardo het over heeft zijn van de wielpenning die ze vanuit Summa Collega uitgereikt kregen. Na het behalen van niveau 2 zijn er twee wit gemaakt en na het afronden van een vervolgopleiding komt er weer eentje bij. Een mooi aandenken aan deze bijzondere tijd.

Persoonlijk karakter


Het WGP team, werkbegeleiders, docenten en familie. Iedereen was aanwezig om dit heugelijke feit met de gediplomeerden te vieren. WGP Consultant Stefanie van der Ven bevestigde nogmaals dat iedereen een hele prestatie heeft geleverd. Motivatie en inzet heeft ze gebracht tot waar ze nu staan. Er kwam namelijk nogal wat op de kandidaten af de afgelopen twee jaar. “Dit vertel ik ook altijd bij de start van het leerwerktraject, maar pas wanneer ze er middenin zitten, snappen de kandidaten wat het daadwerkelijk met ze doet.” Ans Dielemans, training coördinator binnen Philips, heeft de mannen intensief begeleid en vindt echt dat ieder afzonderlijk een visitekaartje heeft afgegeven. Ze heeft diep respect voor de mannen en laat dit ook blijken als ze iedereen afzonderlijk kort toespreekt.

Aanbevelingsbrief


Hierna begon het officiële gedeelte en sprak docent Harrie van Oosterhout de groep toe. Hij was erg te spreken over alle kandidaten. Ze waren er allemaal, zeurden niet en gingen graag aan de slag. Ook hielpen ze elkaar waar nodig. Harrie is trots op wat ze bereikt hebben en had voor iedereen een aanbevelingsbrief, in de vorm van een gedicht, geschreven. Vooral voor Rik Stolk had hij niets dan lof. “Afgestudeerd met 13 tienen en erg collegiaal. Zijn diploma meer dan verdient.” Zelf was Rik erg te spreken over de hulp van Ans en bedankt haar persoonlijk. “Ans heeft voor ons gevochten en dat waardeer ik enorm.” Als iedereen zijn diploma heeft getekend is het tijd voor een welverdiend drankje. Dat het WGP traject je veel kan brengen bewijst Bas Tinnenbroek wel. “Ik heb flinke stappen gemaakt en dan vooral binnen de elektronische kant van het werk als monteur Mechatronica. De kennis van metaal had ik wel, dat komt ook mede door mijn vader en de tips die hij mij gaf. Ik ben dankbaar dat ik nu een baan heb en zelfs meer verantwoordelijkheden krijg. Ik draag het WGP een warm hart toe en begeleid graag de nieuwe lichting monteurs op de werkvloer.” Voor degene die nog geen baan gevonden hebben zal hopelijk het WGP ontwikkelprogramma zijn vruchten gaan afwerpen. Het is namelijk van groot belang dat je de arbeidsmarkt effectief benaderd. Je jezelf goed presenteert en hoe je met je CV een verpletterende indruk achter laat. Ook dat krijgen ze allemaal mee binnen het leerwerktraject. Philips WGP is trots dat er weer acht gediplomeerden met hernieuwde technische kennis de arbeidsmarkt betreden.

Taaltraject Woorden Leren