anderhalf l
jun 26, 2020

Anderhalf Beter Challenge laat kinderen nadenken over het nieuwe samenleven

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Zo’n twintig basisschoolkinderen en hun begeleiders waren vrijdag aanwezig bij de prijsuitreiking van de Anderhalf Beter Challenge in de Ontdekfabriek in Eindhoven. De challenge werd georganiseerd door Philips in samenwerking met de Ontdekfabriek. Hij werd gewonnen door team Job, Tijn en (opa) Harrie uit Geldrop. Zij kwamen met de knuffelwasbak.

Praktisch durven denken 

De knuffelwasbak is bedacht zodat je in tijden waarin je afstand moet houden, elkaar met de handen onder water toch kunt knuffelen, en tegelijkertijd de handen kunt wassen. “Het is een slimme uitvinding, die maar weer eens aangeeft dat uitvinden een kwestie is van creativiteit, maar ook van praktisch denken”, zegt Jean-Marc Huijskens van Philips Research. Als Augmented Reality en Virtual Reality architect zat hij in de jury van de challenge. “Het coronatijdperk laat nadenken over andere oplossingen. Kinderen zijn daar heel goed in. Dat zie je ook aan de knuffelwasbak. Hij is praktisch en kan al worden toegepast, want hij is makkelijk zelf te maken.”
020 Anderhalf beter challenge-internet

Jong en oud inspireren elkaar 

De uitreiking was in de Ontdekfabriek, een voormalige Philips-fabriek op Strijp-S, het oude gebouw SK. Via een livestream konden klasgenootjes en ouders op afstand meekijken. De stemming zat er mede daarom goed in, vond ook Chris Voets, bestuurder bij de Ontdekfabriek: “Bijzonder is dat grootvader Harrie en zijn kleinzoons samen de bak hebben bedacht. Dat is ook wat de Ontdekfabriek stimuleert: jong en oud die elkaar inspireren.” De creatie pakte zó goed uit dat de wasbak zelfs het Jeugdjournaal haalde. De uitvinders zelf blijven kalm onder alle aandacht. Ze vinden het fijn om weer te mogen knuffelen, en opa Harrie ziet nog een voordeel: “Het is ook een virusstopper, want het zeepwater bestrijdt het virus ook echt.”

Toekomstige werknemers interesseren voor techniek 

Philips onderhoudt al jaren warme banden met de Ontdekfabriek. “Wij vinden het belangrijk om toekomstige werknemers te interesseren voor techniek”, zegt projectmanager Youth & Technology Evie van Schie van Philips. “In dit programma worden kinderen met behulp van experts van Philips en de Ontdekfabriek uitgedaagd om creatieve technologische oplossingen te bedenken die in deze tijd een belangrijke rol kunnen spelen. Die uitdaging gaan ze met plezier aan.”
001 Anderhalf beter challenge-internet

Mooie prijzen voor goede ideeën 

Met hun idee voor de knuffelwasbak wonnen Job, Tijn en opa Harrie een (nog te maken) 3D-geprint sculptuur van henzelf. De uitreiking viel samen met de prijsuitreiking van de Uitvinderswedstrijd, die elk jaar door de Ontdekfabriek wordt georganiseerd. Hier ging de prijs voor de beste vondst naar de Eindhovense Teun. Met zijn slimme anti-regen stoplicht mogen voetgangers en fietsers voortaan eerder door als het regent. Zijn idee leverde hem een cheque op die hij mag besteden bij een computerwinkel in Eindhoven.
045 Anderhalf beter challenge-internet

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Guus Pennings

Evie van Schie

Project Manager Youth & Tech/Comm/Events
Market Benelux HR Employment Scheme

 

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.