Functie: ‘Product Researcher’
Leeftijd: 31 jaar
Studie: ‘Industrial Design’ aan TU Eindhoven,
‘Human Technology Interaction’ (master)
Aantal jaren bij Philips: 7 jaar
Werkt aan: Incident responder
Werkt nu aan: o.a. de Philips Lumea
Functie: ‘Product Researcher’
Leeftijd: 31 jaar
Studie: ‘Industrial Design’ aan TU Eindhoven,
‘Human Technology Interaction’ (master)
Aantal jaren bij Philips: 7 jaar
Werkt aan: Incident responder
Werkt nu aan: o.a. de Philips Lumea
Ik heb mezelf nooit gezien als iemand die heel technisch is…”
Als je iets abstracts kunt linken aan iets wat je ziet gebeuren, daar ligt mijn fascinatie.”
Het gaat om meer dan het product alleen, het gaat om de oplossing”
Tess vond het interessant om al die verschillende invalshoeken als losse eindjes aan elkaar vast te kunnen knopen en richtte zich in haar studie steeds meer op de gebruiker. Met haar master in ‘Human Technology Interaction’ lag haar focus op het doen van onderzoek naar de interactie tussen mens en technologie. Het effect van licht op het gedrag in bepaalde situaties, het gebruik van robotica, door technologie te combineren met kennis over cognitie, perceptie en sociale psychologie. Als ook de vraag hoe je al deze aspecten kunt onderzoeken en wat hun invloed op elkaar is. Dit zijn nu precies de thema’s waar Tess aan werkt in haar baan bij Philips.
Dan nodigen wij gebruikers uit om met ons mee te kijken”
In haar huidige rol als ‘Product researcher’ werkt ze als vertegenwoordiger van de eind gebruiker waarbij ze tijdens de totstandkoming van een product een bemiddelaar is tussen alle partijen die hieraan mee werken. Ze beweegt tussen marketeer en architect, tussen designer en software engineer. Ze onderzoekt wat alle partijen nodig hebben en zorgt dat ze samen komen, discussiëren en elkaars perspectief leren zien en begrijpen. Dat maakt haar werk zo ontzettend gevarieerd en leuk. Daarnaast moet ze natuurlijk weten wat de consument verwacht van een product, wat de wensen zijn, en waarom.
Zo zit Tess regelmatig met consumenten aan tafel om uitvoerig onderzoek te doen, zodat vragen beantwoord kunnen worden die naar boven komen tijdens de beginfase van het productontwikkelingsproces.
Ze kijkt ook samen met de ‘mechanical engineer’ naar 3D-modellen, om te bepalen of de grootte van een nieuw product - die grotendeels bepaald wordt door te kijken of alle benodigde componenten ook daadwerkelijk in het product passen - acceptabel is voor de gebruiker. Ook met de architect stemt Tess af, zodat hij of zij bijvoorbeeld kan bepalen welke eisen er aan het systeem gesteld worden: wordt het apparaat niet te warm, is het geluid acceptabel, kunnen de knoppen goed bediend worden. Met de designer worden schetsen gemaakt over de vorm en stijl. Tijdens het bemiddelen tussen al deze partijen verliest Tess het hoger doel nooit uit het oog, namelijk: de gebruiker moet blij worden van het product.
Als ik nu naar de winkel fiets, kan ik aanwijzen aan welk product ik heb gewerkt. Dat maakt het werk zo tastbaar!”
Op de afdeling ‘Personal Care’ binnen Philips werkt Tess op dit moment aan de ‘Lumea’. Dit is een IPL-apparaat wat de haaigroei doet verminderen door middel van licht flitsen. Toen zij zich in het product ging verdiepen, ontdekte ze dat heel veel vrouwen problemen ervaren met hun lichaamshaar, waarvoor IPL een oplossing kan zijn. Daarom vertelt Tess trots: “Het leven verbeteren van mensen door een product te ontwikkelen wat gemakkelijk gebruikt kan worden en aansluit bij hun wensen, dat werkt erg motiverend!”
En op verjaardagsfeestjes is het leuk om te vertellen aan welke producten ze heeft gewerkt. “Philips heeft ook een hele goede naam wat betreft de kwaliteit van de producten. Om daarvoor te staan, daarvoor te werken, dat vind ik mooi.”