Functie: senior researcher
Leeftijd: 34 jaar
Studie: Technische Natuurkunde, TU Enschede
Aantal jaren bij Philips: 7 jaar
Werkt aan: slimme glasvezels in medische toepassingen
Functie: senior researcher
Leeftijd: 34 jaar
Studie: Technische Natuurkunde, TU Enschede
Aantal jaren bij Philips: 7 jaar
Werkt aan: slimme glasvezels in medische toepassingen
Ik wilde eigenlijk journalistiek gaan doen en ergens is dat misgegaan” zegt Merel lachend
Ik vind het puzzelaspect heel leuk; eindeloos prutsen en dan zorgen dat het werkt”
Tijdens de vijf jaar draait alles vooral om tentamens halen, kennis opdoen en gereedschap aanleren, zoals wiskunde. Het leuke en creatieve aspect van Merels werk kwam pas echt kijken tijdens haar promotiewerk, het moment “dat je echt op het randje staat van wat je weet en je zelf moet proberen om verder te komen.” Een van de redenen dat ze bij Philips is gaan werken, is dat Philips beschikt over een groot lab met ontzettend veel mogelijkheden. Een uitgelezen kans voor Merel om haar ambities waar te maken. “Ik wil iets bouwen wat een keer echt gebruikt gaat worden,” voegt Merel toe.
Door glasvezels slim te meten kun je de vorm bepalen”
Al zeven jaar werkt Merel op deze afdeling aan hetzelfde project, met licht en glasvezels, In het begin was er maar een klein projectteam dat werkte met deze techniek, inmiddels wordt er in Best met een grote groep aan gewerkt. Ze hoopt dat deze techniek volgend jaar ook echt door artsen gebruikt zal worden.
Merel is namelijk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe techniek die artsen de mogelijkheid geeft beter te navigeren binnen het lichaam van patiënten. Deze techniek, die gebruikt zal gaan worden in ziekenhuizen, werkt door middel van glasvezels. Door glasvezels slim te meten kan een arts nauwkeurig bepalen waar in het lichaam van de patiënt hij zich bevindt. Het navigeren wordt mogelijk door de vorm van de glasvezels te koppelen aan de omgeving, zoals de preoperatieve volumes CT of MRI.
Om dit moment worden er tijdens een ingreep continu röntgenplaatjes gemaakt, een proces waarbij de arts altijd aanwezig is. Een tandarts kan bijvoorbeeld weg tijdens het maken van een opname, maar artsen staan voortdurend bloot aan straling. Ze hebben ter bescherming wel een loden schort aan, maar uiteindelijk brengt deze techniek met röntgenplaatjes toch grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Met de ontwikkeling van de nieuwe techniek, op basis van glasvezels, levert Merel een grote bijdrage aan de gezondheid van artsen, omdat er uiteindelijk veel minder röntgen gebruikt hoeft te worden. De algehele röntgenbelasting voor artsen wordt hiermee hopelijk enorm verlaagd.
Luister nou gewoon effe, zo moeilijk is het nou allemaal niet!”
Dat bestaat niet, dat je in je eentje verder komt”
Een ander vooroordeel dat absoluut niet waar is, is dat je als onderzoeker helemaal alleen in een hoekje van het lab zou werken. Tijdens haar werk zit Merel juist regelmatig in overleg. Soms is ze nog in het lab te vinden om wat te experimenteren, maar het grootste deel van de tijd zit ze achter de computer om metingen te doen en te werken met algoritmes. Of op de locatie Best (waar ook de productielijn gevestigd is) om kennis te delen en tests te doen.
Merel zegt: “Het is juist heel erg niet in je eentje werken! Zonder klankbord kom je nergens. In je eentje loop je vast, want je ziet je eigen denkfouten niet. Het zit juist in de interactie, door met meer mensen te kunnen sparren, is het dat je verder komt.”
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.