Een AED redt levens

Mits hij goed onderhouden wordt

 

Met enige regelmaat verschijnt er een bericht in de media dat iemand met een hartstilstand niet gereanimeerd kon worden omdat de AED het niet deed. Gebrekkig onderhoud blijkt daaraan ten grondslag te liggen. Philips komt, samen met AED-distributeur Medic Assist, met een eigentijdse oplossing: een fullservice abonnement waarbij de afnemer van de AED geen omkijken meer heeft naar het onderhoud.
Een AED die hapert, eenvoudigweg omdat er geen onderhoud is gepleegd. Dat is niet uit te leggen. Helaas gebeurt het regelmatig en daardoor vallen er slachtoffers. In 2013 kaartte de Inspectie voor de Gezondheidzorg dit probleem al aan bij AED-fabrikanten. Het probleem is echter niet eenvoudig op te lossen. De afnemer is eigenaar van het apparaat, en daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud. Een fabrikant kan erover informeren en kan een onderhoudscontract aanbieden, maar het is aan de eigenaar wat hij daarmee doet.

Onderhoud ligt bij afnemer

Sven de Waal is directeur Business Innovation bij Philips. “Je kunt het vergelijken met het olielampje van de auto. Als eigenaar krijg je de waarschuwing en dan moet je actie ondernemen. En als je dat niet op tijd doet, sta je stil langs de kant van de weg. Datzelfde geldt voor AED’s. Als er iets aan de hand is, klinkt er een pieptoon en verschijnt er een melding: batterij vervangen, of pads vervangen. Die melding komt ruimschoots van tevoren, meestal werkt het apparaat nog wel drie maanden. Maar als niemand actie onderneemt, dan doet het apparaat het uiteindelijk gewoon niet. We weten ook dat mensen er zelfs de batterij uithalen om van de irritante pieptoon af te zijn.”

“De afnemer krijgt het apparaat in bruikleen en wordt verder volledig ontzorgd.”

Deze problematiek zal niet snel voorkomen in een ziekenhuis of ambulance, waar het personeel dagelijks bezig is met het checken van medische apparatuur. De meeste AED’s hangen echter in een niet-medische omgeving, zoals een sportschool, een stadion, een hotel, een bedrijf. Het apparaat hangt er, als een brandblusser, en wordt niet dagelijks gebruikt om levens te redden. Maar áls het nodig is, moet de werking onbetwist zijn.

Oplossing: fullservice abonnement

Philips biedt dit probleem het hoofd met een eigentijdse oplossing. Sven de Waal: “De bieden AED’s niet langer aan als een product, maar als een service, via een full-service abonnementstructuur. De afnemer krijgt het apparaat in bruikleen en wordt verder volledig ontzorgd. Hij hoeft zich geen zorgen meer te maken over status van de AED en kan zich richten op zijn eigen bezigheden.”

AED-services:

• Abonnementsmodel met vaste all-in prijs per maand

• Monitoring op afstand van batterij, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid

• Detectie als een AED wordt gebruikt of verplaatst

• Opsporing van locatie via GEO-tracking

• Een live hulplijn die de gebruiker van de AED (handsfree) voorziet van een verbinding met noodhulp in of buiten de organisatie

• SafeBox AED kast met gepatenteerd ‘emergency’ sluitmechanisme dat de AED beschermt tegen diefstal en vandalisme maar toch altijd zonder sleutel te openen is

Monitoring op afstand

Voor deze oplossing heeft Philips een alliantie gevormd met Medic Assist, de distributeur van AED’s in Duitsland. Medic Assist is ook de ontwikkelaar van het device SmartLink, een technologie die via global roaming werkt en die uitsluitend ontworpen is voor de Philips AED’s. Via SmartLink worden AED’s 24/7 gemonitord. Als een AED een alarm geeft, dan wordt er direct een bericht gestuurd naar de verantwoordelijke voor de AED met een concrete opdracht: ‘Vervang de batterij van de AED op locatie Y. De batterij krijgt u via de post toegestuurd’ Als de omgeving waarin de AED hangt te koud of te vochtig is, kan dat de werking ook beïnvloeden. Ook deze factoren monitort SmartLink op afstand.

AED belt zelf 112

Een andere mooie bijzonderheid van deze service is dat via de SIM-kaart van SmartLink, automatisch de 112-hulpdiensten worden gebeld zodra de AED wordt ingezet. Dit sluit helemaal aan bij de nieuwe richtlijnen van de ERC (European Resuscitation Counsil) voor ‘dispatch assisted CPR’, waarbij de hulpdiensten telefonisch support bieden bij een reanimatie. Sven de Waal: “Hoe mooi is het dan dat de AED zelf 112 belt en de eerste hulpverlener zijn handen vrij heeft om de patiënt te helpen terwijl hij gecoacht wordt? Dit is zowel een tijds- als een kwaliteitswinst voor het reanimatieproces.”

“Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over of het apparaat werkt als het moet werken.”

Geen zorgen over de werking

Het AED-abonnement werkt met een keuzemenu. Bedrijven of organisaties kunnen aankruisen welke onderhoudsmodules ze willen en daar krijgen ze gedurende de looptijd van het contract alles voor: een AED, batterijen, pads, eventuele upgrades, of het uitlezen van de ECG-data na inzet. Sven de Waal: “Wij denken dat we met deze care-free oplossing bedrijven en organisaties écht helpen. Ze hoeven niet meer te investeren in een apparaat, maar ze hebben vaste, maandelijkse operationele kosten. Daardoor komen ze nooit voor onverwachte uitgaven voor een AED te staan. En belangrijker: ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over of het apparaat werkt als het moet werken. Dat redt mensenlevens.”

 

Lees meer over Philips AED-oplossingen.


Vanaf nu kan iedere klant kiezen voor het abonnementsmodel bij aanschaf van een nieuwe AED. Voor bestaande AED’s biedt Philips een sell-and-lease-back-optie aan. Eigenaren van niet-Philips-AED’s kunnen hun apparaat inruilen.