Wat is tandplak?

 

Tandplak of tandplaque is een vrijwel onzichtbare kleverige laag die zich voortdurend op je tanden en kiezen vormt. Het bestaat uit een mengsel van speekseleiwitten en bacteriën die in je mond leven. Je ziet de plak bijna niet want het heeft dezelfde witte kleur als je tanden. Over het algemeen geldt dat tandplak binnen 48 uur nog gemakkelijk weg is te poetsen. Wanneer je plak te lang laat zitten - door bijvoorbeeld je tanden niet goed te poetsen - dan wordt het dikker en kan het verkalken tot tandsteen. Tandsteen is veel harder en kan dan ook niet worden weggepoetst. Het moet worden verwijderd door de tandarts of mondhygiënist.

 

Tandplak verwijderen

 

Om ophoping van tandplak – en daarmee de vorming van tandsteen – te voorkomen, wordt aangeraden om twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Bij voorkeur met een fluoride tandpasta.

 

Daarnaast is het ook van belang dagelijks tussen de tanden en kiezen in (de interdentale ruimten) te reinigen met flosdraad, rager, tandenstoker of Philips AirFloss Ultra. Zo voorkom je dat de plak ook tussen de tanden ophoopt en verkalkt tot tandsteen.

Wat is tandsteen?

 

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak te lang blijft zitten en uiteindelijk verkalkt. Dit gebeurt onder invloed van het speeksel. Daar zit namelijk veel calcium en fosfaat in dat, wanneer het in contact komt met de tandplakbacteriën, een reactie geeft waarmee het verkalkingsproces in gang wordt gezet. Zoals bij wel meer aandoeningen verschilt de mate waarin je last krijgt van tandsteen van persoon tot persoon. Wel geldt doorgaans dat de opbouw van plak en tandsteen versnelt naarmate mensen ouder worden.

 

Tandsteen is in principe goed zichtbaar, omdat het zich als een hard en vaak ietwat verkleurd laagje op de tand hecht. Het kan zich ook tussen de tanden en het tandvlees, onder de tandvleesrand en achter de onderste tanden vormen, waardoor je het niet of nauwelijks ziet.

Tandsteen voorkomen en verwijderen

 

Tandsteen is, in tegenstelling tot plak, te hard om weg te poetsen en moet door de tandarts of mondhygienist worden verwijderd. Wanneer er veel tandsteen moet worden verwijderd en dan met name onder de tandvleesrand kan dit onprettig zijn.

 

Het is belangrijk tandplak in een vroeg stadium te verwijderen, zodat het geen kans krijgt te verkalken. Dit doe je door tweemaal per dag goed (elektrisch) te poetsen én tussen de tanden te reinigen met flosdraad, rager, tandenstoker of Philips AirFloss Ultra. Breng geregeld een bezoek aan je tandarts en/of mondhygienist en vraag welk interdentaal hulpmiddel geschikt is voor je gebit.

Tandplak tegengaan met Philips Sonicare

Philips biedt drie Sonicare-modellen die zich in het bijzonder focussen de aanpak van plak: de PowerUp, de PlaqueDefense en de EasyClean. Philips DiamondClean verwijdert tot wel 7 keer meer tandplak dan poetsen in vergelijking met een handtandenborstel.

 

Voor een extra grondige reiniging van moeilijk bereikbare tandplak tussen de tanden is er de FlexCare Platinum; deze heeft namelijk speciale opzetborstels die plak verwijderen tussen de tanden. Daarnaast helpt AirFloss effectief bij het verwijderen van tandplak tussen de tanden.

 

Bekijk alle elektrische tandenborstels

Producten voor een goede mondhygiëne