Wat is tanderosie?

 

Tanderosie betekent dat de glazuurlaag op de tanden oplost door de inwerking van zuren. Dit kunnen zuren in voedingsmiddelen zijn, maar ook uit de maag. Wordt tanderosie niet behandeld, dan lost het tandglazuur op en komt het daaronder gelegen (gele) tandbeen bloot te liggen. Grijp je dan nog niet in, dan kan ook het tandbeen oplossen. Tanderosie kan zowel de tanden als de kiezen aantasten.

Hoe herken je tanderosie?

 
Omdat het een sluipend en langzaam proces is, wordt tanderosie vaak pas in een laat stadium ontdekt. De klachten beginnen meestal tijdens het eten en drinken. Wanneer het tandbeen is blootgelegd, komen ook de zenuwen daaronder open te liggen en worden de tanden gevoelig. Tanderosie zorgt er ook voor dat de tanden er anders uit gaan zien; tanden worden geler, korter of doorzichtiger, terwijl kiezen diepe putjes kunnen krijgen.

Het voorkomen van tanderosie

 

Zoals bij alle mondproblemen geldt ook hier: tanderosie voorkomen is beter dan genezen. Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren in eten en drinken. Vooral frisdranken – ook light-varianten - en fruitdranken zijn daarin schadelijk, maar ook fruit bevat schadelijke zuren voor het gebit.

 

Om tanderosie te voorkomen wordt het daarom aangeraden om frisdrank niet heel lang in je mond te houden alvorens het door te slikken. Beperk het aantal eet en drink momenten per dag tot 7. Naast zuren uit voedingsmiddelen, is ook maagzuur een belangrijke oorzaak. Overgeven is dan ook een belangrijke factor in de vorming van tanderosie.

Tip

 

Heb je iets zuurs gegeten of gedronken bij het ontbijt? Wacht dan een uur met tandenpoetsen; door de ingewerkte zuren wordt het tandglazuur zachter en poets je het gemakkelijker weg.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Slechte adem

  Slechte adem

  Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Lees meer over de oorzaak van een slechte adem en bekijk tips voor een frisse adem.

 • Aften en wondjes in de mond

  Aften en wondjes in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Mond-, tand- en gebitsproblemen

  Mond-, tand- en gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het gebit is het geheel aan tanden en kiezen in de mond. In ons leven wisselen we van melkgebit naar het blijvende volwassen gebit. Lees meer online.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.