Vanaf welke leeftijd moeten kinderen hun tanden poetsen?

Al vanaf het moment dat de eerste melktanden doorkomen kun je beginnen met (voorzichtig) poetsen. Wanneer het volledige melkgebit is doorgekomen – vanaf ongeveer 24 maanden – kun je je kind langzaam ook even zelf proberen te laten poetsen. Het is aan te raden om zo snel mogelijk te beginnen met peuter-fluoridetandpasta. Tot 2 jaar volstaat één keer per dag poetsen. Vanaf 2 jaar is het aan te raden om twee keer per dag te poetsen. Vanaf 5 jaar kan fluoridepasta voor volwassenen worden gebruikt.

Helpen bij het tandenpoetsen

Veel kinderen willen of kunnen al op vroege leeftijd zelf hun tanden poetsen. Een goed teken, dat ook zeker moet worden aangemoedigd. Maar een goede begeleiding is hierbij van groot belang. Vaak poetsen kinderen namelijk niet op de juiste manier. Ze schenken bijvoorbeeld te weinig aandacht aan cruciale plekken, drukken te hard op het tandvlees of poetsen eenvoudigweg te kort. Door met hen mee te poetsen en door het goede voorbeeld te geven – tweemaal per dag 2 minuten elektrisch poetsen – krijgen kinderen snel de juiste poetsroutine onder de knie. Poets de tanden van een kind tot ongeveer 10 jaar altijd nog even na. Pas dan is de fijne motoriek voldoende ontwikkeld.

Tips

 
 • Voorkom tandartsangst bij kinderen door ze goed te informeren en er ieder half jaar langs te blijven gaan. Zo raken ze vertrouwder met de praktijk dan bij sporadische bezoeken.
 • Probeer het drinken van (veel) frisdrank te ontmoedigen en het drinken van water aan te moedigen.
 • Geef geen flesje melk of sap mee naar bed en laat je kind ook niet de hele dag aan een flesje sabbelen!
 • Om kinderen aan te moedigen goed en frequent te poetsen helpt het om het goede voorbeeld te geven; kinderen zijn geneigd je na te doen.

Hoe stimuleer ik mijn kind om (goed) te poetsen?

Om kinderen al op vroege leeftijd te laten wennen aan een juiste poetsroutine, kan het geen kwaad je kind al snel een klein tandenborsteltje te geven waarmee het bijvoorbeeld in bad al een beetje kan oefenen. Niet ieder kind staat echter te springen om zijn of haar tanden te poetsen. Dan is het zaak het poetsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

 

Dat kan onder andere op de volgende manieren:

 • Zorg voor een vrolijke (elektrische) tandenborstel. Sonicare for Kids wordt bijvoorbeeld geleverd met 8 verschillende kleurrijke stickers.
 • Download de Sonicare for Kids-app; hiermee leren kinderen al spelenderwijs op welke manier én hoelang te poetsen.

Is een elektrische tandenborstel voor kinderen de beste optie?

Elektrisch poetsen verwijdert effectiever tandplak en is daardoor beter voor de gezondheid van het melkgebit dan handmatig poetsen. Het wordt dan ook aan te raden daar vroeg mee te beginnen (Philips Sonicare for Kids is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar). Toch is het ook verstandig je kind met een handtandenborstel te leren poetsen. Bij logeerpartijtjes of op vakantie is er immers niet altijd een elektrische tandenborstel voor handen.

Sonicare for Kids

 
Sonicare for Kids wordt door 91 procent van de tandartsen met kinderen aanbevolen als beste eerste elektrische tandenborstel voor kinderen*. Dankzij de bijbehorende gratis app voor smartphone en tablet leren kinderen spelenderwijs hun tanden goed te poetsen. De applicatie synchroniseert automatisch met de Sonicare for Kids, waarna het schattige fictieve figuurtje Sparkly in beeld verschijnt. De app coacht je kind om goed te poetsen en op deze manier leert Sparkly dat ook. De applicatie brengt via een Bluetooth-verbinding met de borstel bovendien het poetsgedrag van je kind nauwkeurig van dag tot dag in kaart. Zelfs wanneer de elektrische tandenborstel niet in verbinding met de app staat, slaat het interne geheugen de gegevens van maximaal 20 poetsbeurten op. 98 procent van de ouders zegt dat hun kinderen langer en beter poetsen dankzij de nieuwe Sonicare for Kids.**
 
De KidTimer verlengt de poetsduur in 90 dagen naar 2 minuten, zodat kinderen rustig kunnen wennen aan elektrisch poetsen. De twee poetsstanden zijn daarnaast kindvriendelijk en bovendien zorgt de KidPacer voor een leuk deuntje tijdens het poetsen. De Philips Sonicare for Kids maakt gebruik van een dynamische reinigingswerking die tandplak tot diep tussen de tanden en de tandvleesrand verwijdert. De Philips Sonicare for Kids verwijdert tot 75 procent meer tandplak dan gewone handtandenborstels en helpt tandenpoetsen leuk te maken voor kinderen.
 
* POHC in-home survey of US dental professionals with children ages 4-10
** Die Sonicare For Kids hebben gebruikt
 

* POHC in-home survey of US dental professionals with children ages 4-10

** Die Sonicare For Kids hebben gebruikt

Aanbevolen verkoopprijs: € 64,99
30 dagen bedenktijd en gratis retour bij de Philips Shop

Lees meer over mondverzorging

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Slechte adem

  Slechte adem

  Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem. Lees meer over de oorzaak van een slechte adem en bekijk tips voor een frisse adem.

 • Aften en wondjes in de mond

  Aften en wondjes in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Mond-, tand- en gebitsproblemen

  Mond-, tand- en gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het gebit is het geheel aan tanden en kiezen in de mond. In ons leven wisselen we van melkgebit naar het blijvende volwassen gebit. Lees meer online.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.