Wat is tandenknarsen (of Bruxisme)?

 

Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Dit kan bewust of onbewust gebeuren. Meestal tijdens het slapen (slaapbruxisme), maar het gebeurt ook overdag (waakbruxisme). Langdurig tandknarsen kan schadelijke gevolgen hebben voor het gebit. Tanden slijten abnormaal snel, kunnen los gaan zitten en zelfs breken. Daarbij zorgt Bruxisme ook voor pijnlijke spieren en kaakgewrichten.

Veel mensen gebruiken voor tandenknarsen ook de term ‘knarsetanden’. Beide hebben echter dezelfde betekenis."

De oorzaak van tandenknarsen

 
Tandenknarsen kan uiteenlopende oorzaken hebben. Eén daarvan is een verkeerde stand van het gebit. Door het bewust of onbewust ‘corrigeren’ ontstaat het knarsen. Ook worden slaapstoornissen in verband gebracht met bruxisme. Onbewuste hersenactiviteit tijdens het slapen zorgt voor aansturing van de kaakspieren. Externe factoren kunnen tandenknarsen eveneens in de hand werken: denk hierbij aan stress en het gebruik van medicijnen en drugs (zoals XTC).
 
Tot slot speelt ook erfelijkheid een rol in tandenknarsen. Wanneer de tandarts vaststelt dat je last hebt van tandenknarsen, dan kan hij ervoor kiezen een plastic bitje (of spalk) te maken, die over de bovenkaak wordt geschoven voor het slapengaan. Op deze manier worden de tanden beschermd.

Producten voor een goede mondhygiëne