Wat zijn aften en waardoor worden ze door veroorzaakt?

 

Aften in de mond zijn kleine pijnlijke zweertjes. Ze zijn te herkennen aan een witachtige kleur met een rode rand en komen vooral voor in de wang, aan de binnenkant van lip, onder de tong en op het tandvlees. Aften in de mond zijn in de meeste gevallen niet groter dan een centimeter doorsnede en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is nog niet helemaal bekend waardoor ze ontstaan. Vermoeidheid, stress en een verlaagde weerstand worden vaak genoemd, evenals besmetting met een virus of bacterie. Maar ook een slechte mondhygiëne kan een rol spelen in het ontstaan van aften in de mond.

 

Lees meer over mondhygiene en gebitsverzorging

Wat kun je doen om aften te voorkomen?

 
Maar liefst 20 procent van de mensen heeft weleens last van aften in de mond. En omdat de zweertjes verschillende oorzaken hebben, is het moeilijk aften helemaal te voorkomen. Wat betreft mondhygiëne kun je echter genoeg doen om het risico te beperken. Poets iedere dag minimaal twee keer je tanden en probeer ook dageljiks tussen de tanden te reinigen. Dit kan met flosdraad, rager, tandenstoker, monddouche of Philips AirFloss Ultra. Ook is het aan te raden je tong iedere dag te reinigen, bv met de TongueCare+ van Philips Sonicare. Zo krijgen bacteriën ook daar geen kans.
 

Hoe kun je aften behandelen?

 

Er bestaat helaas geen eenduidig geneesmiddel voor aften, omdat de oorsprong van deze mondzweertjes onbekend is. De behandeling van aften verschilt per persoon en is bovendien enkel gericht op pijnbestrijding. Wat voor de één werkt, betekent voor de ander misschien niet het einde van de pijn. Meestal verdwijnen aften vanzelf. Mocht je er na twee weken nog last van hebben, neem dan contact op met je tandarts en/of mondhygiënist. Heb je last van aften, dan kunnen de volgende tips werken:

 

  • Poets je tanden twee keer per dag en houd je mondhygiëne op peil met antibacteriële mondspoelingen.
  • Zorg dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust zorgt voor een goede weerstand.
  • Bij de apotheek is zalf met lidocaïne verkrijgbaar. Deze verdooft de zenuw en bestrijdt daarmee de pijn, maar geneest de aften niet.
  • Er zijn speciale afdekkers op de markt die voor een beschermlaag over de aften zorgen. Hierdoor verdwijnt of vermindert de pijn, maar worden de aften niet verholpen.
  • Blijf van aften af om verdere besmetting te vermijden.

 

Lees meer over mondhygiene en gebitsverzorging

Producten voor een goede mondhygiëne