Een gevoelige huid in het gezicht

Zorgen voor een fris, gladgeschoren gezicht is een goede manier om vol zelfvertrouwen en met een goed gevoel aan de dag te beginnen. Maar sommige mannen hebben een gevoelige huid die snel geïmiteerd raakt door scheren. Soms slaan ze daarom enkele dagen over, maar daarna is de reactie op het scheren eigenlijk alleen maar heftiger.

Wrijving is de belangrijkste oorzaak van deze irritatie. De wrijving ontstaat door het scheermes of scheerapparaat steeds weer over dezelfde plek te laten glijden. Gemiddeld 60% van de mannen geeft aan last te hebben van een gevoelige, geïrriteerde huid en rode bultjes na het scheren, en 30% van deze groep geeft aan een zeer gevoelige huid te hebben*.

Weet je of jij een gevoelige huid hebt? Een gevoelige huid vraagt om extra aandacht en verzorging voor, tijdens en na het scheren. Lees hier over de symptomen en oplossingen om jouw gevoelige huid goed te verzorgen.
Philips shaver 7000 series

De meest voorkomende symptomen van een gevoelige huid

Je herkent een gevoelige huid aan de volgende symptomen: je huid voelt vaak strak, trekkerig en ruw aan, is droog en snel geïrriteerd en vertoont heftige reacties op invloeden van buitenaf, zoals zon, wind, kou of verzorgende handelingen en producten. Soms heb je zelfs (allergische) reacties of uitslag. Na het scheren heb je altijd veel last van jeuk, een geïrriteerde huid en rode bultjes.

Scheerbultjes of uitslag

Door het scheren kun je ook last krijgen van een geïrriteerde huid die er rood uitziet. Soms ontstaan er rode bultjes, uitslag of zelfs wondjes. Niet mooi en je voelt je een stuk minder zeker over je uiterlijk dan je zou willen.

Jeuk

Als je gevoelige huid wordt blootgesteld aan externe factoren, bijvoorbeeld een handeling zoals scheren, kun je last krijgen van jeuk. Erg vervelend en het is moeilijk om van je huid af te blijven, terwijl deze door krabben alleen maar meer beschadigt raakt. Jeuk na het scheren is een van de meest voorkomende klachten bij mannen met een gevoelige huid.

Branderig gevoel

Het vervelendste is misschien wel het branderige gevoel na een scheerbeurt. Dit zorgt voor veel ongemak en voelt erg onprettig aan. Het branderige gevoel ontstaat vooral door de wrijving die gecreëerd wordt als je telkens opnieuw over hetzelfde stukje huid scheert.

Oplossingen en tips voor een gevoelige huid

Een gevoelige huid hoeft je uiterlijk niet te bepalen. Door de juiste huidverzorgingsroutine voor jou te volgen, breng je je huid weer in balans. Je zult merken dat jeuk, bultjes, irritatie en roodheid afnemen. Zorg er ook voor dat je veel water drinkt; ook dit kan je huid ten goede komen. Verder kun je de onderstaande tips toepassen om een geïrriteerde huid te voorkomen of behandelen.
Philips shave 7000 series
Behandel de huid voorzichtig
Wrijf of schuur niet te hard over je huid tijdens je verzorgingsroutine. Wees voorzichtig met scrubproducten. Gebruik voor het reinigen ruime hoeveelheden lauw water en een speciaal reinigingsmiddel voor de gevoelige huid (zonder alcohol), bijvoorbeeld een facewash voor de gevoelige huid.
Neem de oorzaken van irritatie weg
Vermijd oorzaken van irritatie. Bereid je huid goed voor op een scheerbeurt en neem de tijd. Reinig je gezicht grondig en maak de haartjes zacht met warm water, zodat ze zich makkelijker af laten scheren. Gebruik een elektrisch scheerapparaat, bij voorkeur een apparaat waarmee je ook nat kunt scheren of dat je zelfs onder de douche kunt gebruiken. Het voordeel van een elektrisch scheerapparaat is dat er altijd een beschermende folie tussen het scheerapparaat en je huid zit.
Gebruik verzorgende producten na het scheren
Droog de huid goed af door grondig te deppen met een schone handdoek. Help je gevoelige huid herstellen door extra verzorgende en hydraterende producten te gebruiken, zoals aftershave balsem speciaal voor de gevoelige huid. Deze beschermt je huid en biedt onmiddellijk verlichting tegen irritaties. Gebruik iedere dag een hydraterende gezichtscrème die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Reinig je tools
Zorg er altijd voor dat je scheermes of -apparaat goed schoon is. Reinig het grondig na elke scheerbeurt, om afzettingen op de bladen te voorkomen. Weerstand en wrijving nemen hierdoor af en het comfort tijdens het scheren neemt toe. Het is hygiënisch en vermindert de kans op wondjes en sneetjes die kunnen gaan ontsteken.
Lees uitgebreide informatie en tips voor een complete huidverzorgingsroutine voor de gevoelige huid op de pagina gezichtsverzorging voor mannen.