Hapjes bewaren? Vries ze in
Vers bereid eten is natuurlijk het best; er gaan dan zo min mogelijk voedingsstoffen verloren. Maar als drukbezette ouder kom je er misschien niet elke dag aan toe om te koken. Je hebt al zoveel aan je hoofd! “Hapjes vooruitplannen en invriezen is dan een goed alternatief”, zegt Douwe. “De eerste maanden hoeven hapjes niet groter te zijn dan een ijsklontje. Je kunt bijvoorbeeld op zondag een groentepuree maken en een serie kleine porties invriezen in een ijsklontenbakje. Gebruik dan wel een bakje zonder weekmakers, zodat er geen schadelijke stoffen in het eten komen.” Als je de hapjes in de koelkast bewaart, dan blijven ze volgens de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit gemiddeld niet langer dan twee dagen houdbaar (op een temperatuur van 7 graden). In de vriezer blijven hapjes tot wel drie maanden vers, omdat micro-organismen in het eten zich niet verder kunnen ontwikkelen. Douwe: “Als je hapjes invriest, doe dat dan snel nadat ze afgekoeld zijn. Laat de hapjes een uurtje in de koelkast afkoelen en verplaats ze daarna gelijk naar de vriezer.” De maaltijden die Douwe vanuit zijn bedrijf SPRUIT levert, vriest hij ook in direct nadat ze zijn afgekoeld. Daarvoor gebruikt hij professionele snelkoelers. “Daarmee kunnen we maaltijden binnen tien minuten bevriezen. Op die manier blijven de voedingswaarden zo goed mogelijk behouden.”