Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Mealtime milestones

Maaltijdmijlpalen

Je bundeltje geluk groeit uit tot een leuk klein mensje. Dat zie je nergens duidelijker dan aan de keukentafel. Dit is wat de komende maanden voor je in petto hebben:

Philips AVENT - Mealtime milestones

Gezinsmaaltijden eten

Als je peuter alle soorten vast voedsel heeft gegeten, kun je beginnen met hem of haar een kleine portie voor te zetten van de gezinsmaaltijd.

  • Zorg dat het eten niet te warm is.
  • Prak het of snijd het in heel kleine stukjes.
  •  Pas altijd op voor voedsel dat verstikkingsgevaar oplevert, zoals hele druiven, kerstomaatjes, popcorn en stukken wortel of worst.

Zelf drinken

In het komende jaar moet je kindje overstappen van een beker met een zachte drinktuit naar een open beker, om tandbederf te voorkomen. En peuters van zes maanden die kunnen drinken 'als de grote mensen' hoeven alleen te drinken bij maaltijden en tussendoortjes, tenzij het bijzonder warm is.

Vaste hapjes introduceren

Je kunt zo lang als jij en je baby dat willen doorgaan met 's nachts of om te troosten borst- of flesvoeding te geven, maar streef ernaar je peuter vanaf 24 maanden alleen nog vaste hapjes te geven. Dit is de leeftijd waarop de American Academy of Pediatrics aanraadt de fles te vermijden vanwege het risico op tandbederf. 

Zelf eten

Je peuter eet misschien zelf al stukjes groenten en fruit of kan misschien al een lepel vasthouden. Gebruik bij de maaltijd plastic borden en kommetjes, zodat je dreumes eraan went om te eten zoals mamma en pappa.

Sommige kinderen kunnen met 18 maanden al eten met een lepel of een vork, maar kunnen tot hun derde jaar blijven knoeien met eten. Dat is volkomen normaal. Laat je peuter gerust met het eten spelen, spelen is oefenen!

Kun je nauwelijks geloven dat je kleintje al aan tafel mee-eet? Voordat je het weet, vraagt je peuter van twee zelfs om zijn of haar lievelingseten!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Verwante producten

Verwante adviezen

Tips voor peutermaaltijden

Tips voor peutermaaltijden

Peutermaaltijden – evenwichtige voeding

Peutermaaltijden – evenwichtige voeding