Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Peuters en eetproblemen

Kieskeurigheid is een van de belangrijkste eetproblemen. Maar het goede nieuws is dat kieskeurigheid een voorbijgaande fase is in de ontwikkeling van je peuter.

Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Sommige peuters zijn kieskeuriger dan andere. In gezinnen met twee of meer kinderen kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de ene peuter erg lastig is met eten terwijl de andere kinderen helemaal geen problemen geven, zelfs al zijn ze op dezelfde manier opgevoed. Ouders van peuters die goed blijven eten, kunnen zich vaak niet eens voorstellen dat dit ontwikkelingsstadium bestaat.

Maar als je de moeder bent van een peuter die veel moeite heeft om aan nieuwe smaken te wennen, kan dit een uitputtende tijd zijn. Vergeet niet dat je peuter er niets aan kan doen dat hij of zij zo voorzichtig en behoedzaam met onbekend voedsel omgaat. Jouw reactie kan de zaak verergeren, door bijvoorbeeld:

 • Te verwachten dat je kind meer eet dan nodig is
 • Bezorgd te reageren tijdens de maaltijd
 • Maaltijden slecht te plannen
 • Te verwachten dat je peuter meer aankomt dan normaal is voor zijn leeftijd

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het eetgedrag van kinderen verbetert vaak drastisch als ze samen met andere kinderen leren eten op een peuterspeelzaal of op school.

Tips voor ouders die zich zorgen maken dat hun peuter niet genoeg eet

Groeicurve bijhouden

Vraag het consultatiebureau de lengte en het gewicht van je peuter op een gekalibreerde weegschaal te meten en in een groeicurve bij te houden. Hoewel hij voor je gevoel misschien maar weinig eet, kan het toch voldoende zijn voor een goede groei.

Voedingsdagboekje

Noteer precies wat je peuter eet en drinkt en laat een voedingsdeskundige bekijken of dit voldoende is of dat je peuter een vitamine- en mineralensupplement nodig heeft om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen.

Te veel drinken

Controleer hoe vaak je peuter iets drinkt. Sommige peuters drinken liever dan ze eten en drinken hun buik vol. Ongeveer zes tot acht drankjes van 85 à 110 ml is voldoende. Als je peuter nog steeds de fles krijgt, kan het zijn dat hij of zij te veel drinkt en te weinig ruimte overhoudt voor vast voedsel.

Tussendoortjes

Sommige peuters weigeren maaltijden in de hoop dat ze in plaats daarvan tussendoortjes krijgen, die vaak veel vet, suiker en zout bevatten. Als peuters veel tussendoortjes krijgen, hebben ze aan tafel geen trek meer. Geef dus maximaal twee tussendoortjes per dag en zorg dat ze voedzaam zijn - fruit of een kleine sandwich is een verantwoorde keuze.

Timing

Trek maximaal 20 tot 30 minuten uit voor een maaltijd en zorg dat daar altijd iets bij zit dat je peuter lust.

Omgaan met kieskeurig eetgedrag

Een consistente aanpak bij het eten is van essentieel belang. Iedereen die betrokken is bij de zorg van je kind, dus ook familie en oppassers, moet zich aan de voorgestelde maatregelen houden. Niemand mag dreigen of je kind dwingen om bepaald voedsel te eten. Als je peuter tijdens de maaltijd bepaald voedsel weigert, kun je dit het beste zonder commentaar weghalen. Vervang het niet door ander voedsel en geef je peuter pas bij het volgende geplande eetmoment weer iets te eten.

Eenvoudige strategieën voor ouders

 • Bied kleine maaltijden en tussendoortjes aan met voldoende tijd ertussen.
 • Begin met voedsel waarvan je weet dat je peuter het lekker vindt.
 • Stel een tijdslimiet in voor maaltijden, bijvoorbeeld 30 minuten.
 • Geef veel complimentjes, zelfs als er maar weinig wordt gegeten.
 • Haal aan het einde van de maaltijd overgebleven voedsel zonder commentaar weg.
 • Praat niet met anderen over de eetgewoonten en het voedsel van je peuter waar hij of zij bij is.
 • Haal je kind niet over om wat te eten en dwing ook niet.
 • Blijf kalm.

Blijvende kieskeurigheid

Een bijzonder kleine groep kinderen groeit niet over deze fase heen en houdt de hele jeugd een eenzijdig eetpatroon. Maar als ze voldoende energie binnenkrijgen van het voedsel dat ze wel lekker vinden en een vitaminen- en mineralensupplement nemen om eventuele tekorten tegen te gaan, zullen ze toch een normale groei en ontwikkeling doormaken.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Een handige e-mail in elke fase


Meld je aan voor e-mails van Philips Avent, boordevol tips en handige aanbiedingen in elke fase van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

 

Gratis aanmelden

Verwante producten

Verwante adviezen

Stapjes naar vaste hapjes

Stapjes naar vaste hapjes

Je kleintje vaste hapjes geven

Je kleintje vaste hapjes geven

Tips voor peutermaaltijden

Tips voor peutermaaltijden

Voedingsartikelen van je baby steriliseren

Voedingsartikelen van je baby steriliseren