Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Baby food allergies

Voedselallergieën bij baby's

Als je kindje een voedselallergie heeft, beschouwt het immuunsysteem van het lichaam bepaalde voeding onterecht als een schadelijke stof. Een allergische reactie op voedsel kan tal van verschillende symptomen veroorzaken.

Ongeveer 2 tot 5% van de kinderen is gevoelig voor bepaalde voeding, maar veel meer ouders vermoeden dat bepaald voedsel problemen oplevert voor hun baby of peuter. Voedingsmiddelen die vaak problemen opleveren zijn melk, eieren, soja, vis, granen en pinda's. Veel kinderen zijn rond hun eerste verjaardag over hun voedselallergie heen gegroeid, dus het is belangrijk de aandoening goed onder controle te houden zodat ze niet langer dan nodig een speciaal dieet hoeven te volgen.

Philips AVENT - Baby food allergies

Voedselallergieën bij baby's - de symptomen

Symptomen van acute allergische reacties kunnen optreden tot maximaal een uur nadat het voedsel is gegeten en bestaan uit onder meer een jeukende huid, uitslag, spugen, angioedeem (ernstige zwelling veroorzaakt door vochtophoping onder het huidoppervlak) en anafylactische shock (een acute allergische reactie in het hele lichaam). Vertraagde allergische reacties zijn moeilijker vast te stellen en treden soms pas uren of dagen nadat het betreffende voedsel is gegeten op. Mogelijke symptomen zijn eczeem, chronische diarree, darmkrampjes, buikpijn en langzame groei.

Diagnose

Voedselprovocatie vormt een integraal onderdeel van de diagnose om:

  • Vast te stellen of bepaalde voeding de symptomen veroorzaakt. Bij een positief resultaat weet je dat je de voeding van je baby moet aanpassen
  • Aan te tonen dat bepaalde voeding niet verantwoordelijk is. Als er geen symptomen optreden, hoef je dit voedsel niet te vermijden

Als een arts vaststelt dat je baby een allergie heeft, dan is het belangrijk om de voeding van je kindje hierop aan te passen. Geef je borstvoeding, dan zul je zelf mogelijk ook dit voedsel moeten laten staan. Gebruik bij het weglaten van melk en melkproducten een calciumsupplement om zeker te zijn dat je voldoende calcium binnenkrijgt.

Raadpleeg ook een voedingsdeskundige om de volwaardigheid van de totale voeding van je baby in de gaten te houden voor een optimale groei en ontwikkeling.

Koemelkeiwit vermijden

Er bestaan verschillende soorten babyvoeding onder de noemer 'sterk gehydroliseerde melk'. In deze melkpoeders is het melkeiwit afgebroken in veel kleinere stukjes. Zo profiteert je baby wel van het eiwit in de voeding, maar het veroorzaakt geen allergische reactie meer.

Deze voeding heeft een vreemde smaak. Jonge baby's accepteren die meestal gemakkelijk, maar oudere baby's kunnen er meer moeite mee hebben.

Andere melkpoeders

  • Flesvoeding op basis van aminozuren - als er geen duidelijke verbetering optreedt van de symptomen, kun je deze flesvoeding proberen
  • Sojamelk – deze voeding wordt niet aangeraden voor baby's onder de 6 maanden omdat het hormonale problemen kan veroorzaken.
  • Met calcium verrijkte sojamelk – een ideale oplossing als je baby ouder is dan een jaar
  • Havermelk of amandelmelk - als je een van deze melksoorten geeft, raden voedingsdeskundigen aan om je baby een vitamine- en mineralensupplement te geven, omdat deze melk geen volwaardige vervanger is voor koemelk.
  • Rijstmelk - deze melk wordt niet langer aanbevolen voor kinderen onder de vijf jaar, omdat er kleine hoeveelheden arsenicum in deze melk kunnen voorkomen.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Een handige e-mail in elke fase


Meld je aan voor e-mails van Philips Avent, boordevol tips en handige aanbiedingen in elke fase van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby.

 

Gratis aanmelden

Verwante producten

Verwante adviezen

Melkallergie

Melkallergie

Darmkrampjes - wat je moet weten

Darmkrampjes - wat je moet weten

Tips voor flesvoeding

Tips voor flesvoeding

Vast voedsel

Vast voedsel