0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Koffiezetapparaat en espressomachine ontkalken

     

    Klik op het logo van je koffiezetapparaat om te lezen hoe je jouw apparaat ontkalkt.

    Wat is “kalkaanslag”

     

    In hard water zitten veel calcium- en magnesiumzouten. Hoe ‘harder’ het water, hoe meer zouten erin zit.


    Wanneer het water in je espressomachine wordt verhit, breken de calciumzouten en deze slaan neer en vormen zo kalkaanslag. Dit beïnvloedt alle onderdelen die water voeren. Plekken waar het water een tijdje rust, zoals in de boiler, zullen de meeste kalkaanslag krijgen.

    Wat zijn de voordelen van ontkalken?

    Het ontkalken van je koffiemachine zorgt voor het volgende:

     

    • Een langere levensduur van je espressomachine.

    • Meer koffie (‘volle’ kopjes).

    • Koffie op de juiste temperatuur.

    • Minder geluid tijdens het brouwen.

    • Voorkomt reparatiekosten door kalkaanslagschade.

    • Zorgt voor een perfecte espresso crema.

    • Zorgt voor een rijke smaakbeleving.

    Door de geleidelijke opbouw van kalkaanslag stroomt de koffie langzamer door het apparaat. Dit kunt je ervaren als halve kopjes koffie. Het water komt door de kalkaanslag niet meer in direct contact met de leidingen, waardoor koffie lauwer of zelfs koud aan kan voelen. De pomp zal extra hard moeten werken door de vernauwde leidingen, waardoor het brouwen luidruchtiger wordt.

     

    Als je één van deze symptomen met het apparaat ervaart, is het noodzakelijk om het apparaat te ontkalken.

    Welk effect heeft kalkaanslag op je koffie crema?

     

    Crema is de goudbruine schuimlaag op je koffie.

    Voor een perfecte espresso moet de cremalaag dik zijn, met een zoete smaak en een lichtbruine kleur. Wanneer je niet ontkalkt, zal de cremalaag eruit zien als een dunne schuimlaag. De cremalaag verwatert doordat kalkaanslag de druk en de stroomsnelheid van de koffie door de leidingen beperkt.

    kopje-koffie

    Wat doet kalkaanslag met de smaak van je koffie?

     

    De koffie krijgt een lagere temperatuur, doordat het water niet meer in direct contact met de wanden van de boiler komt, maar de warmte krijgt via de kalkaanslag.

     

    Daarnaast kunnen er kalkvlokken loskomen in je espressomachine en direct in je koffie terechtkomen. Deze kalkvlokken hebben een hoge concentratie van mineralen en kunnen de koffiesmaak sterk beïnvloeden. Bovendien kunnen de gebruikelijk witte vlokken in meerdere kleuren voorkomen, wat aangeeft dat ze vermengd met andere mineralen of metalen. 

    Hoe verwijder je kalkaanslag?

     

    Met specifieke zuren kan kalkaanslag worden opgelost.


    De Philips ontkalker bevat zuren waarmee je jouw machine effectief en grondig kunt ontkalken zonder je espressomachine te beschadigen. Gebruik bij het ontkalken daarom altijd de Philips of Saeco ontkalker.


    De stappen van het ontkalken verschillen per koffiezetapparaat. Selecteer daarom jouw koffiezetapparaat bovenaan op deze ontkalkingspagina voor meer specifieke informatie over het ontkalken van jouw koffiezetapparaat.

    Waarom mag je nooit azijn gebruiken om te ontkalken?

     

    Azijn bestaat voornamelijk uit azijnzuur en water. Het is een veel voorkomend misverstand dat het gebruik van azijn een goede manier is om je koffiemachine te reinigen en ontkalken. Philips adviseert nadrukkelijk alleen Philips of Saeco ontkalker te gebruiken en nooit azijn of op azijn gebaseerde producten. Dit vanwege de volgende redenen:

     

    1. Azijn beschadigt de leidingen van het koffiezetapparaat.

     

    2. Azijn breekt kalkaanslag open en verwijdert de kalk maar gedeeltelijk. Hierdoor is het resultaat van het ontkalken niet optimaal.

     

    3. Azijnresten zijn moeilijk te verwijderen uit je koffiezetapparaat. De onaangename smaak en geur van azijn zal daarom na reiniging nog lang worden meegegeven aan de koffie.

    Let op:

    Vermijdt ook andere ontkalkingsproducten op basis van minerale zuren zoals zwavelzuur, zoutzuur en sulfaminezuur. Deze ontkalkers kunnen de leidingen van de koffiemachine beschadigen.

     

    Een uitzondering hierop zijn filterkoffiezetapparaten zonder pomp, omdat deze dikkere leidingen hebben. Voor deze apparaten zou je witte azijn kunnen gebruiken, maar vanwege de sterke geur raden we ook voor deze apparaten de SENSEO® ontkalker aan.

     

    Klik op één van de onderstaande producten voor meer details.

    Hoe vaak moet je ontkalken?

     

    Hoe lang je kunt wachten voordat je moet ontkalken hangt af van:

    1. De waterhardheid in je regio.

    2. Hoe vaak je het apparaat gebruikt.

     

    We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter. Met een waterfilter hoef je maar half zo vaak te ontkalken.


    Er zijn apparaten waarbij je automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken. Je moet daarvoor de hardheid van het water ingeven in het menu van je espressomachine.

    Hoe stel je de waterhardheid in?

     

    Bepaal eerst de waterhardheid.


    De hardheid van het water kun je achterhalen op twee manieren:

    1. Zoek naar ‘water hardheid’ op de website van je waterbedrijf. De hardheid wordt in odH aangegeven.

    2. Meet zelf de waterhardheid met een meetstrip (HD5085).

     

    Dompel de waterhardheidsteststrip slechts één seconde onder water. Wacht vervolgens een minuut en controleer de strip met de onderstaande tabel en stel hardheidsinstelling op je apparaat in.

    Saeco volautomatische espressomachines

    Philips volautomatische espressomachines

    SENSEO® koffiemachines met pads

    Philips koffiezetapparaten met filter

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue
    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.