Consumenten
Producten

Leuke weetjes over koffie  

Wist je dat?

Gebrande bonen - Donkere brandingen bevatten minder cafeïne

Donkere brandingen bevatten minder cafeïne

 

Hoe langer een boon wordt gebrand - en hoe donkerder deze wordt - hoe meer cafeïne verdampt.

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
Er bestaan meer dan 50 soorten koffie

Meer dan 50 soorten

 

Hoewel er meer dan 50 soorten koffie bestaan, worden er slechts 2 – Arabica en Robusta – gebruikt in commerciële koffieproducten. Arabica is het populairst. 70% van de mensen verkiezen Arabica boven Robusta.

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
Although there are over 50 species of coffee, only 2 – Arabica and Robusta – are used in commercial coffee production. Arabica is the most popular. 70% prefer it to Robusta.
Although there are over 50 species of coffee, only 2 – Arabica and Robusta – are used in commercial coffee production. Arabica is the most popular. 70% prefer it to Robusta.
De bessen van de koffieplant

Koffie is afkomstig van een bes

 

Koffiebonen zijn de zaden in de bessen van de koffieplant.

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
Koffie is ontdekt door geiten

Koffie is ontdekt door geiten

 

De Afrikaanse legende zegt dat een Ethiopische geitenherder in de 9e eeuw zijn geiten zag 'dansen' nadat zij hadden geknabbeld aan de bessen van een koffiestruik.

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
Koffie kan worden gebruikt als brandstof voor een auto

Koffie kan worden gebruikt als brandstof voor een auto

 

Gerecycled koffiedik kan worden omgezet in schone en goedkope bio-brandstof. Dit is echter nog geen commerciële optie. Je hoeft je koffiedik dus nog niet op te gaan sparen!

Wereldwijd worden 29.000 koppen per seconde gedronken

900 miljard koppen

 

Dat is ongeveer het aantal koppen koffie dat jaarlijks wereldwijd wordt gedronken. Dat is 2,5 miljard koppen per dag of 29.000 koppen per seconde!

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
Koffiebonen hebben 800 smaakkenmerken

Meer smaken dan wijn

 

Koffiebonen hebben maar liefst 800 smaakkenmerken die door onze zintuigen kunnen worden waargenomen. Wijn heeft er ter vergelijking maar 400. Het verkrijgen van de meeste smaaknoten uit ruwe groene bonen hangt volledig af van de verschillende brandtechnieken. En het vinden van uw favoriete koffie is te vergelijken met het proeven van wijn.

The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

Koffie terminologie

Arabica
Arabica-koffiebonen
Wereldwijd de meest geliefde koffieboon. Groeit in Midden- en Zuid-Amerika, de oostkust van Afrika en in bepaalde gebieden van Azië. Voor Coffea Arabica moet de aarde op een speciale manier zijn samengesteld en zijn grote hoogtes (600-2000 meter boven zeeniveau) en de juiste balans tussen warmte en vocht nodig.
Barista
Barista making coffee
Iemand die is opgeleid voor het bereiden en serveren van verschillende typen koffie. Het is afgeleid van het Italiaanse woord voor ‘barkeeper’.
Bird-Friendly
Een certificering waarbij wordt gegarandeerd dat de koffie in de schaduw groeit, met het natuurlijke licht van een tropisch regenwoud. Het voorkomt de boomkap voor koffiesoorten die in de zon moeten groeien en zorgt ervoor dat vogelsoorten blijven bestaan.
Boeket
Boeket
Geur, aroma, neus en nasmaak van vers gezette koffie.
Koffiebes
Koffiebes
Het rijpe fruit van de koffieplant. De zaden, die uit het fruit worden gehaald, vormen de groene koffiebonen.
Cafeïnevrij
Cafeïnevrij
Koffie waaruit 97% of meer van de natuurlijk voorkomende cafeïne is verwijderd, wordt geclassificeerd als cafeïnevrij. Deze milde stimulerende stof wordt uit de koffieboon gehaald in de groene (ongebrande) staat. En hoewel er verschillende manieren bestaan, wordt er altijd water gebruikt.
Filterkoffie
Filterkoffie
Filterkoffie is een methode waarbij heet water op gemalen koffie in een filter wordt gegoten. De koffie druppelt vervolgens - door de zwaartekracht - door de filter in de koffiepot of het kopje.
Droogproces
Droogproces
De methode die wordt gebruikt voor het drogen van koffiebessen; in de zon of in een mechanische droger. De harde, verschrompelde schil wordt vervolgens met de hand of door een machine van de boon gepeld.
Extractie
Extractie
Dit is de hoeveelheid koffie die door water wordt onttrokken tijdens het zetten. Een optimale extractie is afhankelijk van een aantal factoren zoals de zettijd, de temperatuur en de maling. Bij onderextractie kan de koffie zuur smaken en bij overextractie bitter.
Fair Trade
Fair-trade gecertificeerde koffie vormt onderdeel van een sociale beweging met als doel het verhogen van de inkomens en levensstandaard van kleine boeren wereldwijd, en met name in ontwikkelingslanden. Tevens staan duurzaamheid en bescherming van het milieu hoog in het vaandel.
Mocha
Mocha-bonen
Mocha is een boon van hoge kwaliteit van de Coffea Arabica-plant, afkomstig uit Jemen. De naam is afkomstig van de havenstad Mocha, ooit een welvarend exportgebied van koffie van de 15e tot 19e eeuw. Niet te verwarren met koffie met een chocoladesmaakje, ook wel mokka genoemd.
Organisch
Organische koffiebonen
Een organische certificering garandeert dat de koffie niet is blootgesteld aan herbiciden, pesticiden, insecticiden of commercieel geproduceerde meststoffen.
Pannarello
Panarello
Een stoompijpje dat wordt gebruikt voor het opschuimen van melk.
Caracoli
Caracoli
Normaal gesproken bevat elke koffiebes twee bonen. Soms wordt er slechts één boon gevormd. De zogenaamde caracoli. Deze bonen staan bekend om hun verfijnde, sterke smaak. Ze worden vaak uit de normale oogst gehaald en tegen een hogere prijs verkocht.
Portafilter
Portafilter
Een onderdeel van een espressomachine met een filtermand voor gemalen koffie tijdens het zetten van koffie.
Ontpulpen
Ontpulpen
Het verwijderen van de pulp en buitenschil van de koffiebes om de koffieboon bloot te leggen tijdens het bevochtigingsproces - onmiddellijk na het oogsten van de koffiebessen.
Rainforest Alliance
Een internationale non-profit organisatie die werkt aan het behouden van biodiversiteit een duurzaam levensonderhoud. Koffie met dit zegel is afkomstig van - of bevat ingrediënten met als oorsprong - door de Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen of bossen. Deze koffie staat tevens bekend als koffie die in de schaduw is gegroeid in tegenstelling tot koffie die in de zon groeit en waarvoor bomenkap nodig is, hetgeen nadelig is voor de dieren in het wild.
Robusta
Robusta-bonen
Een koffiesoort van de Coffea Canephora-plant. Meestal gecultiveerd in de tropische gebieden van Afrika en Zuid-Oost Azië, en florerend op een hoogte van rond 650 meter bij een temperatuur tussen 24º en 29ºC.
Stamper
Stamper
Een klein, vijzelachtig apparaat dat wordt gebruikt om de gemalen koffie aan te stampen in het portafilter van een espressomachine. Dit zorgt ervoor dat heet water gelijkmatig door de koffie wordt gestuwd voor een optimale extractie.
Turkse koffie
Turkse koffie
Het zetten van filterkoffie met een sterke, volle smaak. Fijn gemalen koffie wordt gekookt in een 'cezve' (kan) gevuld met water, meestal aangevuld met suiker. Dit wordt vervolgens in kleine kopjes geschonken waarnaar het koffiedik de tijd krijgt om te bezinken.
Bevochtigingsproces
Bevochtigingsproces
De methode waarbij pulpmachines de zaden van de pulp van de koffiebes scheiden. Ter bevordering van de extractie worden de koffiebessen eerst geweekt in water. De bonen worden vervolgens in de zon of een mechanische droger gedroogd.