Lezing Philips-meisje van Kamp Vught 

Zondag 18 sept 14.00-15.30

Philips-meisje van Kamp Vught    

Door Sanne van Heijst & dr. D.B. Jochems


Op zondag 18 september a.s. verzorgen Sanne van Heijst, schrijfster van het boek ‘Philips-meisje van Kamp Vught’, en de heer Jochems van Stichting Geschiedschrijving Philips-Kommando Concentratiekamp Vught '43-'44 gezamenlijk een lezing in het Philips Museum.

 

In juni 1943 werd de zestienjarige Gerda Nothmann gevangengezet in Kamp Vught. Ze was een van de vijfhonderd Joodse vrouwen die de kans kregen om binnen het prikkeldraad van het kamp radiobuizen te maken voor Philips. De heer Jochems zat in 1940 bij Gerda in Tilburg in de klas. In 1997 ontmoette hij haar weer en raakte toen gefascineerd door haar uitspraak: 'Ik dank mijn leven aan het werken voor Philips'. 

 

De heer Jochems richtte in 1999 de Stichting Geschiedschrijving Philips-Kommando Concentratiekamp Vught '43-'44 op. Deze Stichting gaf opdracht voor het schrijven van het boek Philips-meisje van Kamp Vught: haar levensverhaal, dat in april van dit jaar verscheen. De heer Jochems zal ingaan op het ontstaan en het functioneren van de werkplaats B 670 van Philips in Kamp Vught, met de daar als Philips-Kommando werkzame gevangenen. Sanne van Heijst zal met behulp van originele foto's, brieven en voorwerpen uitgebreid vertellen over het bijzondere leven van Philips-meisje Gerda Nothmann. 


De lezing begint om 14.00 en duurt tot 15.30 uur. Met een geldig entreebewijs voor het museum is toegang tot de lezing gratis.

Meer nieuws: