Celebrate the future: Techniek & Innovatie in het Evoluon 

Philips 125 jaar in beeld

Uitvinders van de Toekomst: Bezoekers in beeld

 

Op zondag 15 mei vieren meer dan 60 bedrijven de toekomst van techniek en innovatie in het Evoluon met een programma voor jong en oud. Centraal staat het Philips Innovators podiumprogramma met Dennis en Valerio, zij testen Philips innovaties op het gebied van zorg. Een greep uit de aanwezige bedrijven: ASML, Panalytical, NXP met de Stella Lux – de energie-positieve auto-, Shapeways met de 3D print shaver ter ere van het Philips 125 jubileum, VDL met Robotsports, FEI, Gibson voor de muzikale invulling.

 

Tijdens deze dag spraken wij diverse bezoekers. Wat bracht hen naar het Evoluon? En hoe vieren zij 125 jaar Philips en daarmee de toekomst? 

Kooldraadlamp

Wouter – 13 jaar

 

In de bovenste ring van het Evoluon konden bezoekers zelf actief met techniek aan de slag in de Uitvindersplaza. Daar spreken we met Wouter, die samen met zijn familie vanuit Gorinchem een dagje uit is in Eindhoven. Hij vertelt enthousiast wat hij al heeft gedaan en gezien. De de energie-positieve auto auto bekeken, gezonde hapjes uit de Airfryer gegeten en natuurlijk de Dennis en Valerio show bezocht. We vragen hem wat hij het allerleukste vond vandaag.

 

“Er is veel te doen. Dingen uittesten, onderzoekjes doen, dat is gaaf. Ik heb heel veel gezien maar de moderne auto vond ik denk ik wel het allerleukst!”

Kooldraad

Mila – 5 jaar

 

We treffen Mila in de Uitvindersplaza, druk in de weer met haar kleurplaat. Ze is gefocust en laat zich niet snel afleiden. Ze is hier samen met haar ouders en broertje, een dag op ontdekking. We spreken haar moeder en vragen wat hen naar het Evoluon heeft gebracht. Ze vertelt dat ze uit Eindhoven komt en haar vader ruim 40 jaar bij Philips heeft gewerkt. Opgegroeid met Philips. Vandaag neemt ze de kinderen mee voor een actief en leerzaam dagje uit. We vragen de kleine, slimme uitvinder Mila wat ze heeft gedaan en wat ze vooral het leukste vond om te doen vandaag.

 

“Ik heb een muziekdoos gemaakt, dat was best wel moeilijk. Nu ben ik mijn eigen uitvinding aan het kleuren, dat vind ik erg leuk om te doen.”

Eerste winst

Roel – 39 jaar

 

We lopen Roel tegen het lijf, een vader die samen met zijn gezin naar het Evoluon gekomen is. Hij vertelt dat hij al veel gelezen en gehoord had over Philips 125ste verjaardagsfeest. Hij was erg benieuwd wat er te doen was dus trok er met het gezin op uit. "Philips heeft toch een belangrijk stuk geschreven in de geschiedenis van Eindhoven", aldus Roel. Hij vindt het belangrijk om zijn kinderen, spelenderwijs, te laten zien hoe innovatie en techniek werkt. We vragen hem wat zijn indruk is van de dag:

 

“Ik vind het mooi dat Philips haar krachten bundelt met samenwerkingspartners. Mooi om te zien hoe die innovaties uiteindelijk bijdragen aan de gezondheidszorg én het leven van mensen verbetert.”

Anton Philips

Muriëlle – 40 jaar

 

Ook Muriëlle is met haar gezin aanwezig, samen ontdekken zij wat er te beleven valt in die bovenste ring van het Evoluon. Ze begint enthousiast te vertellen, ze zijn er pas net, maar ze hebben al een leuke proef gedaan met limonade en de stappenteller. Samen met haar kinderen zoekt ze altijd naar activiteiten waar uitvinden, techniek en innovatie centraal staan. Dat heeft hen dus ook naar 'Celebrate the Future' gebracht. Muriëlle is werkzaam bij Philips Research en heeft zelf een grote interesse in passie voor vernieuwing en onderzoek

 

“Ik ben bewust bezig met de kinderen activiteiten op te zoeken waar innovatie, techniek en ontwikkeling centraal staan. Mijn kinderen vinden het super om deel te nemen aan de verschillende proefjes en activiteiten. Op een eenvoudige wijze ontdekken zij zo de wereld van techniek!”

Zoë - 21 jaar

 

Beneden in de grote zaal, waar Philips en de samenwerkingspartners de nieuwste ontwikkelingen tentoonstellen, treffen wij Zoë. Ze blijkt om de hoek te wonen van het Evoluon en was nieuwsgierig naar alle Philips 125 jaar festiviteiten vandaag. Ze vertelt direct dat ze wel een link heeft met Philips. Ze studeert Communicatie en Multimedia Design in Eindhoven, een studie waar techniek ook centraal staat in de vorm van Interfaces. Op de vraag hoe zij Philips kent geeft ze aan dat ze is opgegroeid met een Philips TV en dat ze het natuurlijk kent als het bedrijf dat Eindhoven heeft gekenmerkt als lichtstad. Ik vroeg haar wat haar indruk van vandaag was.

 

“Ik wist eigenlijk niet dat Philips zo actief is in de gezondheidszorg. Super om hier vandaag te zien wat Philips doet op het gebied van healthcare en hoe deze innovaties mensen helpen.”

Stoomtram

Stijn – 19 jaar

 

Stijn treffen we bij de stand van onze collega Martin Senders, the Philips Chef. Hij vertelt dat hij met zijn ouders is meegekomen naar het Evoluon. Hij is verrast door de vele uitvindingen op het gebied van gezondheidszorg. Philips kent hij met name van PSV en de televisies. Hij is verbaasd door de vele ontwikkelingen op het gebied van gezondheidszorg. 

 

“Bijzonder te zien hoe Philips de switch heeft gemaakt naar de gezondheidszorg en zich richt op technologie voor de mens. De MRI-scan vond ik erg indrukwekkend."