Een andere kijk op zorg

Join the revolution! Een blog over Connected lighting, Circulaire verlichting, en slimme magazijnverlichting

kevin-raaijmakers

Kevin Raaijmakers - Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat ik bij Philips werk. Maar elke keer weer ben ik verrast hoe het ons lukt om LED-verlichting nóg energiezuiniger en duurzamer te maken. Ik vind het dan ook lastig te begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die bij een nieuwe verlichtingsinstallatie een traditionele vorm verlichting overwegen. Terwijl de grenzen aan energiebesparing en duurzaamheid door innovaties inmiddels zó ver zijn ontwikkeld

dat je niet meer kunt spreken van een evolutie maar van een revolutie! En dan overdrijf ik niet.

Connected lighting
Verlichting is namelijk écht slim en daardoor ongekend duurzaam geworden. Slimme LED-verlichting weet namelijk precies wanneer en hoeveel licht je nodig hebt en wanneer niet. Ook stemt slimme verlichting zijn lichtsterkte af op het aanwezige daglicht. Daardoor kun je bovenop de energiezuinige LED nog extra besparen met aanwezigheids- en daglichtregeling. Stel je even voor dat jij facility manager bent van een groot gebouw. Je wilt dit gebouw graag efficiënt en duurzaam beheren, maar je hebt altijd te maken met gemiddeldes en berekeningen die zijn gebaseerd op het verleden. Wat nu als alle lichtbronnen in het gebouw voorzien zijn van sensoren met een eigen IP-adres, die jou via het ethernet van real-time data voorzien? Dankzij deze connected lighting weet je nu op elk moment van de dag hoe het staat met de verlichting, maar óók met de temperatuur, vochtigheid en bezettingsgraad in het gebouw. Je kunt lichtniveaus selectief verlagen, verwarming of koeling verminderen én ruimtes optimaal benutten. Want als je weet dat ruimtes die dag in het geheel niet worden gebruikt, kun je het schoonmaakbedrijf doorgeven dat ze die mogen overslaan. Daardoor realiseer je besparingen die je tot nu toe niet voor mogelijk had gehouden. Wil je nóg een stapje verdergaan? Stel je dan eens voor dat je nu de eigenaar bent van het gebouw.

Join the revolution! Een blog over Connected lighting, Circulaire verlichting, en slimme magazijnverlichting

Circulaire verlichting
Net als in de tijd dat je facility manager was, vind je het belangrijk om oog te hebben voor het milieu. Je wilt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je eist niet alleen een zo efficiënt mogelijke exploitatie van de verlichtingsinstallatie, maar kijkt ook naar de installatie zelf. Wordt die weggegooid als je naar een nieuwe, energiezuinige verlichtingsinstallatie overstapt? Dat is toch eigenlijk zonde? Je hebt nu de mogelijkheid hebt om daar zorgvuldiger mee om te gaan. Je kunt licht ook leasen in plaats van het te aan te schaffen. De leverancier blijft dan eigenaar van het complete verlichtingssysteem. Je betaalt alleen voor het licht, niet voor het systeem. En wordt de verlichting vervangen, dan zorgt de leverancier ervoor dat alle componenten uit het systeem worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Dit heet circulaire verlichting. Ik kan je zeggen dat je daarmee een flinke stap zult zetten in het maatschappelijk verantwoord ondernemen!

 

Slimme magazijnverlichting

Een laatste voorbeeld heeft betrekking op een systeem voor magazijnverlichting. Energiebesparing en duurzaamheid gaan hier écht hand in hand. In één geïntegreerde verlichtingsoplossing zorgen dimbare LED-armaturen en draadloze regelaars samen voor een superieure vorm van verlichten. Doordat de energiezuinige LED's worden gecombineerd met lichtregeling en zone-indeling bespaar je meteen al tot 50% op je energiekosten. En dankzij de lange levensduur van onze LED's heb je de komende 10 jaar geen vervangingskosten meer... Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. Slimme magazijnverlichting noemen we dat.

Slim en duurzaam tegelijkertijd - Nu ik je heb laten zien dat verlichting zo duurzaam is geworden, kun je jezelf - als facility manager of als eigenaar van een gebouw - dus eigenlijk niet meer de vraag stellen: waarom zou ik dit willen? Maar waarom zou ik dit niet willen? Want hoe kun je nog een conventionele verlichtingsoplossing overwegen als je de kans hebt om op zoveel fronten slim en duurzaam te zijn?

kevin-raaijmakers

Kevin Raaijmakers

Segment marketing manager, professional indoor lighting bij Koninklijke Philips.

Kevin is een innovatieve business developer die gericht is op groei en verandering. Vanuit zijn ervaring in de ICT sector ontfermt hij zich als Marketing Manager Professional Indoor Lighting over nieuwe ontwikkelingen zoals ‘circulaire economie’ en ‘internet of things’.

 

Volg Kevin op

LinkedIn

Twitter

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.