Een andere kijk op zorg

Een transducer en een tablet. Werd ik in de maling genomen?

Een transducer en een tablet. Werd ik in de maling genomen?

Jan Numan - twee jaar geleden werden wij, na een training in Amerika, gevraagd om naar de fabriek te komen. We kregen een transducer in ons hand gedrukt en een tablet. “Probeer maar uit”, was de opdracht, “en zeg wat je ervan vindt.” Ik dacht serieus dat ik in de maling werd genomen.

jan numan, healthtech, healthcare, health, connected, digital

Ik ben jarenlang echografist geweest. Het was nog geen tien jaar geleden dat wij met machines werkten zo groot als een flipperkast. Loodzwaar. We kregen ze met moeite door de gangen. Het idee dat er een compleet echosysteem bestaat uit één transducer en een tablet is bijna niet te bevatten. En wat waren we enthousiast toen we zagen wat dit nieuwe systeem allemaal kon.

 

Philips had onder meer als plan om dit systeem, de VISIQ, groots uit te rollen in ontwikkelingslanden. Een mobiel echoapparaat voor artsen en vroedvrouwen kan rechtstreeks bijdragen aan het terugdringen van bijvoorbeeld moeder- en babysterfte. Maar mijn collega’s en ik zagen ook een enorme kansen in Nederland, voor onze huisartsen en verloskundigen.

 

Dan moet je je wel realiseren wat je doet. Dit is een volwaardig systeem, met uitstekende beeldkwaliteit en functionaliteiten voor een zeer schappelijke prijs. Beconcurreer je daarmee je huidige productenlijn niet? Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Deze ontwikkeling loopt parallel aan de beslissing van onze minister van gezondheidszorg om meer bij de huisartsen te gaan neerleggen. Niet alleen kan zorg zo dichter bij mensen worden gebracht, het helpt ook onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Mobiele diagnostiek zoals de VISIQ kan daarbij een belangrijke rol spelen.

 

Het apparaat is handzaam en betaalbaar en kan de gangbare diagnostiek prima aan voor de buik, obstetrie en gynaecologie. De huisarts gebruikt hem in de praktijk, maar neemt ‘m net zo makkelijk mee in z’n dokterstas en voert binnen enkele minuten een echo-onderzoek bij de patiënt thuis uit. Hij weet dan of een pijnstiller voldoende is of dat hij moet doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Het apparaat kan via een beveiligde verbinding met WIFI of 3G de beelden naar een computer of collega-arts zenden.

Philips VISIQ: hoge kwaliteit echografie is er nu ook in een handheld tablet

Dit apparaat is een aanvulling op het portfolio. Vergelijk het maar met een Smart en een E-klasse. Met zo’n leuke, zuinige en praktische Smart kun je in de stad uitstekend uit de voeten, maar het is comfortabeler om van Groningen naar Maastricht in een E-klasse te rijden. Voor een doorgaande stroom aan echo-onderzoeken is een tablet  niet ontwikkeld. Daarnaast heeft een topsysteem EpiQ, bijvoorbeeld, heel erg veel extra functies die de radioloog nodig heeft, maar de huisarts niet.

 

De VISIQ voorziet in een groeiende behoefte. Maar waar ik nog enthousiaster over ben, is dat er naar een totaaloplossing is gezocht. Philips heeft een partner gevonden die thuis is in de huisartsenmarkt: Medisch Service Nederland, die voor de sales zorgt. Daarnaast is er een echografieopleiding, ‘De Heelmeesters’. Hierin leren radiologen aan huisartsen in zes dagen hoe ze echo-onderzoeken kunnen uitvoeren en interpreteren. Een huisarts krijgt hiervoor maar liefst 40 accreditatiepunten en nog mooier: hiermee kan de huisarts buikecho-onderzoeken vergoed krijgen bij de zorgverzekeraar. Hier is dus het verdienmodel.

 

Voor de huisartsen voorziet dit echt in een behoefte. Dat merkte ik bijvoorbeeld bij de eerste training. Eén van de huisartsen, Henna Tuinfort, vertelde me dat ze al jaren op zoek was naar een mobiel echoapparaat. Ze was direct verkocht en neemt de VISIQ nu overal mee naartoe.

Een transducer en een tablet. Werd ik in de maling genomen?

Maar voor patiënten is het ook winst. Zij hebben al een vertrouwensrelatie met hun huisarts, en het is prettig dat zij niet naar het ziekenhuis hoeven om zich uit te kleden voor een vreemde arts. Ook scheelt het een eigen bijdrage, als de huisarts hun hiermee een bezoek aan de specialist kan besparen. Dit dient het hogere doel: betaalbare zorg, op de plek waar die nodig is.

 

Voor de eerste lijn zullen er steeds meer oplossingen komen die de huisarts in zijn eigen praktijk kan inzetten: een mobiel echoapparaat, een handheld toestel voor bloeddiagnose dat met één druppel bloed al lab-waardes kan bepalen en een compact ECG-apparaat. Als iemand hulpbehoevend is, voert de arts direct al de screening uit en stuurt de resultaten ervan naar het ziekenhuis. Dat is een perfect samenspel tussen eerstelijns en tweedelijns zorg.

 

Ondanks dat ik nu als voormalig echografist mijn expertise op een andere manier inzet, mis ik de kliniek soms wel. Ik kon mensen helpen, door ze gerust te stellen of ze door te sturen. Ik mis de besprekingen hierover met radiologen en andere professionals.

 

Maar ontwikkelingen als deze maken veel goed. Ik ben er trots dat Philips de stap heeft genomen om de VISIQ te introduceren.

 

Meer informatie over VISIQ vindt je op de website van Medisch Service Nederland.

Jan Numan

Jan Numan

Jan Numan is Account Manager Point of Care Ultrasound bij Philips

Point of Care Productspecialist Ultrasound.

 

Volg Jan via:

LinkedIn

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.