Toespraak CEO Frans van Houten, Opening Philips museum door H.M. de Koningin

april 5, 2013

Majesteit, meneer de Commissaris van de Koningin, meneer de burgemeester.


Dames en heren,


Op 27 april 1891 koopt Gerard Philips op een veiling voor 12.150 gulden dit ‘fabriekje’ in het centrum van Eindhoven, waarin nu ons museum gevestigd is.
Hier begint hij met de productie van gloeilampen: een sterk product op een sterke locatie.
Gerard noemt zijn bedrijfje de Firma Philips en Co.

Gerard is een denker, een onderzoeker, een uitvinder. Hij heeft oog voor innovaties  en weet vervolgens van die innovaties – vaak zelf ontwikkeld in het Natlab dat de broers in 1914 oprichten -  massaproducten te maken. “Wanneer de kwaliteit er is, komt de kwantiteit vanzelf”, horen mensen hem vaak zeggen.
Maar het is zijn broer Anton, die in 1895 bij zijn broer komt werken, die dat echt waar maakt.
Anton is de ondernemer, de avonturier, de strateeg; snel, doortastend en zelfverzekerd. De man die achter ieder product een kans ziet en achter iedere grens een uitdaging. “De wereld is mijn werkterrein” zegt hij zelf.
Samen maken de broers van het fabriekje een internationaal bedrijf, van de firma een NV en van het dorp Eindhoven de vijfde stad van Nederland. En in 1916 krijgen ze – verdienen ze - het predicaat ‘koninklijk’.

 

Bij Philips was hard werken de norm, voor directie en medewerkers.

Maar daar stond wel een sterk sociaal vangnet tegenover: de directie zorgde goed voor hun medewerkers, voor de jaarlijks groeiende Philipsfamilie.
Al voor de eerste Wereldoorlog had het bedrijf een eigen pensioenfonds, een eigen medische dienst, een school en schaftlokalen, en – niet te vergeten - een eigen voetbalclub.

Anton wordt in 1922, na het vertrek van Gerard, de Directeur van N.V. Philips.

Zijn ondernemerschap heeft mij persoonlijk altijd erg geïnspireerd. Want Anton was geen man van ‘of’, maar altijd van ‘en’: en concurrerend en toekomstgericht en internationaal.
En ook altijd een beetje brutaal.
Zo grijpt hij in 1932 zelfs een ongeluk met een hofauto aan om de door Philips ontwikkelde natriumlampen aan te prijzen als ultieme straatverlichting. In een brief aan uw grootmoeder, koningin Wilhelmina, schrijft hij: “Ware de Haarlemmerweg met natrium verlicht geweest dan geloof ik dat de aanrijding zaterdag jl. zou zijn voorkomen.”

Zijn ondernemerschap heeft zonder twijfel van Philips het bedrijf gemaakt wat het nu is: een bedrijf dat middenin de maatschappij, middenin de wereld staat. Een bedrijf dat werkt aan zinvolle innovaties die er toe doen, die zorgen dat onze klanten gezond zijn, een goed leven hebben en van dat leven kunnen genieten.
Dat deden we in het verleden en dat doen we nu en in de toekomst.
Want ‘the best way to predict the future is to create it’.

Dat is ons verhaal, het verhaal van Philips.
Een verhaal dat bestaat uit honderden verhalen.
Verhalen over vroeger, nu en later.
Verhalen over uitvindingen, diensten en producten.
Niet alleen uit Nederland, maar ook uit China en Brazilië.
Van gloeilamp tot LED-lamp, van radio tot radar, van televisie tot telecommunicatie, van de eerste röntgenfoto tot beeldgeleide complexe interventies in het hart.

Zo is er bijvoorbeeld het verhaal over de eerste succesvolle wereldwijde radioverbinding.  Een verhaal dat u, majesteit, hopelijk bijzonder zal aanspreken…

Op 1 juni 1927 spraken vanuit het Klokgebouw van Philips uw grootmoeder en uw moeder tot de landgenoten in Nederlands-Indië, twaalfduizend kilometer ver weg.

De vaderlandse pers schreef dat 'dankzij het technisch vernuft van een Nederlandse onderneming Moederland en Koloniën ineens zoveel dichter tot elkaar waren gebracht'.

En zo zijn er meer verhalen, meer innovaties die we in dit museum laten zien en laten horen.
Voor iedereen om naar te kijken en wat van te vinden, om te inspireren en geïnspireerd te worden.
Om te laten zien dat Philips er was, is en altijd zal zijn.

Altijd verbonden met deze stad, met dit land en met al onze klanten wereldwijd.
Om onze bijdrage te leveren aan welzijn en welvaart, innovatie en duurzaamheid, gemak en gezondheid.

Dit museum verbindt verleden en heden, heden en toekomst,
Het zal u dus niet verbazen dat we voor onze openingshandeling teruggaan naar waar het ooit allemaal begon: naar lampen en licht.

Majesteit,

Ik overhandig u zo meteen een LEDlamp. Die lamp zal, net als de andere lampen die we hebben uitgedeeld, een rol spelen in het muziekstuk dat een kleine delegatie van het  Philips Symfonie Orkest – ja, we hebben ook een eigen orkest! – gaat spelen.

Hiermee presenteren we u op muzikale wijze het licht voor de openingshandeling. Met een muziekstuk voor oren en ogen, over vroeger en nu van oud naar jong.
(overhandigt de lamp aan HKH)

 

(na het spelen van het muziekstuk)


Majesteit,

Graag nodig ik u uit om uw lamp in dit kunstwerk te draaien: zo houden we een herinnering aan deze dag, uw aanwezigheid en uw bijdrage aan het verhaal van Philips! Wat ons betreft een historisch moment in historisch gezelschap!

Dank u wel!