Nieuwscentrum

Philips ondertekent overeenkomst met Indonesische regio Sijunjung voor full-scale implementatie van nieuwe telehealth service om moedersterfte terug te dringen

januari 14, 2016

  • Mobiele oplossing voor verloskundige controle
  • Hoogrisicozwangerschappen worden in vroeg stadium geconstateerd

 

Amsterdam en Jakarta (Indonesië) – Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) heeft vandaag bekendgemaakt dat ze een overeenkomst heeft afgesloten met de regio Sijunjung (West-Sumatra, Indonesië) voor volledige commerciële implementatie van de Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) -service in deze regio. Het is de eerste implementatie van deze service ter wereld die Philips uitvoert waarmee schaalbare digitale zorgservice op smartphone-basis wordt aangeboden. Deze service is bedoeld om te bepalen bij welke aanstaande moeders sprake is van een hoog risico op complicaties tijdens de zwangerschap, om zo de moedersterfte terug te dringen. Philips werkt samen met PT. TELKOM, de grootste telecomprovider van Indonesië, die over een infrastructuur met landelijke dekking beschikt. Dit zorgt voor een robuuste en effectieve digitale oplossing. Door een groter mobiel bereik komt de service tegemoet aan de behoeften in de stad én op het platteland.

 

Deze digitale bewakingsservice stelt verloskundigen op afgelegen locaties in staat om metingen van vitale functies, observatiegegevens en mobiele echoscopische beelden te delen met verloskundigen en gynaecologen in de grotere ziekenhuizen van het land, om zo gezamenlijk de besluitvorming tijdens de zwangerschap te optimaliseren. De service omvat twee smartphone-apps. De eerste app biedt verloskundigen de mogelijkheid om patiëntprofielen op te stellen en belangrijke meetwaarden te verzamelen, zoals gewicht, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Deze gegevens kunnen dan met de MOM-webportal worden gesynchroniseerd. Met de tweede app kunnen artsen deze gegevens volgen en het verloop van de zwangerschap beoordelen. Specialisten in regionale centra voor eerstelijnszorg kunnen vervolgens via de MOM-webportal toegang krijgen tot deze gegevens. Via een dashboard-interface kan de toestand van de vrouwen worden bewaakt en kunnen risicozwangerschappen worden gesignaleerd. Training en educatie maken eveneens deel uit van deze service.

 

“Indonesië, een land met 255 miljoen inwoners verspreid over meer dan 900 eilanden, heeft nog altijd een van de hoogste  sterftecijfers onder moeders ter wereld, deels als gevolg van de gebrekkige toegang tot gezondheidszorgvoorzieningen. Door de introductie van onze mobiele oplossing voor verloskundige controle in West-Sumatra willen we de bevolking in contact brengen met ervaren zorgverleners en de juiste technologie ter beschikking stellen wanneer dat nodig is,” aldus Jeroen Tas, CEO Healthcare Informatics, Solutions and Services bij Philips. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe digitale technologieën preventieve zorg kunnen faciliteren en een belangrijke positieve stimulans aan de zorgkwaliteit kunnen geven.”

 

Een één jaar durend pilotproject dat voorafgaand aan deze bekendmaking in samenwerking met het Bunda Medical Center in Padang, Indonesië, werd uitgevoerd, liet zien dat de MOM-service van Philips het aantal opgespoorde risicozwangerschappen met een factor drie vergrootte.¹ Daarnaast vereenvoudigde deze oplossing de beschikbaarheid van de medische bewaking en behandeling die zwangeren nodig hadden om hun kind veilig ter wereld te brengen. Het programma voor de pilot omvatte meer dan 650 zwangerschappen. Dankzij bewaking vanaf een vroeg stadium en risico-categorisering is niet één vrouw overleden als gevolg van vermijdbare oorzaken in relatie tot zwangerschap en bevalling.

 

“Wij zijn zeer verheugd over het feit dat West-Sumatra als eerste district in Indonesië kiest voor implementatie van Mobile Obstetrics Monitoring. Voor veel moeders in dit district is het een zware opgave om naar de dichtstbijzijnde kliniek te reizen. Gevolg is dat veel hoogrisicozwangerschappen niet in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Met de MOM-service proberen we deze vrouwen veel sneller op te sporen, zodat ze toegang kunnen krijgen tot de zorg die ze nodig hebben,” aldus hoofd van het gezondheidsdistrict, dr. Edwin Suprayogi. “Bovendien helpt het programma ons om de effectiviteit van individuele zorgverleners te meten, zodat we hun vaardigheden en dus ook de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren.”

 

De MOM-service maakt deel uit van de strategie van Philips die is gericht op het leveren van ‘connected care’-oplossingen die meerdere locaties omvatten en op het realiseren van een meer mensgerichte, geïntegreerde vorm van zorg die is afgestemd op de lokale behoeften. In de V.S. heeft Philips veel succes met de programma’s IAC (Intensive Ambulatory Care) en Care Coordination, die in samenwerking met Banner Health in Phoenix (Arizona) en het Henry Ford Health System in Detroit (Michigan) worden uitgevoerd. Deze programma’s zijn gericht op het ondersteunen van ouderen met chronische aandoeningen. In Nederland werkt Philips samen met tal van ziekenhuizen om ‘connected care’ en geïntegreerde zorg te leveren aan patiënten met hartfalen, diabetes of luchtwegaandoeningen.

 

Vanwege de impact van MOM is Philips Indonesia Telehealth onlangs tot bedrijf van het jaar uitgeroepen door Frost & Sullivan. Philips is voornemens om de MOM-telehealthservice dit jaar nog in andere Indonesische regio’s en in India en Afrika te introduceren.


¹ Philips white paper: Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) als model voor gemeenschapsgeoriënteerde prenatale zorgverlening in een omgeving met beperkte middelen.

¹ Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten zien dat de moedersterfte onder Indonesische vrouwen in 2013 190 op 100.000 levendgeboren kinderen bedroeg. Daarmee scoort Indonesië op twee na het slechtst van alle ASEAN-lidstaten, hoewel het land de grootste economie binnen de ASEAN-regio is. Vooral in West-Sumatra is het sterftecijfer onder moeders zeer hoog: 212 op 100.000 levendgeboren kinderen. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat in 2008 werd uitgevoerd door de Andalas-universiteit en dat in het gezondheidsprofiel 2012 voor West-Sumatra van het ministerie van Volksgezondheid werd gepubliceerd.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Steve Klink
Philips Group Communications
Tel. +31 6 10 8888 24
E-mail: steve.klink@philips.com

 

Saskia Maas
Philips Health Systems Benelux
Tel: +31 (0)653408194
Email: Saskia.maas@philips.com

.

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 106.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming neemt een leidende positie in op het terrein van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.