Philips introduceert op RSNA 2014 innovatieve totaaloplossing voor longkankerscreening

december 1, 2014

  • Innovatie ondersteunt de uitvoering van screeningsprogramma’s gericht op betere vroegtijdige opsporing van longkanker en het terugdringen van de sterftecijfers als gevolg van longkanker.
  • Nieuwe oplossing helpt bij beheren van hoge aantal metingen, de grote hoeveelheid gegevens, en de voortdurende veranderingen in de status van de tumor en gezondheidstoestand van patiënt in patiëntenpopulatie.

 

Andover (Massachusetts, Verenigde Staten) – Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) heeft vandaag een nieuwe oplossing voor longscreening gepresenteerd die is ontworpen om zorgaanbieders een sneller en eenduidiger hulpmiddel te bieden voor het opsporen en behandelen van longkanker. De totaaloplossing maakt deze week zijn debuut op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America (RSNA) in Chicago. De oplossing bestaat uit producten en diensten die zorgaanbieders in staat stellen om een uitgebreid programma voor CT-longscreening in te voeren en te beheren, om zo patiënten binnen de gehele zorgketen te volgen.

 

“Philips loopt al lang voorop bij het bieden van geavanceerde oplossingen voor vroegtijdige opsporing van diverse aandoeningen. Vandaag de dag moeten artsen alle relevante informatie snel kunnen integreren om een definitieve diagnose te stellen”, aldus Gene Saragnese, Executive Vice President en CEO van Philips Imaging Systems. “Philips bevindt zich in een unieke positie: we kunnen niet alleen de geavanceerde beeldvormingstechnologie leveren om vroegtijdige opsporing van longkanker mogelijk te maken, maar ook de inzichten in gegevens en de hulpmiddelen voor samenwerking en training die nodig zijn om de kwaliteit en consistentie te leveren die worden vereist door zorgaanbieders, zodat nieuwe, op bewijs gebaseerde modellen voor patiëntenzorg succes kunnen hebben.”

 

Net als bij alle andere vormen van kanker is vroegtijdige opsporing van longkanker essentieel om de overlevingskansen te verhogen. In 2011 bleek uit de National Lung Screening Trial (NLST) dat screening met CT-scanners met lage stralingsdoses bij een populatie van zware rokers leidde tot 20% minder sterfte ten gevolge van longkanker, vergeleken met een groep waarbij diagnostische röntgenopnamen van de borst werden gemaakt. Tegelijkertijd is het een uitdaging om deze patiëntenpopulatie te volgen en te beheren als gevolg van het hoge aantal metingen, de grote hoeveelheid gegevens, en de voortdurende veranderingen in de status van zowel tumor als patiënt. De innovatieve oplossing van Philips kan worden gebruikt met de meeste CT-scanners met lage stralingsdosis, en bestaat uit een geïntegreerd portfolio van producten en diensten die zorgaanbieders een compleet programma bieden voor vroegtijdige opsporing van longkanker, evenals de mogelijkheid om eenvoudig toegang te krijgen tot de status van individuele patiënten en de overkoepelende prestatie-indicatoren (Key Performance Indicators, KPI’s) van screeningsprogramma’s.

 

“Longkanker kent een hoog sterftecijfer in de VS, en gezien het grote aantal zware rokers in de steeds ouder wordende populatie ‘babyboomers’ zal dat aantal naar verwachting alleen maar stijgen in de komende jaren”, aldus dr. Andrea McKee MD, voorzitter van de afdeling stralingsoncologie van Lahey Hospital & Medical Center in Burlington (Massachusetts). “De innovaties die Philips ontwikkelt op het gebied van longscreening sluiten aan bij de nadruk op preventieve screening en een meer holistische benadering van patiëntenzorg.”

 

De Philips-oplossing bestaat uit verschillende onderdelen die bij elkaar zorgaanbieders in staat stellen om longkankerscreening en -zorg te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om het sterftecijfer als gevolg van de ziekte te verminderen.

 

  • Marketing van diensten – Philips biedt adviesdiensten en marketingondersteuning, waardoor zorgaanbieders in staat worden gesteld om patiënten met een hoog risico te bereiken, evenals hun eerstelijnsartsen. Daarnaast wordt toegang geboden tot patiënten- en belangenorganisaties, informatiebronnen, en marketingmaterialen voor het onder de aandacht brengen van longkankerscreening.
  • Patiëntenbeheer – Dankzij ‘Control Center’-softwaretools kunnen zorgaanbieders een aantal klinische protocollen op maat volgen en interfaces met andere ziekenhuissystemen tot stand brengen (zoals HIS, RIS, EMR en PACS), waardoor artsenteams een volledig beeld van hun patiënten krijgen. Workflow-tools op maat voorzien in tijdige en nauwkeurige waarschuwingen, en volgen de ziektegeschiedenis en contactmomenten van de patiënt.
  • Radiologie-werkstroom – Gespecialiseerde radiologie-softwaretools bieden functionaliteit voor het bekijken en verwerken van seriële CT-scans van de longen, om probleemgebieden eenvoudig te herkennen en te volgen.
  • Training voor artsen – Een uitgebreid online portal biedt de mogelijkheid om de prestaties van radiologen te meten en te vergelijken met een groot aantal klinische casussen, en biedt tevens gestructureerde cursussen en andere referentiematerialen.

 

Het Philips-systeem voor longkankerscreening en -zorg zal in de eerste helft van 2015 in Noord-Amerika op de markt komen.

 

De oplossing zal te zien zijn in stand 6742 op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America (RSNA), die van 30 november tot en met 4 december wordt gehouden in Chicago (Illinois). Ga naar www.philips.com/rsna en volg @PhilipsHealth voor meer informatie over de activiteiten van Philips op #RSNA14.

 

Voor meer informatie over de innovatieve beeldvormingssystemen van Philips die zich richten op de gehele zorgketen, van preventie, screening en diagnose tot behandeling, herstel en thuiszorg, kunt u terecht op de Philips-website: www.philips.com/healthcare.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel.: +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com 

 

Steve Klink Philips
Group Communications
Tel.: +31 6 10 88 8824
E-mail: steve.klink@philips.com

.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2013 een omzet van EUR 23.3 miljard – wereldwijd circa 115.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.