Christie Hospital treedt toe tot onderzoeksconsortium van Elekta en Philips voor ontwikkeling van MRI-geleid bestralingstherapiesysteem voor de behandeling van kanker

juli 22, 2014

Manchester, Verenigd Koninkrijk – Elekta (NSE:EKTAb) en Koninklijke Philips (NYSE:PHG, AEX:PHIA) hebben vandaag bekendgemaakt dat de Christie NHS Foundation Trust in Manchester, een gespecialiseerd kankercentrum, zal toetreden tot een consortium dat zich tot doel stelt de klinische waarde van een geïntegreerd MRI (magnetic resonance imaging)-geleid bestralingstherapiesysteem te ontwikkelen. Door realtime-visualisatie van kankerdoelweefsel zou een dergelijk systeem de bestralingstherapie in principe op een hoger plan kunnen brengen.

 

“Het Christie was een onmisbare schakel in dit project, aangezien het 14 jaar geleden de basis legde voor het gebruik van CBCT (cone beam computed tomography) tijdens de behandeling, wat tot verbeterde toediening van radiotherapie zou kunnen leiden,” aldus Niklas Savander, president-directeur en CEO van Elekta. “Het ziekenhuis heeft een toegewijd team van onderzoekers op het gebied van medische natuurkunde, radiotherapie, klinische oncologie en MR-beeldvorming. Het team werkt hard aan de ontwikkeling van de meest nauwkeurige en patiëntspecifieke technieken voor het toedienen van bestralingstherapie. Het Christie beschikt over de perfecte mix van ervaring en expertise om het consortium te helpen het doel van MRI-geleide bestralingstherapie te verwezenlijken.”

 

Het Christie wordt het zevende lid in het onderzoeksconsortium dat een evaluatie uitvoert van de nieuwe technologie die uiterst geavanceerde bestralingstherapie en MRI binnen één systeem samenbrengt. De andere leden van het consortium zijn het UMC Utrecht, het University of Texas MD Anderson Cancer Center (Houston, Texas, VS), het NKI Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), het Sunnybrook Health Sciences Centre (Toronto, Ontario, Canada), het Froedtert & Medical College of Wisconsin Cancer Center (Milwaukee, Wisconsin, VS) en het Institute of Cancer Research, dat een klinisch samenwerkingsverband heeft met The Royal Marsden NHS Foundation Trust (Londen, VK).

 

“We zijn zeer verheugd dat we deel mogen uitmaken van een internationaal consortium van onderzoekscentra van wereldniveau, die net als wij streven naar de ontwikkeling van technologische innovaties ten behoeve van de patiënt,” zegt dr. Ananya Choudhury, die werkzaam is als medisch specialist en klinisch hoofddocent op de afdeling klinische oncologie van het Christie. “In tegenstelling tot alle momenteel gebruikte combinaties van beeldmodaliteiten en radiotherapie kan MRI uiterst gedetailleerde beelden van de tumor en het omliggende gezonde weefsel verschaffen. Bovendien stelt MRI de arts in staat het doelweefsel non-invasief in beeld te brengen en te volgen tijdens de toediening van de stralingsbundels. Dankzij deze realtime-beeldvorming zullen we de nauwkeurigheid van de behandeling nog verder kunnen verbeteren.”

 

Het Christie nam deel aan de onlangs in Utrecht gehouden vergadering van het onderzoeksconsortium, waar besproken werd welke klinische indicaties het meest zouden profiteren van MRI-geleide bestralingstherapie. Het doelweefsel zal zich doorgaans bevinden binnen een anatomische structuur waarvan de positie dagelijks of in de loop van de behandeling verandert. Het consortium verwacht dat het gebruik van MRI-beeldvorming ten tijde van de behandeling tot een aanzienlijk nauwkeurigere toediening van de dosis zal leiden. Gevolg is dat het in veel mindere mate nodig zal zijn om brede veiligheidsmarges rond het doelweefsel aan te houden.

 

“Toen we voor het eerst samen met Elekta en het UMC Utrecht tot dit initiatief besloten, ruim tien jaar geleden, hadden we al een duidelijk doel voor ogen, maar we konden nog slechts dromen van de beeldkwaliteit die momenteel met MRI haalbaar is,” aldus Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Sindsdien hebben wij enorme stappen gezet, en ik ben ervan overtuigd dat we, gezien de huidige stand van de technologie en het zich nog steeds uitbreidende consortium van toonaangevende instellingen op het gebied van bestralingstherapie, over alle basisvoorwaarden beschikken om met geïntegreerde MRI-geleide bestralingstherapie een technologische doorbraak te forceren op het gebied van kankerzorg.”

 

Het MRI-geleide bestralingstherapiesysteem is nog in ontwikkeling en is nog niet beschikbaar voor verkoop of distributie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com
.

Over Koninklijke Philips N.V.

 

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2013 een omzet van EUR 23.3 miljard – wereldwijd circa 113.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum

.